Jump to content
Българският форум за музиканти

mikestars

newbies
 • Posts

  1
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Инструмент
  фантазия

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

mikestars's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Reputation

 1. Пробвах това демо и резултата от първо прослушване е Level 2 - 84%, Level3 - 86%, Lebel 4 - 87%, Level 5 - 93%, Level 6 - 87%, Level 7- 91%. На Level 8 не стигнах, но като гледам вече се търсеха разлики със зададения микс около +/- 2dB. Ще ми е интересно ако има от къде да взема записани писти да пробвам там как ще го почувствам като смесване.
 2. Аз го виждам да е с видео монитори за връзка м-у всички помещения. Това не го мисля за проблем. В случая не може да се отварят врати и прозорци освен съществуващите, защото сградата е от старото строителство без колони и всички стени се водят носещи. Освен въпроса с шумоизолацията тия няколко дни ми стана ясно, че подобни малки състави които аз си мисех че може да имат интерес към такова студио май предимно си правят индивидуални записи на инструментите с аудио интерфейс и след това смесват направо в DAW и май никой не ползва пулт както аз мислех да работя. Почвам да се чудя всъщност колко нужно би било подобно студио на някой.
 3. Здравейте, По-долу прикачвам план на сутерена. Размерите са в милиметри надявам се да не ви обърква. Стаите са с размери приблизително 3х3м и височина на тавана 2,3м. Щтрихованата част са съседи възрастни хора. Етажа над сутерена е моя апартамент. Другите съседи са чак над мен. Също така половината таван също е мой. Оня ден като ми се развихри фантазията ми мина през акъла, че там може да се направи апаратна. Кабелите могат да минат през комина който не се ползва. Около цялата кооперация има двор като оградата е на около 3-4м във всички посоки. На южната и източната част са двете улици (кооперацията е на ъгъл). Към западната страна е двора на съседната кооперация, като разстоянието м-у двете къщи е около 8м. Около моята част на сутерена е и моята част от дворното място. Принципно си мислех, че северозападната и югозападната стая може да са студийни, а южната да е апаратна. Поради факта, че въпросната северозападна и югозападна стаи не делят стена със съседите от сутерена, а до тях има други пространства си мислех, че би могло нещата да се решат без тежки звукоизолации.
 4. Днес след консултация с Аудио дизайн https://audio-designbg.com/bg човека ми каза, че за акустичен сет барабани изобщо няма никакъв смисъл да се говори и нищо не може да се нарпави. Каза, че дори да хвърля страхотни средства резултата ще е незначителен и проблема с ударния шум няма да се намали до приемливи нива. Духови инструменти и глас могат да се заглушат до приемливи нива с условия за сила на звука до умерена. Това доста ме обърква концепциално какво мога да правя от тук нататък и има ли смисъл.
 5. Момчета, всички сте абсолютно прави и ви благодаря за всеки един коментар! Всичко което сте написали го разбирам много добре какво сте имали предвид. За всеки един нюанс в опитите за очертаване на трудности и предупреждения ви благодаря и ви разбирам много добре просто, защото говорим на един и същ език макар и да сме на доста различни позиции в извървения път. Jabs много точно е доловил нещата за мен и моето желание. Просто оставам без думи... Вероятностите нищо да не стане са като че ли доста повече отколкото шансовете нещата да се получат. Така или иначе тая гола идея обаче май някакси трябва да я облечем в някакви действия или план за постепенно изясняване на конкретни стъпки преди всяка една стъпка за инвестиция. Да, несъмнено звукоизолирането ще трябва да е някаква начална точка, която не е за подценяване. Разсъждавайки от къде точно може да се започне и как си мисля, дали първо да не пробвам да дам възможност на някой музикант с духов инструмент или пък още по-дръзко с барабани да пробва да дойде за някоя и друга репетиция. По този начин доста реално ще изпъкнат проблемите и най-вече такива със съседи ако ще има. Ако се установи поносимост от съседите може би едва тогава трябва да предприема по солидни стъпки за звукоизолацията. Всъщност, ако се установи поносимост може пък на първо време да дам възможност сутерена да се ползва като репетиционна. Гледайки към календара такъв тест вероятно мога да направя едва към май когато времето се стопли понеже няма отопление. За момента друго конкретно не ми идва на акъла. Дали има хора от Пловдив, които могат да ми помогнат за подобен тест или пък желаят да пробват репетиции?
