Jump to content
Българският форум за музиканти

Gregg

Members
  • Мнения

    538
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    15

Мнения публикувано от Gregg

  1. Изходният траф може да "изгори" и бе никакви видими признаци за това. Примерно става пробив между първична и вторична намотка. Пробивът се вижда само при размотаване - няма нито пушек, нито мирис. Може да стане и пробив между два слоя на първичната.
    В първия случай при измерване на съпротивлението на намотките всичко може да изглежда ОК, но вследствие на загубата на индуктивност на първичната усилвателят няма мощност. Това се установява лесно  чрез измерването й със съответния уред.
    Във втория случай едната половина на първичната ще има по-ниско съпротивление, съответно по-малка индуктивност от другата.
     

    • Thanks 1
  2. В тонкоректорите тип Fender/Marshall бас потенциометърът е логаритмичен съответно 250к/1М.
    Когато за презънс се ползва конфигурацията с 25к линеен потенциометър практически НИКОГА няма плавно регулиране, затова още преди години там фирмите започнаха да слагат 10к или 20к обратно логаритмичен потенциометър (reverse log).  С него вече има плавно регулиране. Намират се без проблеми по онлайн магазините. Отдавна слагам такива.
    Относно гейна ако след 9-10 часа вече положението е нетърпимо и няма смисъл да се върти повече най-вероятно е необходим 5%-ен логаритмичен потенциометър. Масовите лог потове обикновено са около 20-те %. Дори за 10%-ен има специално обозначение.
    5%-ни се ползват в разновидностите на Peavey 5150 (1М Gain и Resonance/Depth), както и в Mesa DR (250к Gain). По принцип се намират, но цените са малко солени спрямо обикновен лог пот. Ползвал съм ги за поръчки, работят както тряба.

     

  3. Quote

    ...но е добре да се провери документацията на всеки ефект за допустимите напрежения...

    Имах преди време един случай с Boss DD-5. Преди дигиталната част има чип с максимално входно напрежение 10 Волта, което като се надвиши чипът изгаря и дори прави малка дупка на платката. Това завлича цялата дигитална част, след което ефектът става само за сапунерка. Други ефекти носят и на 12 и на 15В, така е добре да се внимава и както каза Евтим да се чете.

    • Like 2
  4. Има и бюджетни решения за реактивен атенюатор в рамките примерно на около 150Евро, при положение, че сте склонни да си сглобите сами един кит, примерно TT Tonehound, който ще ви излезе около 125 Евро с доставката.

    https://www.tube-town.net/ttstore/kit-tt-tonehound-light-100w-8-ohm.html

    Може евентуално може да се наложи да се добави един вентилатор, но зависи на какви мощности ще се ползва. От изхода се взема сигнала и се подава на  усилвател 1 Ватт (не лампов), примерно с LM386 (има китове по магазините )и вече имате реактивен атенюатор с регулируеми нива до 1 Ват или колкото искате. Не съм ползвал въпросния това, но това е, което се намира на най-прилична цена в цял вид.
    Има и още по-просто решение на АМТ, но там вече е напълно направи си сам. Пробвал съм го, но лично на мен ми звучи по-добре варианта, когато е чист товар плюс малък амп (не лампов) след него.

    http://media.amt-sales.com/gitarnyj-attenyuator-s-imitaciej-nagruzki/

    Напълно и абсолютно безмислено е да се спускате на разни цифри. Там няма никакви чудеса и/или вълшебства, компонентите, които се ползват за реактивен товар са ясни и то отдавна. Ако ви се занимава допълнително може да се опитате да докарате импедансната крива на товара спрямо някакъв известен говорител, но това е за по-любознателните :)



     

    • Like 2
  5. Quote

    и чисто за пълнота да вкараме системата за power scaling, които изискват модификация на усилвателя, но са доста добре звучащ вариант, макар че и тук изключваме ефекта на "набримчения" говорител. 

    Там ще има поне два ампа с power scaling (един "прост" вариант и един с микроконтролер), обаче ще могат да се чуят само през реактивния товар и импулси/слушалки, защото друг вид свирня освен тази по време на демонстрациите не е разрешена.

  6. Други атенюатори - българското торпедо: 1U реактивен товар (100W) с 1% фиксиран атенюатор + модул с 16 импулса в едно.

    На изложението в София другия месец ще може да се чуе на живо. Междувременно ще пусна някои неща на ФБ страницата.

