kaLiakRaTa Публикувано Май 11, 2011 Share Публикувано Май 11, 2011 Преди 1-2 седмици в ръцете ми попадна един стар Memphis Les Paul, който в период на поне 10 години е бил захвърлен в някакво мазе. И след малко почистване, смяна на 1-2 потенциометъра китарата ставаше за свирене, но при малко повече гейн на дистера се получава страшно много микрофония и от двата адаптера. В момента бридж адаптера е сменен и от него няма никаква микрофиния. Та въпроса ми е има ли оправия туй нещо или нема ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ciriljhonson Отговорено Май 11, 2011 Share Отговорено Май 11, 2011 (Редактирано) Много често при старите копия на Les Paul, всъшност хъмбъкерите са си сингъл коили(една бобина/намотка), монтирана в корпус на хъм. Много вероятно и твоят случай да е същият. От въпросната микрофония може да те спаси смяна на адаптер или един стар, хитър трик: Демонтаж на адаптерът, внимателно разглобяване/отваряне. Вътре където мястото предвидено за втората намотка, обикновенно е празно, се монтира "трупче" с точни размери, от дърво или друг материал. Следва дълбока парафинена баня(няколко пъти) и отново сглобяване в обратен ред. Резултатът е доста интересен, особенно при опити с различни материали. Дали си въобразявам, но лично аз даже намирам разлики в звука при използването на различни материали, махагон, орех или плексиглас. Разбира се това е просто предложение и то няма да оправи нещата на 100%, но човек ако има желание може да опита. Иначе с два хубави хумбъкера(единият е налице), качествени и подходящи потенциометри и малко медно фолио за екраниране, смятам че нещата ще си дойдат на мястото. Успех ! Редактирано Май 11, 2011 от ciriljhonson Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
thesamorai Отговорено Май 12, 2011 Share Отговорено Май 12, 2011 Сменяй направо адаптерите Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kaLiakRaTa Отговорено Май 12, 2011 Автор Share Отговорено Май 12, 2011 Много често при старите копия на Les Paul, всъшност хъмбъкерите са си .... Трика ми се струва доста интересен и мисля да го пробвам в скоро време А по въпроса с внимателното разглобяване на адаптера .... и двата се саморазглобиха още при свалянето (не знам дали съм споменал че китарата е на около 30 години и не са сменяни адаптерите), има следи от лепило което явно вече не върши никаква работа. И двата адаптера са с по една намотка, но ми направи впечатление че на нек-а на мястото на 2-рата намотка има парче дунапрен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts