Jump to content
Българският форум за музиканти

ivivdim

Members
  • Мнения

    132
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Мнения публикувано от ivivdim

  1. Тъй като има доста общо с темата ще пусна линк към една от последните ми статии, а именно String Tension. Вярвам, че за доста от хората ще бъде интересна и ще даде повод за размисъл и експерименти. :)

    Прегледах статиите - намирам ги за много полезни и най-вече насочващи мисленето в една вярна посокока. Аз от доста години ползвам комплекти с по-дебела 6-та струна (ако е по-тънка така ми се заклаща, че не можем да се намерим от време на време ^_^ ).

    Така и така си се захванал за формулите, проблем ли ще ти е да провериш какво става с теншъна ако натиснем всички струни на изчисления от теб "верен" къстъм сет през средата (12-ти праг) - запазвали се коректната пропорция?

     

    Поздрави!

  2. Съвсем наскоро бях пред абсолютно същата дилема, бях пуснал и тема тук във форума. Взех си Зум-а - не твърдя, че това е най-добрия избор по-принцип, просто реших че това е най-добрият избор за мен, доволен съм. Имаше няколко доста негативни изказвания по адрес на марката, направо за момент се зачудих, как още не е фалирала тази фирма, но както и да е.

    Всъщност вероятността някой да познава добре и трите процесора и същевременно да има точно твоите изисквания към тях яко клони към нула, ще трябва сам да си решиш - няма как.

    Ако случайно си вземеш и ти G2.1Nu не пропускай да се похвалиш - можем да обменим саунди ;) . Успех в избора!

  3. Благодаря на всички включили се в темата. С малко закъснение искам да се похваля с новата си придобивка - Zoom G2.1Nu. Ако някой се интересува от това процесорче с удоволствие ще му дам информация, иначе ще се въздържа да правя по-обстойно ревю, защото не смятам, че имам необходимия опит с други ефекти/процесори с които да го сравня. Зумчето ми харесва като звук, дизайн, компактност и удобство на настройка, чудесен ъпгрейд на GFX-707-цата която ползвах от доста додини. Възможността за смъкване и импорт на настройки от нет-а е удобна опция, а компютърният интерфейс за настройка на процесора е много добре измислен и не се сещам какво още може да се иска от него.

    С две думи - доволен съм и сега само остава да намеря време за свирене :virtuoz::metalist: :metalist:

  4. Значи след като прочетох темата се посъветвах с баща ми (Той разбира доста)

     

    И какво ти каза той? (освен разбира се ако не е някаква семейна тайна ;) )

     

    Иначе моите лични наблюдения са, че дори светилата на акустичната китара не се притесняват от въпросното "скърцане", та не мисля че трябва да му се обръща особено внимание.

  5. Първо - поздрави за ентусиазма! Искренно ти завиждам, че можеш да отделиш толкова време на китарата, защото за мен това е невъзможно :( . Иначе и аз бих те посъветвал да скриеш палеца зад грифа, че на моменти сякаш не 5-та а 1-ва струна наближаваше ;) , а това краде доста от "обхвата" и скоростта на пръстите.

    Успех!

  6. black_waltz, благодаря за филмчето и упражненията! :)

     

    Прави ми впечатление, че движението на Мат Хийфи се получава доста плавно, докато при мен има огромно "мятане" на китката. Забелязвам го, че специално си позиционира и самите пръсти, които държат перцето, което за мен е новост, щото при мен движението идва само от китката и лакътя.

    Не се притеснявай за пръстите - той ги мърда само първия път (предполагам за да подчертае посоката на перото). При по-високо темпо пръстите му са абсолютно неподвижни, тъй като са твърде бавни за такива скорости. Движението на перото е от китка и лакът - гарантирам :yes: !

  7. Пробвай с Digitech, примерно. Също и Behringer V-Amp 2 или 3 (няма огромна разлика между двата).

    Да - като разцъквах в нет-а (включително тук във форума) срещнах и тях, проблемът е, че силно се съмнявам, че на място в магазина ще имам възможност да преценя, кой е по-добрия вариант. Тези машинки имат доста опции, а отделно от това едва ли ще ги намеря на едно място, за да им организирам "директни елиминации".

    Знам, че няма да е фатална грешка, който и от тях да избера, а и в крайна сметка става въпрос за домашно свирене, така че все ще реша нещо, но би ми била полезна информация от човек, който ги е ползвал и е видял някакви реални предимства/недостатъци, различни от описаното в техническата документация, която всеки може да прочете.