  7. Практически 1/ и 2/ са повече в областта на теорията, особено ще се отнася до приложения като един уа педал. Ако обаче се цели някаква по-голяма точност за дълъг период от време може би трябва да се вземат предвид. По детайлна информация предполагам може да се намери в нета. Относно 3/ там е въпрос на експерименти на слух, но също не мисля, че е нещо фатално.

    • Like 1
  8. Преди години бях правил едни експерименти с "оптронен потенциометър" с два фоторезистора в един корпус и ползвах термосвиваем шлаух, но нямах нужда от голяма точност и не съм пасвал фоторезисторите, които все пак не бяха случайни.
    За целта ти препоръчвам да видиш схемата, която Меса ползват в Triaxis. Там има един операционен с обратна връзка към фоторезисторите, за по-голяма стабилност). Оригиналният оптрон с два фоторезистора е P873-13 на Hamamatsu (HTV), обаче него забрави да го намериш или ако ти попадне някоя бройка цената ще бъде най-малкото скандална.

    Патентът за "оптронен потенциометър" на Меса го има в нета - номер 5208548. В MEF има доста дълга тема по въпроса. Ако ти е интересно мога да изровя и платката със стойностите от архива си.

    Минусите на такъв потенциометър са:

    1/ фотоклетките деградират с времето
    2/ термозависими са
    3/ внасят оцветяване, което е на вкус - може да ти хареса, а може би не.

    Затова впоследствие минах на "потенциометър с релета", но това вече е друга тема.

    За такова приложение обаче това едва ли ще се отрази много.

    • Like 1
  9. За трафовете, за ЦЕНАТА им и качеството им, както и за обратните връзки (resonance + presence две в едно), някой има ли отношение ?

     

     

    Мисля, че в темата Цецо има един мой амп (и той далеч не е единствения), където има resonance + presence + режим на единия драйв канала с изключване на обратната връзка, така че в случая той най-добре ще каже кое как му звучи. Лично на мен отворени докрай resonance + presence не ми звучат както амп без обратна връзка.

  10. Нека сега на принципа "Ако едно нещо може да свърши по-лесно и по-прост начин, вместо по-трудно и по по-сложен начин", както и от чисто практическа гледна точка да обобщя следното:

    1/ През последните 20 години и след няколко стотин детайла изрязани на лазер на различни места досега не съм имал случай някой да ми е отказал да работи с CDR файл. За други видове софтуер не мога да коментирам - за него и ставаше дума първоначално.
    В повечето случаи у нас никой не си прави сметка за времето, което влага за да си направи сам нещо и след това си мисли, че му е излязло по-евтино, обаче ако времето се остойности, тогава нещата започват да изглеждат по друг начин. Както казват американците времето е пари, но явно ще ни трябва известно време, за да го осъзнаем напълно. От тази гледна точка дори излиза по-евтино да си платиш някой да свърши определена работа, отколкото да вложиш няколко часа, за да се научиш сам как се прави и то без да си сигурен, че ще я свършиш както трябва. Не може, а и не необходимо всеки да разбира от всичко.

    2/ Така както не е необходимо да си инженер, за да си смениш контакта вкъщи или да си архитект, за да си замажеш плочките, по същия начин не е необходимо да усвоиш най-сложния софтуер, за да си начертаеш едно елементарно шаси и то особено ако става въпрос за инцидентни проекти.

    Казвам всичко това и въобще влязох в подобна дискусия единствено и главно с цел да не останат с грешно впечатление онези, които тепърва са решили да се впуснат в подобни начинания.

    Същото се отнася например и за проектирането на печатни платки - въобще не е необходимо да се усвои Алтиум дизайнер (не дай Боже пък онова дърво Ийгъл - крайно непрепоръчително особено за начинаещи), за да си начертаете една елементарна платка за ефект например. Ако някой иска да го направи и се забавлява да усвоява по-сложни софтуерни продукти в това няма нищо лошо - дори напротив, но ако не желае или няма възможност, това не бива да го възпира, защото има и по-прости решения, с които може да се свърши същата работа.

    От тук нататък който каквото иска да ползва и здраве да!
     

    • Like 5
  11. Баш с аутокад тр. да си работиш такива неща. Аз пък издивявам като седна на програма за графичен дизайн, с нескопосаните, инвалидски възможности които има за чертане с ТОЧНИ РАЗМЕРИ!!!!.

