Ivan Pirishanchin Публикувано Ноември 5, 2009 Публикувано Ноември 5, 2009 Здравейте! Изпитвам сериозни затруднения, когато се опитвам да правя бендинг. Проблемът се състои в това, че като почна да връщам пръстите надолу (ако бендинга е бил нагоре) задължително закачам някоя от по-горните струни и се получава гадно раздрънкване. Нещо със сетъпа ли трябва да се прави или просто пръстите ми трябва да са от бетон ? (пръстите ми са меки и леко дебелки) Цитирай
ianev_94 Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 Ами те и мойте са леко дебелички , но нямам проблеми. Просто трябва да си уверен в пръстите си и да пробваш стабилно да ги държиш върху струните. А как бендваш - слагаш ли повече от 1 пръст като опора зад този, който извива, или не ? Цитирай
Pwnzorafied Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 Bend-вай като хващаш целия гриф стабилно,използвай кутрето. Цитирай
Yves Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 Кво пита човека, кво му отговаряте вие... Иване, и аз правя същото нещо, но по-рядко от преди, така че предполагам е въпрос на опит и ще отшуми Цитирай
jkolarov Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 (Редактирано) Аз не че съм голям капацитет, но да кажа и аз как (опитвам да) се справям с този проблем. Първо винаги си помагай с поне още един пръст отзад, и второ, гледай помагащия пръст да е една идея по нависоко от опъващия така че да заглуши горните струни и да предотврати звученето им при отпускане. Незнам колко е вярно това, но ми се струва че има ефект. Редактирано Ноември 5, 2009 от jkolarov Цитирай
Stranen Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 jkolarov правилно те съветва трябва сам да си ги усетиш. аз сега забелязвам че несъзнателно ги заглушавам съседните струни с 1ви пръст. и да знаеш че бендовете с години се учат и са много пипкави. Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 (Редактирано) Бендовете са наистина пипкави, докато се научи човек да ги прави както трябва. Аз още не съм доволен от моите. Специално за твоя проблем аз се справям така - ръката плътно хванала грифа, с палеца на лявата заглушавам струните отгоре, с другите пръсти на лявата гледам да заглушавам и отдолу. С китката на дясната ръка също от време на време се хващам, че си помагам като заглушавам върху струнника. За съвсем чист бенд съм забелязал някои китаристи да заглушават с два пръста на дясната ръка съседните две струни (в комбинация със заглушаването с лявата). Виж и това клипче, по-нагледно малко: http://www.youtube.com/watch?v=7c9UqbkjC6k едит: обърках левите и десните ръце едит2: сетих се за една дърта тема, която постнах преди сумати време. Става дума основно за вибрато, но има и това онова за бендовете. А и вибратото също не е техника за подценяване по сложност: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=43375 Редактирано Ноември 5, 2009 от Icarus Цитирай
Ivan Pirishanchin Отговорено Ноември 5, 2009 Автор Отговорено Ноември 5, 2009 Благодарности на всички! Пръстите ми са доста слаби (като сила) и гледам да ползвам колкото се може повече в редица, когато правя бенд. Също така се опитвам (засега неуспешно) да слагам последния пръст (най-често показалеца) точно върху горната струна, така че поне нея да заглушавам. Това го видях на едно от клипчетата в тюба... Ще тренирам още, ако някой има други съвети нека да сподели Поздрави! Цитирай
checho Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 ще се опитам да помогна, само дано правилно съм разбрал проблема при мен това също се случва често и се опитвам да го избегна като правя следното като натискам струната с пръста с който ще бендвам(последния, тези които са по-назад не ги гледам), опитвам да сложа пръста си перпендикулярно на грифа и да притисна струната с върха на пръста си и дори ако е възможно ма-алко по-нагоре(ама усещате ли ме - "по-назад от последния", "по-нагоре от върха" ) така, като бендна, пръстът ми повдига със себе си останалите струни без да ги притиска към фингърборда и прагчетата и няма звук ако случайно си ме разбрал и ако случайно това ти помогне - супер \/ Цитирай
Ivan Pirishanchin Отговорено Ноември 5, 2009 Автор Отговорено Ноември 5, 2009 Предполагам, че това изисква и малко по-високо настроени струни? Мисля, че съм го виждал ето тук: Цитирай
checho Отговорено Ноември 5, 2009 Отговорено Ноември 5, 2009 2мм екшън, нисички са си, даже тук-таме бръжди малко не е лесно, но аз с 12ки на акустичната не правя кой знае колко големи бендове, така че не ми е и особено трудно Цитирай
sexy_guitarist Отговорено Май 17, 2011 Отговорено Май 17, 2011 Аз лично използвам 3 пръста при бендинга, 1 бендва и два подкрепят и дават сила. Ама мойте пръсти са доста слаби на дебелина. 1 Цитирай
rockfire Отговорено Май 18, 2011 Отговорено Май 18, 2011 Брех какви модерни термини са навлезли в речника с китарни умения.... Бендване,тапинг и ...не знам кво още! Ако говорите за надигане на струните ,то някои могат и в двете посоки да го правят и звучи доста яко съпроводено с вибрато... Аз също използвам 3 пръста ,но основно усилието попада на безименния пръст, а заглушаването е с дясна ръка-може и да е неправилно ,но е въпрос на свикване. Цитирай
Blagoy Nikolov Отговорено Май 18, 2011 Отговорено Май 18, 2011 Екшънът според мен оказва влияние при бендването. В смисъл че, аз например имам две китари - едната с много нисък екшън, при която използвам техниката, която описа checho с подпиране горната струна (просто ми се получава доста по-лесно), а втората ми китара е с по-висок екшън и там това подпиране не се получава, преминава в подпъхване на пръстите под струната. Това при мен специално вади най-слабите бендове, на които съм способен. Затова при по-високия екшън покривам горната струна с някой от пръстите зад бендващия. За втория начин с покриването бих дал като идеален пример за гледане Изпълнението на темата от Кръсникът на Слаш. Не е учебно видео, ама Слаш има невероятна техника при бендове и вибрато според мен, освен всичко друго. Цитирай
aazen Отговорено Май 18, 2011 Отговорено Май 18, 2011 (Редактирано) Най-лесният начин е заглушаване на струните с дясната ръка.Прави го и ще имаш полза и за други работи , не само за "бендинг" Редактирано Май 18, 2011 от aazen Цитирай
Recommended Posts