Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте , тъй като последните месеци прекарах в изучаване на софтуерната част от компютърното музициране като цяло ,

теоретичните музикални знания ми останаха малко на заден план а нямам музикално образование и знанията ми са да кажем

малко над средните . Та в този ред на мисли искам да попитам как мога да пре аранжирам една завършена мелодия която

звучи много добре в 128 BPM да звучи също толкова добре в съвсем различен стил и темпо ,да кажем 100 BPM .

Защото за да добия представа как зчучи въпросната мелодия намалям темпото,но резултатите никак не са добри .

Мелодията става бавна,мудна и изобщо не се вписва в цялостната картинка . Знам че това не са знания които се

придобиват от 1 тема във форума,но все пак някой все ще може да помогне с насоки от къде да започна най малкото .

Благодаря предварително .

Отговорено (Редактирано)

Здравей,

аз се занимавам с аранжиране и бих се радвал да помогна (със съвет), стига спецификата на темата да е в моята компетенция.

Обикновенно, процесът на аранжиране започва с добиване на максимално количество информация (от възложителя) или вземане на важни решения (от аранжора) относно проекта, а именно:

Оркестрация (кои са инструментите, които ще изпълняват парчето и кой/кои е/са солистът/солистите).

Стилистика (в какъв стил ще бъде аранжиментът).

Темпо (предварително определено - 100bpm).

Предпочитания относно формата на парчето (интро; структура на темата; има ли сола и ако да - кой е солистът и т.н.).

Други...

След като си отговориш на тези въпроси, ще дойде момент на същинската работа. Ако искаш, може да дадеш линк с ноти или аудио. Така ще е по-ясно за какво точно се говори.

Поздрави,

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Отговорено

Ясно , значи ще трябва да пренаредя мелодията така че да съвпадне с новия groove .

Иначе мелодията за сега е само от 1 инструмент но предстои да добавя още .

Не искам да ангажирам никой ,защото знам че нито е лесно,нито бързо и не на последно

място не безплатно :music336:

Отговорено

Няма проблем с ангажирането! Дай малко повече информация относно проекта и ще се опитаме да помогнем (сигурен съм, че и други съфорумци ще се включат). За момента просто говорим "принципно".

П.