Лими Публикувано Май 18, 2011 Публикувано Май 18, 2011 Виждал съм много пъти по видео от концерти, как известни певци дъвчат (нещо) и пеят, та си мисля дали това е важно да се прилага често, защото на мен ми се случва баш по средата на пеене да загубя глас от суха уста! Ето го и Грег Лейк, как дъвчи, пеейки! - Цитирай
Flame Отговорено Май 18, 2011 Отговорено Май 18, 2011 С какво дъвката ще ти помогне срещу пресъхване на устата? Бих очаквал ефекта да е обратен... Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Май 19, 2011 Отговорено Май 19, 2011 Дъвченето на дъвка е изключително полезно ако примерно искаш да улесниш падането на пломбите по зъбите си... От полза е за моментно премахване на лош дъх... Също така, когато дъвчем дъвка за определено време отделяме повече слюнка и това помага да овлажним изсъхналите "уста" и "глас" преди да започнем да пеем. В градската легенда за дъвките и това, че помагат при пеене има толкова истина колкото в съвета да дъвчиш ментолови дъвки ако си със запушен нос, а ще пееш(отпушват носа, но изсушават гърлото ...файда-йок на чист български). Дъвченето на дъвка докато пеем има само една функция - придава attitude. За слюноотделянето, мисля, че е логично, че човек няма как да пее по-добре(нито да говори по-отчетливо) с ПОВЕЧЕ слюнка в устата си.Самият процес на говорене( и пеене) включва отсраняване на слюнката, за добра артикулация. Но!Ако все пак държите да стимулирате производството на слюнка по време на пеене, вместо да разчитате на дъвки, действайте радикално: като ще пеете, купувате 1 кило лимони, поставяте верен приятел на първия ред, точно пред вас, връчвате му лимоните да ги хапва по време на концерта. Може би ще му трябва и дъждобран обаче...след всичката слюнка, която ще отделите. Сега сериозно, "изсъхването" на устата, за което говори Лими при пеене(и говорене) се получава в следствие на някакъв вид нервна възбуда: по-често притеснение при изпълнение, говорене пред много хора или прекалено дълго нездравословно пеене/говорене. Единственото "противодействие" е периодичното пиене на вода. Има разбира се патологични случаи, като при хора, които "изгубват" определена част от гласа си или вследствие на стрес, или (доста често) заради периодична злоупотреба с алкохол. Като терапия и "моментно противодействие", когато им се случи изневиделица на сцена, се препоръчва да се правят, че дъвчат между фразите(колкото и странно да звучи...), за да им се раздвижват езика, ченето, небцето и да могат да си позиционират ларинкса така че да си изпеят парчетата. Тъжна гледка е, но това вече е . Конкретно при Грег мисля, че просто по онова време е било модерно да дъвчиш дъвка докато пееш, явно се е харесвало на жените. Аз като дъвков певец съм запомнила Джон Ленън Цитирай
Лими Отговорено Май 19, 2011 Автор Отговорено Май 19, 2011 (Редактирано) (Не съм притеснен, даже не ми пука!) Освен това, всеки ден(преди пеене) пия вода(чай(някакъв)) с мед. аМА рядко ми се случва(ше), но напоследък - често! Но ще ми мине! Благодаря ти, Вяра! Редактирано Май 19, 2011 от Лими 1 Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Май 19, 2011 Отговорено Май 19, 2011 Предполагам, че ти сам си наясно от какво е, ако е на нервна основа и си склонен да се занимаваш бих препоръчала някакъв вид медитация Цитирай
QUEEN-girl Отговорено Май 19, 2011 Отговорено Май 19, 2011 Пресъхването на гърлото може да се получи и от преумора на гласа. А иначе има един много готин трик ако ти изсъхне устата по време на пеене - слагаш езика между кътниците и леко го притискаш - това стимулира слюноотделянето. 1 Цитирай
Лими Отговорено Май 19, 2011 Автор Отговорено Май 19, 2011 (Редактирано) Страхотен съвет. А, всъщност открих каква е причината за проблема ми. Сега е май месец - време за сенна хрема, каквато имам все още макар и почти излекувана, та поради нея ми пресъхва устата и дори се появявят храчки(извинете ме за подробностите, но мисля че трябва да се разискват и такива проблеми в този форум). През юни ще отмине и пак ще си пея като славейче! Редактирано Май 19, 2011 от Лими 1 Цитирай
pampi Отговорено Май 20, 2011 Отговорено Май 20, 2011 ^Понеже много ми се спи и само минах с поглед през поста ти, ми се стори, че си написал "сцепи гаража" :greenball: Което си е едно добро продължение 1 Цитирай
savov Отговорено Август 12, 2011 Отговорено Август 12, 2011 Мой колега от театъра...далеч по-добър певец от мен самия, редовно дъвчи дъвка на репетиции. Говорил съм с него за това и ми е казвал, че му помага за преглъщането и се чувства много комфортно с нея. На спектакли я маха, но това е по-скоро от естетически съображения. Човекът е един от най-добрите солисти в оперетите на нашия театър. Бил е солист също на Националната опера и много други опери и театри в страната. Искам да кажа, че определено мнението му е компетентно. Но в крайна сметка всеки човек е уникален и има свои начини за намиране на удобство. На мен лично - дъвката ми пречи на пеенето. Цитирай
мейдънчето ^^^ Отговорено Ноември 25, 2011 Отговорено Ноември 25, 2011 Не виждам много файда от дъвката, освен да ви задави... Един познат има проблеми с пресъхване на устата (като диша през устата по време на пеене) и си поръчва някакви таблетки от Швейцария, който съжържат някакви соли и вещества, смуче една преди пеене и така избяга проблема с пресъхналото гърло. Според мен обаче това си е чиста глезотия, и стига да не се обезводнявате системно няма да имате проблем с пресъхнала уста Цитирай
.D.A.N.I.E.L. Отговорено Ноември 27, 2011 Отговорено Ноември 27, 2011 Мисля, че дъвката даже пречи. До колкото знам, положението на езика е от значение за тона, като цяло. Следователно, ако имаш нещо в устата, то също изменя тона, малко или много. Освен това, има някакъв шанс да се задавиш с дъвката? И този пост по - горе с лимоните и дъждобрана, направо ме застреля . Като цяло, мисля, че дъвката не помага с нищо. Цитирай
Recommended Posts