Jump to content
Българският форум за музиканти

rockrull

новаци
  • Мнения

    10
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    kitara

rockrull's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

6

Обществена Репутация

  1. Аз и да пращам не мога.... rockrull(at)abv(dot)bg
  2. За съжаление нямам права за ЛС. Ако искаш слагай тук - може да бъде полезно и за някой друг.
  3. Здравейте, Добри са ти въпросите. До голяма степен съвпадат и с нещата, които на мен не са ми ясни. Ще карам на ред по точките, като се надявам да стане дискусия с предложения от ваша страна за да си спестя поне някои от грешките които иначе ще направя: Радиусът на грифа още преди моята намеса беше неточен. Беше крив и се виждаше с просто око. Моето шлайфане не е влошило драматично нещата. Обаче не ги е и подобрило. В началото радиусът неше неясен – не е ясен и сега. Имам един комплект предварително нарязани и огънати прагчета. Кой размер са – не знам. Премерих ги в старите отвоти – не влизаха. Тесни и плитки отвори. Разширих ги на ръка с най финния инструмент с който разполагам (той не е съвсем фин). Като цяло както е видно от снимките май нямам много финни инструменти Така или иначе старите позиции бяха набити ужасно грубо. Бяха изкривени и деформирани. Горната им част беше сплескана ръбато и неравномерно. Вероятно още от поставянето им с неподходящ инструмент. От тук нататък смятам да си направя една дъсчица с радиус подобен на този на грифа с която да притискам прагчетата с които разполагам. Как това ще се отрази на позициите – ще стане ясно когато се опитам да сетна китарата. За лепилото – такова определено ще трябва. Какво да бъде – не знам. Мислех си да взема от тези геловите лепила (гледах едно клипче в youtube там така ги залепи някакъв) тип моментни. Мисля да сложа по малко лепило на прагчето и притискам в слота и така. Ако имате по-добри предложения за лепило ще се радвам. Лененото масло също не съм си го измислил сам. Гледах че така го правят разни специалисти (това масло е и най-лесно достъпно. Различните тру, тунг, даниш са по трудно достъпни). Мисля така да третирам и грифа и фингърборда. Ако не с масло с какво да претирам фингърборда? Факт е че той е от меко дърво (доста меко) и ще е добре да е по защитен. Нямам представа с какво да го намажа. „Мааалко“ попреправената глава ми е любима J - Първоначално мисля да пробвам с нормално нътче. Ако не върши работа може да се намлжи да си взема от тези металните – заключващите. Те са по-скъпи и не знам как ще пасне на отвора...но ще видим. Има време до тогава. Разбира се приемам предложения и съвети и по тоя въпрос. Изобщо всякакви съвети са добре дошли.... с изключение на типа „метни я в печката тая тояга“... Поздрави!
  4. Здравейте отново! Благодаря за коментарите. Полека продължавам напред. Днес вкопах малко отворите за позициите. Може би другия уикенд ще се опитам да го сложа. Ще трябва лепило със сигурност. Освен това ми дойдоха ключетата и мааалко попреправих главата : http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34491206 Инструментите ми не са особенно финни...ама както и да е. Утре предстои шлайфане и китване и пак шлайфане на главата. После позициите и накрая мазане на готовия гриф с ленено масло. Мисля само така да третирам грифа и фингърборда само с масло. Главата ще трябва да я боядисам - ще има кит. После като ми дойде струнника ще продължавам с тялото. Мисля си да опитам малко да заостря рогчетата, но не съм много сръчен с рендето...
  5. Здравейте отново. Днес отметнах малко работа. Махнах старите прагчета. Оказа се по лесно отколкото очаквах. Почнах от горните към началото на грифа. При първите имах известни поражения в/у фингърборда, но минимални. После нещата станаха съвсем добре. http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447148 http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447150 http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447152 http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447153 http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447151 После изшлайфах фингърборда. Шкурки 180,240,400. Тъй като беше боядисан с черна боя там където са прорезите за позициите боята е попила в дървото. Мисля да не го боядисвам. И ще си остане с малко черни ивици в дървото, но не е проблем според мен. Може би ще се наложи да направя прорезите малко по дълбоки за да влязат новите позиции. http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447145 http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447146 http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34447147 Белите пръстенчета, които отбелязват 3 5 7 12 позиция се оказаха люспи пластмаса. За съжаление нямам с какво да ги заменя. Ще го боядисам и така. Ами това е за сега.
  6. А пък да изгориш инструмент никога не съм го разбирал. Колкото и да е некачествен все е инструмент. Подари го на някой! На кофата го подпри, но му дай шанс да попадне на някой който да му се зарадва. Книги и инструменти в печката си е фашистка работа...
  7. Здравейте, Днес отметнах малко работа. Тялото е готово за боя. Излишните дупки са запушени, китосани и шлайфани. Цялото тяло е изшлайфано. Започнах и грифа. Почистил съм задната част. Сега ще отнеме доста време докато дойдат ключовете и бриджа от далечен китай Чак тогава ще се преоформя главата за да съм сигурен че ключовете ще станат. Тялото наистина е сцепено там където влиза грифа. Мисля че е защото грифа е прекалено широк в долната си част където се захваща към тялото. Ще го намаля малко с пилата. Остава да се извадят прагчетата и да се подготви фингърборда. После нови прагчета...не съм взел още. Може ли някой да ми помогне с електрониката в София когато се стигне до там? (не съм много в час...) Снимки: http://rockrull.snimka.bg/other/modem.246012.34404832
  8. Здравейте, 1. Боята от роговете вече е свалена. Съвсем не беше толкова трудно. 2. 3 сингъла ще са. Това съм взел вече, а и нямам инструмент да разширя леглото за единия адаптер. 3. Буустер - трудна работа. Не съм много наясно с електрониката. Там ще ми трябва помощ. 4. За грифа не знам точно как ще се процедира. Първо да завърша подготовката на тялото и ще го мисля. Уикенда пак ще поработя.
  9. Благодаря за коментарите и особенно за клипчето с ваденето на прагчетата. Точно това е и моя план как да се извършиу тази операция. Все още съм на тялото. Грифа после. Снощи китосах 2 излишни дупки (старото превключване на адапрорите беше с 3 он/офф ключета) И днес гледам кита се е понапукал. Другия уикенд ще го шкурна и ще видя дали няма да стане по-добре ако първо запълня дупките с епоксиден кит и после с кита за дърво... Иначе за мен важното е да се занимавам с нещо приятно. Ясно е че крайния резултат ще си бъде пак кремона със съмнителни качества... Сега трябва да поръчам ключета и струнник от някой сайт.
  10. Здравейте, отдавна чета из форума и особенно из този раздел. В крайна сметка реших и аз да се захвана с реставрация на старата си кремона. Целта е да се реставрира визуално и да се подмени електрониката с по-прилична. В момента китарата е разглобена и боята от тялото е свалена. Разбира се наложи се малко китосване. но вече е готово и изгладено От тук нататък следва да се мине с шинните шкурки. Праймер, боя, лак. Асемблиране на новата електроника. Т.е. 3 сингъл адаптера, 2 потенциометъра и 5-позиционен ключ, закупени от форума. По грифа - вадене на прагчетата, сваляне на боята, промяна във формата на бутафорната кремонска глава. нови ключове и прагчета. абе доста работа... Приемам всякакви съвети и препоръки с изключение на типа "за трова иди на майстор" Искам да си я направя сам. Поздрави.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.