Jump to content
Българският форум за музиканти

luchezar

новаци
  • Мнения

    27
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от luchezar

  1. Сайтът скочи с още две места нагоре и вече е на максимално достижимото второ място в Google при търсене на низа "Сребърните гривни"! Имаме и първия отзив: "Очарован съм, че има такава страница с инфо за групата, но не мислите ли, че се нуждае от по-сериозно графично оформление? Имам идеи! —Радан Коссов" За съжаление в момента не мога да отделя време за "по-сериозно графично оформление", но може би през лятото ще видим...
  2. За много години! Отидохме с още едно място напред в Google. Сайтът вече е на четвърто място при търсене на низа "Сребърните гривни":
  3. Огромно благодаря на Вальо и Сашо за композицията и изпълнението на тази невероятна песен!!! Разбира се, аз дадох препратка към нея на сайта. От два-три дни посетителите вече могат да оставят отзиви за сайта, "Сребърните гривни" и тяхната музика. Най-отгоре на главната страница на сайта пише "Отзиви". Като щракнат там, им излиза един прост формуляр, където могат да въведат кратък отзив (до 140 символа) и името си. Като най-проста мярка срещу "спам" съм въвел проверки дали случайно не се пише с латински или руски, украински, сръбски и др. кирилски букви. (Поради ограничения на кодировката други азбуки като гръцка, арменска, грузинска, еврейска, арабска, фарси, хинди, йероглифи и др. поначало не се поддържат.) При липса на клавиатурна подредба на кирилица посетителят винаги би могъл да използва сайтове като 2cyr.com. Всеки отзив ми се изпраща по ел. поща и след като го прегледам и евентуално одобря, го публикувам на същата страница, откъдето е изпратен. Засега няма нито един, но да видим как ще се развият нещата... Честита настъпващата 2013 година! Много здраве, попътен вятър и 7 фута под кила!
  4. Сайтът най-сетне се издигна на пета позиция в Google! (Вж. http://google.com/search?q=%22Сребърните+гривни%22). В Bing/Yahoo си стори на втора, в "Яндекс" изчезна. Поработих и върху външния му вид. Трудностите бяха единствено с Microsoft Internet Expolorer (IE). При останалите "прелиствачи" поддръжката на стандартите е приоритет, но при Microsoft това стана чак при IE 9 и 10. (По-добре късно, отколкото... още по-късно!) Останаха някои малки проблеми като заглавията при IE5-7, плейъра за звуковия файл на интервюто в IE9 и снимките по 2 на ред в IE5.x. Но като цяло сайтът изглежда по един и същи или почти един и същи начин навсякъде, което е и основната цел при всяко оформление. Коледни и новогодишни поздрави от Вальо и от мен на всички приятели на музиката на "Сребърните гривни" и със снимките (над 20), които той ми изпрати и аз поставих на сайта (вж. "Снимки, стр. 2...5"). Приятно потапяне в неповторимата атмосфера на втората половина на 60-те и началото на 70-те години, весела Коледа и Честита Нова Година! А на трапезата си пуснете музиката на "Сребърните гривни" (има песни и за Коледа, и за Нова година, и за рожден ден, и за сватба – за всеки повод по нещо)!
  5. В Google при търсене на фразата "Сребърните гривни" при мен сайтът вече е на девета позиция! Вж. http://www.google.bg...рните+гривни%22. В Bing и Yahoo си стои на втора, в "Яндекс" е на четвърта. За Google следващата цел е първата петица; да видим дали ще стане...
  6. Сайтът вече е на второ място при търсене на фразата "Сребърните гривни" в Yahoo! (http://search.yahoo....ите%20гривни%22) и Bing (http://www.bing.com/...рните+гривни%22). В Google сайтът се изкачи с още една позиция напред и вече е на 25-то място (целта там е да сме сред първите 10; на второто място трудно ще се изкачим). Пояснения: Второто място е таванът на възможностите ни. Да се "детронира" Wikipedia от първото е извънредно трудно. Google, Yahoo, Bing, китайската Baidu (百度) и руската Яндекс са най-използваните търсещи машини в света. Дялът на Google в световен мащаб по различни оценки е от 65 до 85%, а в България е към 98%! Има и българска търсеща машина: http://www.jabse.bg/ (там още ни няма).
