Jump to content
Българският форум за музиканти

Дъвчене на дъвка(или друго) и пеене едновременно


Лими

Recommended Posts

Виждал съм много пъти по видео от концерти, как известни певци дъвчат (нещо) и пеят, та си мисля дали това е важно да се прилага често, защото на мен ми се случва баш по средата на пеене да загубя глас от суха уста!

Ето го и Грег Лейк, как дъвчи, пеейки! -

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дъвченето на дъвка е изключително полезно ако примерно искаш да улесниш падането на пломбите по зъбите си...

От полза е за моментно премахване на лош дъх...

Също така, когато дъвчем дъвка за определено време отделяме повече слюнка и това помага да овлажним изсъхналите "уста" и "глас" преди да започнем да пеем. В градската легенда за дъвките и това, че помагат при пеене има толкова истина колкото в съвета да дъвчиш ментолови дъвки ако си със запушен нос, а ще пееш(отпушват носа, но изсушават гърлото ...файда-йок на чист български).

Дъвченето на дъвка докато пеем има само една функция - придава attitude. За слюноотделянето, мисля, че е логично, че човек няма как да пее по-добре(нито да говори по-отчетливо) с ПОВЕЧЕ слюнка в устата си.hysterical.gifСамият процес на говорене( и пеене) включва отсраняване на слюнката, за добра артикулация.

Но!Ако все пак държите да стимулирате производството на слюнка по време на пеене, вместо да разчитате на дъвки, действайте радикално: като ще пеете, купувате 1 кило лимони, поставяте верен приятел на първия ред, точно пред вас, връчвате му лимоните да ги хапва по време на концерта. Може би ще му трябва и дъждобран обаче...след всичката слюнка, която ще отделите.

Сега сериозно, "изсъхването" на устата, за което говори Лими при пеене(и говорене) се получава в следствие на някакъв вид нервна възбуда: по-често притеснение при изпълнение, говорене пред много хора или прекалено дълго нездравословно пеене/говорене. Единственото "противодействие" е периодичното пиене на вода.

Има разбира се патологични случаи, като при хора, които "изгубват" определена част от гласа си или вследствие на стрес, или (доста често) заради периодична злоупотреба с алкохол. Като терапия и "моментно противодействие", когато им се случи изневиделица на сцена, се препоръчва да се правят, че дъвчат между фразите(колкото и странно да звучи...), за да им се раздвижват езика, ченето, небцето и да могат да си позиционират ларинкса така че да си изпеят парчетата.

Тъжна гледка е, но това вече е offtopic-001.gif.

Конкретно при Грег мисля, че просто по онова време е било модерно да дъвчиш дъвка докато пееш, явно се е харесвало на жените. Аз като дъвков певец съм запомнила Джон Ленън :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

(Не съм притеснен, даже не ми пука!)

 

Освен това, всеки ден(преди пеене) пия вода(чай(някакъв)) с мед.

аМА рядко ми се случва(ше), но напоследък - често! Но ще ми мине!

Благодаря ти, Вяра!notworthy.gifthx.gif

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че ти сам си наясно от какво е, ако е на нервна основа и си склонен да се занимаваш бих препоръчала някакъв вид медитация :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пресъхването на гърлото може да се получи и от преумора на гласа. А иначе има един много готин трик ако ти изсъхне устата по време на пеене - слагаш езика между кътниците и леко го притискаш - това стимулира слюноотделянето. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

slap.gifСтрахотен съветeusa_pray.gif.

А, всъщност открих каква е причината за проблема ми. Сега е май месец - време за сенна хрема, каквато имам все още макар и почти излекувана, та поради нея ми пресъхва устата и дори се появявят храчки(извинете ме за подробностите, но мисля че трябва да се разискват и такива проблеми в този форум). През юни ще отмине и пак ще си пея като славейче!yahoo.gifwhistle.gif

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Понеже много ми се спи и само минах с поглед през поста ти, ми се стори, че си написал "сцепи гаража" :greenball: :greenball:

Което си е едно добро продължение :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Мой колега от театъра...далеч по-добър певец от мен самия, редовно дъвчи дъвка на репетиции. Говорил съм с него за това и ми е казвал, че му помага за преглъщането и се чувства много комфортно с нея. На спектакли я маха, но това е по-скоро от естетически съображения. Човекът е един от най-добрите солисти в оперетите на нашия театър. Бил е солист също на Националната опера и много други опери и театри в страната. Искам да кажа, че определено мнението му е компетентно. Но в крайна сметка всеки човек е уникален и има свои начини за намиране на удобство. На мен лично - дъвката ми пречи на пеенето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Не виждам много файда от дъвката, освен да ви задави... Един познат има проблеми с пресъхване на устата (като диша през устата по време на пеене) и си поръчва някакви таблетки от Швейцария, който съжържат някакви соли и вещества, смуче една преди пеене и така избяга проблема с пресъхналото гърло. Според мен обаче това си е чиста глезотия, и стига да не се обезводнявате системно няма да имате проблем с пресъхнала уста :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че дъвката даже пречи. До колкото знам, положението на езика е от значение за тона, като цяло. Следователно, ако имаш нещо в устата, то също изменя тона, малко или много. Освен това, има някакъв шанс да се задавиш с дъвката? И този пост по - горе с лимоните и дъждобрана, направо ме застреля :D.

Като цяло, мисля, че дъвката не помага с нищо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.