  8. Само да кажа, че най-сетне си поръчах от истинските перца. 20$ бройката дето са. С нетърпение го чакаме да дойде, цяла групичка ентусиасти сме се наточили!!! :)

     

    Като пристигне ще се похваля по-официално. :cheers2:

     

    Сега ако кажеш, че при тази цена на перцето все още се налага ползването на дясната ръка, направо им прави рекламация и го връщай... :huh:

  9. КЛАЛИФИЦИРАН ПРЕПОДАВАТЕЛ!

    А, ти яко си го ударил на свирене щом толкова си занемарил правописа!..... :) - шегичка

     

    а всъщност може и правилно да си го написал, а просто на мен да ми бяга тази думичка :)

  10. Кольо свири по-добре от Малмстийн - казвам го отговорно и сериозно. (Не от позицията ми на неможещ китарист - което си е друга истина, а като дългогодишен слушател и професионален критик).

     

    Грешчиците са ясни - и въпреки тях, в това записче няма единствено техника (тя се научава и тренира), а има мелодии, експресии, мисъл (противно на скромниченето му) и фокусирана емоция, предадена с един великолепен звук - който лично на мен повече ми хареса от Малмстийновия. (Не е лошо да споделиш веригата и сетингите - от образователен интерес, не че някой ще ги докара като тебе).

     

    Имаме един музикант с който всички трябва да се гордеем; не му достига засега само едно (мое скромно мнение, дано да греша) - его и амбиция. Време е да си намери някой агресивен мениджър, който да го гони с камшика, че да даде на света онова, на което е способен :whistle:

     

    Чакаме още!

     

    :)

     

    Че Кольо свири много добре спор няма, а дали звукът, техниката, мелодиите и т.н. му са по-добри от тези на Малмстийн вече е друг въпрос, който за да избегнем някой безумен спор нека кажем че е въпрос на вкус. М/у другото оригиналът е изсвирен в далечната 1986г. когато Ингви е на около 23г.

    Иначе темата ме радва безкрайно защото не крия че съм заклет фен на шведа и ми е приятно да слушам днес неговата идея като фон на творческите опити на нашите съфорумци, някои от които действително са супер сполучливи. :hysterical:

  11. И аз свиря Економи пикинг и не мога да се отуча от него ;/ Имам чувството ,че в дадени моменти ми убива скоростта.Иначе ми е много удобен ,каквото и да свиря ,но като става въпрос за нещо много бързо ,свързано и с легато и с тремоло пикинг и сякви други такива и става пълна мешеница и все едно дясната ми ръка незнае какво прави.Но може само да си въобразявам ,че е от пикинга и да е от това ,че не си упражнявам техниката достатъчно :rocker: И аз се помъчих да свиря само алтернейт от тея уроци на петручи ама трябва постоянно да мисля за дясната си ръка ,което ми е доста досадно.

    От опит смятам, че драмата на заучаването на техника различна от досегашната (както в твоя случай) е в това че трябва много търпение (поне в началото) за да не се гони по никакъв начин темпото с което само до преди 5 минути си свирил същото нещо по "стария" начин. В случая не е важна скоростта сама по себе си, а правилното усвояване на движението - спокойно и уверено. Сещам се като малък колко ми бяха смешни героите от разни филми с бойни изкуства в които те тренираха движенията си със скоростта на парализиран старец - сещаш се за какво говоря. Много по-късно осъзнах, че точно това е начина да се усвои едно движение максимално добре. Мисълта ми е да не се отказваш само защото нямаш бърз резултат - търпение му е майката... :rocker:

  12. Дясната ръка, когато свири на китара за левичари, когато свири на нормална китара или когато свири на неговата специална двойна китара ? :rocker:

    Постановката му, доколкото съм виждал, е много близка до класическата постановка.

    Постановката на дясната ръка на Анжело може да мине за "близка до класическата" до момента в който реши да стърже на максимална скорост на алтернейт - тогава извива китката силно спрямо предмишницата и тя получава леко "уродлив" вид. Не мисля че това е удачна позиция особено за по-продължително свирене, но факт е че при него се получава (както му се получават и доста други нестандартни изпълнения, като например арпежите с поставена ръка в/у грифа). За мен много по-добър пример за правилна постановка на ръцете е тази на Ръсти Кули, който също има какво да каже по темата за добрата техника на свирене :rocker:

  13. Разполага ли някой с тази песничка, но да започва "нормално" (примерно както тук: http://www.vbox7.com/play:a7555ee1 ), а не както в разпространения навсякъде вариант (вкл. сайта на Дони), където парчето стартира с кратък нечленоразделен шум и началото му е леко рязнато?