  7. Сайтът вече присъства в списъците на съответните категории на 4-те най-влиятелни български директории: dir.bg, gbg.bg, all.bg и bgtop.net. За петата (start.bg) също съм подал заявка, но още не е разгледана. Подал съм заявка и за dmoz.org (ODP), но още не е обработена (а може и да е отхвърлена). В Google в момента при мен сайтът излиза на 26-то място при търсене на фразата "Сребърните гривни": http://www.google.bg...вни%22&start=20. В Yahoo, Bing и Ask още не се появява нищо (поне до първите 10 страници с резултати), но Google е по-важен. За да се подобри позицията на сайта в Google, може да се подадат заявки за включване на сайта и в други директории. На http://www.dobavilink.info/ има доста актуален списък на над 100 български директории, подредени по ранга си в Google, включително вече споменатите 5 (на първите места). За съжаление тази работа отнема доста време, а моето свободно време намалява. Ако някой реши да помага, имайте предвид три неща: Не бива в някоя директория да постъпва повече от една заявка за един и същ сайт. Затова е необходима координация. Някъде не приемат URL на сайта-препратка (завършващ на .bg.tf), а само на същинския (завършващ на .rstefanov.com). В описанието при заявката не трябва да има суперлативи, а кратко описание на съдържанието на сайта. Например аз използвам следния текст: "Сайтът представя снимки, кратка история, интервю с един от създателите и песни с текстове на една от първите наши рок-групи." Когато Радослав подготви пощенския сървър, ще добавя възможност за изпращане от посетителите на кратки отзиви. Скриптчето за тази цел вече е изпробвано, с изключение на реда, където става самото изпращане на съобщението. Естествено, всички отзиви ще се преглеждат, преди да бъдат публикувани, т.е. ще има цензура, без която на този етап не може да се мине.
  8. И това е свършено! Вж. http://www.akordite....d=2149&catid=11 (между другото, темата там е много радваща сърцето – хората искат да пеят песните на "Сребърните гривни"!) Радослав оправи някои неща по сървъра и вече и с Firefox могат да се чуят отговорите на Вальо Гривната. С дружни усилия вървим напред
  9. Моля, за мен беше и е удоволствие! Просто събрах на едно място наличната информация. Беше наистина странно, че досегаше нямаше сайт за "Гривните", при положение че за "Щурците" и дори за "Гласовете" има. Но важното е, че благодарение на Вальо Гривната и с Вашата помощ ние вече знаем повече за тази легендарна група и можем да слушаме музиката им както в "YouTube", така и на портативен MP3-плейър! Възможността да се възпроизвежда във форума файлът с отговорите на въпросите, която сте добавили в последното си съобщение, е наистина полезна за читателите (слушателите) със стар browser (четец), който не поддържа HTML5, ако не искат да теглят файла или нямат с какво да го възпроизведат след изтеглянето. Но пък трябва да имат "Flash", който впрочем трябва и за "YouTube". Когато намеря време, ще се опитам да намеря някъде възможност да пусна препратка към сайта без атрибута "nofollow", за да може да се индексира от "паяците" на търсещите машини и да се вижда в резултатите от търсенето с тях.
  10. От снощи късно сайтът отново се открива и работи нормално. Когато сметнете, че е готов за индексиране, ще се опитам да намеря начин да сложа някъде препратка към него без атрибута "nofollow". Ето кратко резюме на неизвестните величини в момента, подредени по значимост (според мен): Композиторите на "Лудо-младо", "Песен за моята Родина", "Песен от цифри", "Рожден ден", "Сурвакари", "Тази нощ" и "Хроника 70". Авторите на текста на горепосочените песни плюс "Коладо, Ладо ле", "На-на-хей-хей", "Наш е този свят", "С палатка и китара", "Сватба се вдига, майно льо" и "Теб те няма сега". Името на тромпетиста, който свири в "Елените". Оригиналните имена на пиесите "Котката в торбата" и "Светът е голям", както и името на композитора на последната (струва ми се, че не е "Линд Зей-Смит", както е написано на плочата). Типът на звукоизточника на песните, в чиято колонка "Тип" засега няма нито "Л" (лента), нито "П" (плоча).
