Jump to content
Българският форум за музиканти

Badass vs, Babicz FCH


ludmata

Recommended Posts

Здраво,

 

Ъпгрейдвам си единия бас, смених ключове, електроника, сега дойде ред на бриджа... Мислех да е Schaller, същия като на другия бас, но се захласнах по тези два - badass II и Babicz FCH... Гледах, хмъцах, слушах, цъках с език и... не моа си избера. В тубата гледах директно сравнение и задника изпъкваше само при слап, ма аз не мога да свиря слап като хората и никой няма да разбере... На външен вид Бабича по ме кефи, ма той тоя бас е по-очукан от bass of doom, така, че и това не е толкоз важно... На лошия задник в рекламата му пише че е направен от музикално желязо, wtf мяза ми на приказките за буратино, той жепето кат са нажаса и после арее... Това лично доста поставя под съмнение всичките суперлативи за този модел, но пък гледам, че го ползват маса будали и не се оплакват (а може и да ги е срам, знам ли)

Някой имал ли е близка среща с тез железа и може ли да ли да си каже мнението? Или да си взимам шалера и да се не оплаквам, поне е супер удобен за сетъп? Моето мнение клони към Бабича, но още не съм убеден, че искам да дам 180 леа за него...

 

Знам, че повечето се чудите, бах маама му опъвай едни струни и да не ти дреме през кво, ама на стария грозен, оксидирал, ламаринен, издран и прочее ми писна да гоня G-string-а по-трасето при агресивно... ъъъ свирене...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че ъпгрейдваш "Фендер" (поради фактът, че и двата струнника, които си избрал се продават като директен риплесмънт), но ако не е така прецени дали моделът, на който си се спрял би позволил настройка на мензурата монтиран на стандартна позиция на твоя бас - т.е. дали имат достатъчно ход за да се компенсира разликата в дебелината на струните.

 

Най-важните критерии за качеството на един струнник са:

- добър контакт между частите. Харесвам струнниците на Spector и G&L, който имат възможност за затягане на отделните елементи един към друг посредством болтове. Макар и с друг тип решение по този критерий Бабикз водят убедително в сравнение с Badass B)

- достатъчен натиск и ъгъл на "пречупване" на струната в зоната на контакт със струнника - има разлика, но не мисля, че ще е съществена - приемам резултата между двата кандидата за равен

- начинът на обработка на материала. Най-често по-масивните евтини струнници са направени от отливка, която е шлайфана и с нанесено покритие. Скъпите модели са струговани от кован и теглен материал, който е значително по-здрав, плътен и по-добре звучащ. Badass е от лят материал - поне такива мнения съм срещал неколкократно по форуми.

 

Масата и използваният материал/материали са от съществено значение за звученето на инструмента. По-малката маса позволява да се усеща повече тембъра на дървото, докато по-голямата е свързана с представата за по-модерен звук - компресиран, по-широк като честотна лента и с ясна атака. Бронз/месинг се използва доста често, също както стомана и алуминий (тон с повече високи в сравнение по-богатите среди на бронз или месинг), както и разни комбинации (тук си струва да споменем Gotoh, които предлагат едни и същи модели изработени от различни материали или комбинации от материали).

 

Моля описанията на звука да се приемат само като насочващи - споделям неща с които съм се сблъсквал лично, но нямам претенции за абсолютни познания :thx:

 

За финал: Не знам какво промяна в звука търсиш, но аз бих погледнал и предложенията на Gotoh, G&L (продават струнници на сайта си) и АВМ ( www.abm-mueller.com)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рзбойник, много благодаря за инфото. Реших, че ще e бабич... Пък ако не ме кефи толкоз много, има подфорум купувам/продавам :D

Причината за смяната е че старият струнник се разтаралянкал и постоянно ми мърдат струните нагоре надолу, което не е ок...

Поръчах го, па дано дойде.. скоро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.