  14. На мен темата много ми допада, защото голямата част от времето което отделям за свирене е за усъвършенстване на alternate пикинг-а ми. Не смятам че той може да замени легатото или суип-а, защото звученето им е различно, а и в определени случаи чисто технически едното не е в състояние да замени другото, но все пак мисля че е голямо предизвикателството което alternate-а поставя пред синхрона на двете ръце, както и успешното преминаване на перото от струна на струна. От известно време наблягам на едно упражнение на 2 струни което добре "върти" посоката на пикинга м/у тях, а отделно е доста продължително (за ужас на съседите :D ) и докато премина цялата скала дори при по-високо темпо отиват няколко минути, но това не е лошо защото ми позволява да следя дали не стягам някоя от ръцете ;) .

    Абе то е ясно - трябва си търпение и време и е много неприятно когато второто не ти достига, но какво да се прави - колкото - толкова... :recourse:

  15. Не, разбира се би било доста глупаво, но е странно китарист който претендира за най-бърз в света да не погаделичка егото си с някой-друг хипер бърз пасаж вмъкнат някъде из инструменталите му. М/у другото не са малко китаристите които упорито години наред усъвършенстват техниката си, но аз поне не съм виждал някой друг да стърже толкова дълго с такава бясна скорост, не че на останалите им липсва желание... Пак казвам - може и да е истина, но аз нещо не вярвам за сега. blink.gif

  16.  

    Гледам го, гледам го и не мога да се отърся от усещането, че има нещо съмнително в цялата работа, но ако съдя по отзивите изглежда съм единствения скептик наоколо. Първо изпълнението при темпо 170 лично мен не ми харесва като звукоизвличане - пикингите са си там, но нещо ме дразни яснотата (или по-скоро неяснотата) на отделните ноти. Между звука на първите 2 и следващите 3 изпълнения се чуства голяма разлика и това не се дължи на темпото - тонът става по-силен и груб. Напълно ми е ясно че часовникът в левия ъгъл и водещия вдясно са сериозни аргументи в полза на автентичността на записа, но явно на мен не са ми достатъчни. М/у другото послушах изпълнения на младежа в интернет и въпреки превъзходната техника която демонстрира там нито веднъж не забелязах да използва скорост която да доближава демонстрираната при записа на рекорда. Дано грешката е в моя телевизор, ще се радвам да знам, че човешката физика позволява толкова бързо движение, макар че при свиренето на китара това не е особено полезно, защото при подобна скорост само китаристът знае какво свири в момента :punk_guitar:

  17. поздрав за хората, които наистина ги е грижа за скоростта с която свирят :icon_shithappens:

     

    http://www.youtube.com/watch?v=28abpbNwZlU&NR=1

     

    Мда, тоя тук е много зле, но лошото е че и бавното свирене само по себе си трудно може да мине за някаква особена проява на музикалност - в нет-а примери за това бол, не искам да слагам линкове, че като ги гледам направо ми са къса сърцето... :greenangel:

  18. Product Num 12077 Light-Heavy .010 .013 .017 .032w .042w .052w

     

    Точно тва, което търсиш. Аз свиря с 12/68 така, че не ми обяснявай как твоите се намират трудно :offtopic-001: Успех

    Това прозвуча по-добре - за Елексир ли става ? и къде да ги търся?

  19. Може би сгреших като не дадох малко повече инфо, но не е късно това да се поправи: свиря на китара от вече над 20 години, ползвам Дънлоп 65 за почистване на струните, но макар и това да им удължава живота има какво още да се желае. Много години ползвах струни от ателие "Гашевска", като поръчвах размерите които ми трябваха, но от известно време съм с нормално купени комплекти от магазин и от там започна целият проблем. Неотдавна имах струни "Vinci" и като издържливост ми допаднаха доста, но просто нямаха размерите които търся. Затова и пуснах настоящата тема - ако някой може да ми помогне с информация за струни които наистина отговарят на условията които съм поставил ще е супер, ако ли не - здраве да е!

  20. "Е как бе...? ;)"

     

     

    Дебелата струна е по-опъната в сравнение с по-тънката (при един и същ тон). Логично е че по този начин амплитудата й е по-малка, но не искам това да става повод за някаква голяма дискусия - всеки преценява за себе си кое му е удобно и кое не. Дано да намеря това което ми трябва. Ако не излезе нещо друго ще пробвам Елексирите - очевидно е че отзивите са много добри, само дето не съм убеден че точно на мен ще ми свършат работа.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.