  11. Интересно е, че песента "Night of Fear" на "The Move" ( ), която "Сребърните гривни" са записали на български (жалко, че не се е съхранил записът!), наистина съдържа един малък повтарящ се пасаж, но не от дореволюционна песен, а от... "Увертюра 1812" на Чайковски! Същата онази, дето е написана за оркестър, хор, камбани и топове! А "онзи чичко" е имал възражения, защото тази увертюра, както и още няколко произведения на Чайковски, съдържа мелодията на химна на Царска Русия "Боже, Царя храни!". Всички тези произведения до 1987 г. са изпълнявани в Съветския съюз с тази мелодия или изпусната, или заменена с друга. Но работата е там, че въпросния пасаж го няма в царския химн, а си е съчинен от Чайковски, така че възраженията на "чичкото" са били неоснователни! За повече информация вж. http://www.hymn.ru/g...in-tchaikovsky/ (на руски).
  12. Не, ток сървърът има, защото SFTP и Ping с IP адреса работят, но името на сайта в момента не се разрешава. Надявам се днес се оправи. За повече информация вж. http://www.kaldata.c...s/topic/201493-
  13. В момента сайтът за "Сребърните гривни" е спрян поради профилактика. Надявам се Радослав да го пусне днес. Трябв да се знае, че заради атрибута "nofollow" в препратката тук към него търсещите машини няма да го индексират, докато не дадем някъде другаде препратка към него без този атрибут.
  14. Прослушах отговорите. Много са интересни! Публикувах въпросите и файла с отговорите на сайта. Погледнете го пак и ако имате забележки, пишете!
  15. Благодаря, пуснаха тока и го получих! И през ум не ми е минавала мисълта за редактиране на звуковия файл. Именно списък с въпросите и файла с отговорите мисля да сложа. Когато имам време, може да направя транскрипция (т. е. да извадя отговорите във вид на текст). А сега, нека да го чуя...
  16. Извинявам се, ако не съм разбрал нещо правилно или съм ползвал непроверени източници. Махнах въпросното изречение за разтурването и промених местоживеенето на Сашо просто на Флорида, че не мога да произнеса името на града му на български Относно адреса ми, вж. предното ми съобщение. Не смея да дам адреса си в електронната поща в прав текст. И без това още щом го открих и започнах да получавам съобщения от разни мошеници. Ако го дам в прав текст, той ще бъде сканиран и проблемът с нежеланите съобщения ще се задълбочи. Очаквам да получа файла на горепосочения адрес. Засега довиждане, че след малко тук ще спират тока за 8 часа
  17. Промених го така: "40 години по-късно Вальо Гривната в Хелзинки и Сашо Гривната в Коконът Крийк възраждат „Сребърните гривни“. С помощта на Стив Круз те започват съвместни записи от разстояние – вж. „YouTube“. В някои от тях участва Рич Мойл (барабани)." Така добре ли е? Но кой свири на барабаните на останалите записи? Секуенсер? Звуковия файл можете да ми пратите на адреса, даден на http://my.contact.bg/mail/imp/ (заменете "client" с "lucho").
  18. О, това за "звуковото интервю" е чудесна идея! Междувременно сложих и малко снимки на сайта (на отделна страница, достъпна от главната), но все още са без описания. Надявам се да ми помогнете да ги опишем, например кои са на всяка снимка, коя година е заснета и др.
  19. Владимир Гаджев е журналист-специалист по джаза. Неточните му факти за "Сребърните гривни" вероятно идват от източници от втора и трета ръка. А ние тук имаме честта да получаваме информация от първа ръка! (Затова и аз зададох въпросите си именно тук.) И най-важното, на нас ни е дадена музиката да я слушаме! Какво повече можем да искаме? Благодарение на Радослав Стефанов, който ме регистрира на сървъра си, вече имаме и сайт за "Сребърните гривни"! Ето как изглежда той засега: http://sreburnite-grivni.bg.tf/ . Както се вижда, това е същият текст, който обсъждахме тук, но малко съм го допълнил и преобразувал в HTML. Като намеря време, ще добавя снимки. Ако имате забележки и препоръки, пишете.