 6. Благодаря на всички за включването с коментари. Усещам, че малко или много темата събужда мисли, което ми харесва. Имам усещането обаче, че всички някак мислите сякаш в коловоза на професионалната дейност. Или пък се пробуждат някакви съмнения дали не съм умряла лисица?! Изобщо не схващам каква би ми била целта в тоя случай. Имам чувството, че сякаш отдавна сте забравили първата си тръпка да правите нещо ново, което ви привлича и се чудя дали не съм нередовен да имам подобна идея. Или пък сте имали и лоши приятели, които са ви предали по средата на кефа. Е, и аз съм имал приятели предатели в пълния смисъл на думата, но явно съм наивен щом бих започнал някаква инициатива без задни мисли. Въпросния сутерен дълги години е даван под наем за жилище, но честно казано за 100-150лв изобщо не си струват разправиите с лоши квартиранти. Чувам приказки за избиване на инвестиции и веднага се сещам, как преди доста години като налях 4000-5000лв за ремонт с идеята да си върна инвестициите видях, че парите се върнаха чак след 5-6 години което по никакъв начин не оправда инвестициите. С годините си дадох сметка, че един такъв сутерен нито е привлекателен в днешно време за живеене от надеждни хора, нито е безпроблемен с наематели които биха се нанесли в такива условия. Вече повече от 6-7 години е свободен и много съм мислил какво да направя и нищо не съм измислил. Деня в който ми дойде идеята за студио преди около 2 години периодично съм мислил по нея критично от различни гледни точки. Много ми е харесвала, като нещо с което да се занимавам, макар и жена ми да гледа на това като на детинщини едва ли не. Сигурно от гледна точка на жена е права. Всъщност аз също се притеснявам, дали един акустичен сет барабани бих го заглушил достатъчно добре, за да не прави проблем на съседите през един етаж. Добрата новина е, че над сутерена живея аз и няма да има непосредствена близост по вертикала със съседи. Част от сутерена е на друг собственик който живее там, но аз бих могъл да сложа барабаните в отдалечените стаи за да се намали шума. Като говорите за качество имам усещането, че пропускате, смисъла на съществуването му. Има неща за които качеството е от критично значение. Има неща за които качеството изобщо не е първостепенен фактор. Кой утвърден квартален изпълнител би записъл сериозни неща в подобно студио - вероятно никой. Това изобщо не ме притеснява. При непознат зъболекар не бих си направил нито един зъб дори и да ми плащат за да отида при него, но това са други неща. Не може да сравняваме ябълки с круши. Вълнувам се само от онези мераклии, които са с тръпка в сърцето и си мисля, че нуждата за експериментиране на свобода е по-силна от нуждата за качество. Точно за това съм тук за да разбера дали е така и дали те проявяват интерес към това или и за тях качеството е от първостепенно значение.
 7. Привет. Правилно си разбрал, че проучвам нуждите, но и правилно си разбрал, че нямам намерение да правя това за пари. Колкото всеки желаещ да свири го прави за себе си и за публиката в името на музиката и творчеството, толкова и аз желая да се занимавам с това. Така както най-големия мераклия с китара си търси група която да се възползва от мерака му да свири, така и аз с идея за малко квартално студио проучвам има ли някой който да иска да се възползва от подобно студио. Разбира се, когато нещо е без пари не можеш да предявяваш високи претенции. Идеята тук е да споделяме удоволствието от създаването на музика в най-чист вид пък може и да се развием нанякъде.