     

     

    Който иска да се забавлява с Аутокад няма лошо. Просто отбелязах, че за подобни прости неща въобще не е необходимо да се вади тежката артилерия и работата може да се свърши с по-прости средства, но всеки да решава за себе си.

    На повечето места лазерът реже с точност до една десета. На практика за едно такова шаси не ти трябва по-голяма точност на софта. В крайна сметка става дума за една огъната ламарина, а не за дюзата на дизелова помпа.

    Това за "инвалидските" възможности на Корел няма да го коментирам, защото който го ползва е наясно как звучи подобно твърдение.

    • Like 2
  12. Tуй АутоКАД-а първо няма нищо Auto-матично и второ е един от най-дърварските софтуери, които съм пипал! Мега зле е!

     

     

    Да чертаеш такова шаси с Аутокад е все едно да трепеш муха с оръдие. Ако няма някакви напасвания на отвори в 2-3 равнини (какъвто е случая) и един Корел върши работа, а и всички, които режат на лазер работят с корелски файлове..

    • Like 2
  13. Последно успях да напъхам една олекотена версия (без крайното и трафове) на 1176 в кутия 1590ВВ, напълно аналогово изпълнение, без СМД-та и импулсни, с висок входен импеданс за адаптери. Остава да го пробват музиканти на живо и да си кажат мнението.

    • Like 2
  14. Благодаря.
    До такъв вариант се стигна след консултации с музиканти, които са редовно по сцените.

    По-сериозната част от проекта всъщност беше добавянето на МИДИ, за което както вече казах заслуга има Калата.
    В следващият проект към електрониката от този педал е добавен реактивен товар/ фиксиран атенюатор в 1U рак кутия.
     

    • Like 2
  15. Здравейте,

    Отдавна имах намерение да направя нещо подобно, но то стана възможно след като АМТ пуснаха в продажба своят модул Pangaea CP-16. С помощта на нашия MIDI спец Kalata и по желание на ползватели беше добавено и MIDI управление.
    Чрез USB връзка в плейъра има възможност да се заредят 16 импулса (20msec, 24bit/48kHz). Латентността е 1.2msec. С помощта на фирмения софтуер има възможност за широк кръг честотни настройки на импулсите в реално време и добавяне на room response с различна продължителност.
    Дисплеят показва номера на активния импулс, а чрез бутоните UP и DOWN може лесно да се избере необходимият ви импулс, като начинът на изображение може да се променя между тип банка/присет (0-0/3-4) или последователен номер (1-16).
    Индикаторът на входното ниво позволява то да се контролира, за да се избегне клипване на ДАК-а на модула.
    Чрез ключа и потенциометъра Attenuation се регулира входното ниво при включване на педала в изхода на усилвател.
    Два вида стерео изходи - небалансиран/ за слушалки и XLR балансиран (с ground lift) за включване към миксер.
    Педалът се захранва със стандартно захранване за педали 9-12В.

     

    21272148_1654132944619917_49787556258758

    • Like 12
  16. Там има два резистора, които се превключват след разделителните кондензатори на фазоинвертора и на практика образуват фиксиран PPIMV.

    Друг вариант за атенюация, който не видях да с екоментира е т.нар. power scaling. Прилага се сравнително лесно, особено ако се манипулира само напрежението на решетките. Там ефективно може да се контролира нивото, при което крайното стъпало започва да клипва. Както и за останалите методи на атенюация, така и тук има различни мнения относно крайния резултат.

  17. Frayette го споменаха, води се като най-читавия аналогов вариант. Но струва колкото половин амп.

     

     

    Tой всъщност си е един цял амп :)

     

    Пече се тука един реактивен лоудбокс/атенюатор с импулси, ама да видим кога ще стигна до него.

    • Like 2
  18. ...и заклахте цялата китайска индустрия...

     

     

    Коментарът беше в обратната посока - има подобрение на качеството и то при по-ниски цени.

     

    Т'ва jet city има ли ООВ от крайното стъпало?

     

     

    Щом е копие на Солдано е задължително да има.

    • Like 2
  19. За записи накрая все не остава време, а там също изисква опит, така че предпочитам да не се пъхам, където не ми е работата. Освен това трябва някой с подходяща/и китара/и да изсвири каквото трябва и както трябва.

    • Like 1
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.