Jump to content
Българският форум за музиканти

XManBG

новаци
  • Мнения

    2
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    Китара

XManBG's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

0

Обществена Репутация

  1. Благодаря за съобщението, отговорът е добър, съдържа насоките, които търсех! Разбирам, че не е просто да се слеят два стерео канала в моно. Порових в интернет и ето схема и линк към една добра статия как се прави това с няколко резистора: https://qscprod.force.com/selfhelpportal/s/article/How-to-Connecting-stereo-outputs-to-mono-input За комбинирането на колоните се ориентирах, че усилвателя трябва да е поне два пъти (2х) по-мощен от комбинираната мощност на колоните - понеже винаги може да се намали звука, ако много гърми, но не може да се усили повече от максимума, ако не стига. Да се гръмнат колоните от "само" двойно по-мощен усилвател е малко вероятно, обикновено колоните са оразмерени да издържат пикове. А комбинираната мощност на колоните винаги се събира, т.е. в моя случай ще е 30 W, но импеданса се различава в зависимост от това как ги свържа. А импеданса трябва да се съобрази с усилвателя. https://www.crownaudio.com/how-much-amplifier-power
  2. Здравейте, с риск да прозвучат начинаещи въпросите ми, но не открих отговор на подобни елементарни неща. Имам две пасивни колони с различни големини: (1) Един говорител 6 VA на 4 ома е в по-малката, а (2) По-голямата има два говорителя 15 VA с 4 ома и 8 VA с 8 ома + вграден филтър. Мисля да слея стерео каналите в един моно канал, и да свържа двете колони паралелно, за да ги ползвам заедно. Предполагам, че общата мощност възлиза на 6 + 15 + 8 = горе-долу 30 VA ? Търся им елементарен усилвател, който да не ги претовари по невниманието на ползващия го, че да си отидат бързо-бързо. Тук идва въпроса ми - какъв е пасващият "елементарен" усилвател за такива колони? От колко вата? Редно ли е да свързвам двата изхода на усилвателя паралелно към колоните? Ако усилвателят има 2х30 W изходна мощност и аз свържа двата изхода (ляв и десен) паралелно към двете колони, ще се получат ли 60 W върху тях, и има ли опасност от претоварването им? Ако има някой линк към някаквъв подходящ усилвател по нета, бих се радвал на готово решение ... Благодаря предварително!
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.