 8. Здравейте и благодаря за споделянето на мисли. Всичко това което казахте ми е добре известно и не си правя никакви илюзии, че е елементарно. Любовта ми към музиката е развила отдавна корени в акустиката, електрониката, звукозаписа и компютърната обработка от много години. Още като ученик съм изчел не малко литература достъпна по онова време. Минал съм през годините когато си купувахме части от Млад техник за да си сглобяваме усилватели, еквилайзери, индикатори и какво ли не. После се продължава с изчисляване и изработване на озвучителни тела, а да не говорим за методите на настройка, когато нямаш лабораторен генератор или осцилоскоп. След това при навлизането на първите достъпни компютри те естественно биват включени в тая цялата игра. За собствено удоволствие съм съм рязал версии на различни изпълнения оформяйки ги в миксове. Участвал съм и в духовия оркестър в гимназията преди да го разформироват по време на прехода, а пък след казармата бях запален басист свирещ вкъщи... Мога да говоря още, но това няма толкова значение. Ако човек има неограничени ресурси и време би могъл да реализира всяко негово хрумване без значение от нуждата на другите, но аз нямам нито неограничени ресурси нито неограничено време. Именно затова съм пуснал и запитването дали има реален интерес към подобни малки скромни студия, защото подобно начинание ще струва както ресурси, така и моето време. В днешно време всеки може да си направи някакъв запис вкъщи без значение точно колко е добър. Няма какво да се лъжем, България е малък пазар за много неща и това далеч няма да е Abbey Road Studios. В същото време правенето на това в условията на апартамент допускам, че може да е тягостна задача предвид всички други функции които изпълнява едно жилище. Според мен едно студио дори елементарно и несъвършено създава на изпълнителя условия за по-продължителна работа над цялостната подготовка за звукозаписа и не го кара да бърза, което според мен е основния недостатък при значително компромисния вариант за запис вкъщи. Бързането почти винаги дава негативен отпечатък на крайния резултат. Но аз имам вътрешното усещане, че в България не липсват таланти. Просто трябва да им се създаде подходяща почва за да изкласят. Естествено, ако стартирам идеята си в началото много неща ще са доста компромисни докато се изградят едно по едно. Мисля, че желанието за ползване ще стимулира желанието за развитие. Предполагам така както за мен ще е забавно да участвам в нещо помагайки на някого, така и на ползващите подобно студио ще им е забавно да почувстват движение напред, правещи някакви крачки в желаната посока за развитие. Резултатите за всеки един ще дойдат с времето и зависят от собствуните му усилия. Но връщайки се пак към моя въпрос нуждата от подобно студио ще определи дали да направя стъпка в изграждането му.
 9. Здравейте, Аз съм ревностен меломан още от малък ученик. Живота ми винаги е бил в някаква степен преплетен с музиката и определян от нея... Сега бидейки на 40+ години продължавам да имам нужда да съм свързан с нея не по-малко. Може би е късно да се развивам като музикант, но може би имам възможност да бъда свързан още повече с музиката бидейки част от нейното изграждане. Живея в град Пловдив и имам свободен сутерен с три стаи. От доста време ми минава идеята, че може да направя в него звукозаписно студио. Не целя да печеля пари с това, а просто да осмисля моите желания за музикално творчество. С удоволствие бих провеждал записи и сесии както на индивидуални ученици желаещи осъществяване на собствен запис, така и на групи които могат да се поберат в студиото. Предвид основата на инициативата студиото ще е с аналогово смесване и краен цифров запис, но бих искал да имам и аналогов запис. Вярвам, че е по-важно не как си записал нещо, а какво си записал. Въпросът ми към всички вас е, дали реално има нужда от подобни студиа и колко често бихте искали да правите звукозапис в подобно студио? Меломан п.с. Моля за извинеине ако поста ми не е на правилното място. Ако е така, моля модераторите да го преместят където трябва.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.