  20. Здравейте отново! Допълних информацията на http://dos.nm.ru/sb.txt в частта за новото трио "Сребърните гривни". Хвърлете пак един поглед с критично око! А ето и обещаните въпроси (те се отнасят както за миналото, така и за настоящето): Разкажете повече за пролетните балове в Художествената академия в края на 60-те и началото на 70-те години. Имаше ли на изявите ви прояви на "бийтломания" ("гривномания"?!) и ако да, как се справяхте (справяха) с тях? Ползвал ли е някой от състава при концертите/записите нотни партитури или са ползвани само хармонични схеми? Имате ли авторски композиции, правени ли са някога записи на такива песни и изпълнявани ли са пред публика? В плочите на "Балкантон" BTM 6258 и 6261 на първата страна "Бийтълс" ли свирят/пеят или "Сребърните гривни"? Какъв беше поводът за забраната да свирите пред публика в края на август 1971 г. и на какво ниво са го решили? Как правите записи от разстояние (2011/12 г.)? В реално време всички свирят заедно? С последователно наслагване? Кои са Рич Мойл и Стив Круз (ако желаете, посочете в кои градове са при записа) и каква ролята играе Стив Круз? Относно плочите във въпрос № 5, вж. http://www.beatles.r...d=14843&cpage=6 . На тази страница има и препратка към публикуван в "YouTube" запис на едно интересно изпълнение от Борис Гуджунов на песента "Green, Green Grass of Home" в Ленинград през 1968 г. Коя е акомпаниращата му група там? Благодаря Ви предварително за отговорите! Ако желаете, мога да ги добавя към информацията за групата като "интервю" или нещо подобно... П.П. Забравих да Ви честитя половинвековния юбилей от началото на дейността ви със Сашо! Да сте живи и здрави и всичко най-хубаво!!!
  21. Още веднъж благодаря! Да, понеже се съсредоточавам върху миналото, бях забравил за настоящето. Добавих информация за новите записи на Вальо и Сашо, както и още една песен ("Стрели"), изпълнявана със Стефан Воронов. Познайте сега като прочете читателят така написаната история, какво най-вероятно ще се запита! Освен това аз имам и още няколко въпроса, но нека за днес да приключим, за да не се прегрее пáрата наистина
  22. Много Ви благодаря за подробните сведения! Прекодирането стана лесно, използвах http://2cyr.com/ . Замених моето описание с Вашата хронология в текста (на същия адрес, http://dos.nm.ru/sb.txt ), вижте го пак и пишете, ако имате още забележки. Добавил съм 1 песен ("Теб те няма сега") и 2 инструментала от http://bulgarianorig...on-btm6317.html . Подозирам, че имената на композиторите им не са съвсем точни, затова ще съм Ви благодарен, ако можете да ми кажете точните им имена, а също и имената на оригиналите. Нямате ли "чист" вариант на "Теб те няма сега"? От кого е песента (оригинална музика, български текст)? Относно гласа в соловата партия, вижте например песните "Проксима", "Ружица" и "Улица Раковска". Там ми се струва, че я пее един и същи глас, но кой от вас? За думата "ръководител" съм съгласен, но от етикетите на плочите не мога да я изтрия
  23. Много благодаря за бързия отговор! Наистина, сега като ги чух пак тези места в песните, точно това се пее, разбира се! Попълних празнотите, добавих още 4 песни, отразих препоръките Ви и "качих" новата версия на същото място: http://dos.nm.ru/sb.txt . Моля, прегледайте пак текста в началото и ми съобщете за евентуални останали грешки и пропуски. Също така, ако желаете и доколкото ги помните, дайте повече подробности, които да добавя. Например, коя година е дошъл всеки от клавиристите и барабанистите и си е заминал Трошан Владовски, кой месец през 1971 г. групата е прекратила съществуването си и т.н. Между другото, флейтата на Симеон Щерев не можах да я чуя в "Маракеш експрес". Наистина ли той свири там? И последно, за което се сещам в момента. В много от песните, които се пеят само от групата, се откроява една и съща солова вокална партия. Кой е това?
  24. Странно, но предишното ми съобщение е орязано точно на втората препратка. В този форум нямам възможност за редактиране на съобщенията си, затова продължавам тук. Тези 2 песни ги намерих със следния търсещ низ в Google: site:bulgarianoriginals70s-80s.blogspot.com "ВИС Сребърните гривни" Може би ще могат и те да бъдат обработени като другите и публикувани на Youtube? А пък аз до края на годината ще гледам да намеря време, добавяйки малко снимки, да оформя страница за сайт, посветен на групата. За "Щурците" има такъв, защо да няма и за "Гривните"?
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.