Jump to content
Българският форум за музиканти

Диджериду


Recommended Posts

Здравйте !

Аз свиря на диджериду от известно време,само че моето е купено и не е кой знае колко добро. Сега един приятел се нави да ми направи, но преди това исках да попитам дали някой е наясно как точно става това. Техническата част е ОК там ще се справим. Интересуват ме въпроси отнасящи се за акустиката.Като например колко горе долу е добре да бъде дълга тръбата,колко да са тънки стените,колко да бъде широка дупката в горния край (където е устата)и колко да е в долния. И въобще как се отразяват тия неща на звука. Моля ако някой запознат с този инструмент да ми помогне:)

Ще съм изключително благодарна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж какво открих :)

 

Диджериду (или Австралийская труба) представляет собой простую длинную трубочку, сделанную из ветки эвкалипта, полую (благодаря термитам) внутри. На диджериду играет мужская половина аборигенов севера Австралии во время исполнения песен или танцев.

 

Техника игры на диджериду достаточно сложна и требует точной координации губ, щек, языка, голоса и легких. Исполнители на диджериду владеют техникой "циркулярного дыхания", позволяющей им воспроизводить продолжительные мелодии на этом инструменте.

 

Тональный диапазон диджериду: Около 1,5 октавы.

 

Материал изготовления диджериду: Ветви эвкалипта.

 

Размер диджериду: От 0.9 до 1.07 м в длину.

 

Происхождение диджериду: Диджернду - инструмент аборигенов Австралии, появившийся около 1000 пет назад, использующийся ими до сих пор.

 

 

 

Любопытный факт о диджериду:

Днджериду открыта с обеих сторон: сторона, противоположная той, что расположена у рта музыканта, обычно упирается в какое-либо углубление в земле, что усиливает резонанс инструмента.

 

http://music-zone.org.ua/didzherizhu

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря много :)

Тва че се прави от евкалипт и аз го знам...само дето за сажаление по нашите земи не се намира :( По принцип знам , че може да бъде направено от всякакво дърво, въпроса е какви са горе долу пропорциите. Чух , че на по дълго диджериду по-трудно се свири. Наясно съм , че няма някакъв шаблон за направата на този инструмент, всеки е различен.Но искам да знам например дължината и дебелината как влияят на височината на тона ...такива работи :)

Още веднъж ти благодаря че си се поровил :)

Редактирано от Silver String
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм наясно много, ама предполагам, че колкото е по-тънко при устата, а въобще тръбата, толкова по високи тонове се изкарват (каткто е при медните духови - тромпета с малък мундщук и свири в горния регистър, тубата с голям мондщук и свири в ниския....) Дано това ти помогне по някякъв начин :):)

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.