the_gorer Публикувано Декември 6, 2005 Публикувано Декември 6, 2005 За мързеливи хора (като мен) е много затормозяващо да записват, смесват и мастерират в къщи с компютъра. Разбира се, това е моя гледна точка, на някого може да му е кеф да се занимава. Споделете вашите методи за улесняване на целия процес - какъв софт ползвате, как най-бързо си редите бекинг ритмите по време на записа на китарите, какви трикове прилагате при едитването и въобще всякакви чалъми, които спестяват време, усилия и т.н. Целта е да се съкрати времето за пълно завършване на дадена песен и да не се загуби "вдъхновението" преди да сме стигнали до края. Студията са ясни, въпросът ми е за домашното "продуциране". :hello: Цитирай
jFog Отговорено Декември 11, 2005 Отговорено Декември 11, 2005 (Редактирано) аз съм на следните напблюдения: запис на монотраци(през Лайн Ин-а) панорама на по 50% на китарите (по някога една в центъра) Колкото по вече китари слагаш по вече се омазва ( освен ако не говорим за полифонии , ала бала..) Всички мини сола,сола,акценти на двугласияи прочие благини на отделни тракове. Благините на панорама от по 50% в ляво и дясно разбира се. Бас, Барабани и прочие би трябвало да се третират по подобен начин, да не казвам същия. Смесвам (и записвам) изцяло в Кюбейс-а ( за сега) и мисля че е един много подходящ избор Тук би рябвало да е мястото където някой евентуално би могъл да сподели готини плъгини или трикове с китарите..аз незнам и не използвам като цяло разчитам на Хикса. после в Кул Едит-а ''заострям'' лекото притъпено звучене и това е...с един пресет, с който вкарвам малко среди и високи в микса.Което се дължи на звука който вадя по принцип.. Като цяло, горе във ВАЖНО са засегнати някои по важни теми разбира се чувсвото за импровизация е много ценно на моменти, всякви щуротии могат да са в голям плюс..да речем оня ден се чудих как ще звучи едно нещо ако му сложа панорама на фуса и чинелите и оставя касата и соло барабана в центъра или обратното.. пробваш и слушкаш,след всяка осерация идва прозрението както се казва. Всички мои наблюдения изхождат и се опират на бленда 82 която модифицирах и горе долу взе да става нещо..В зависимост от звука и стила,възможностите и вариантите ше са повече от 100 000 то е ясно. Редактирано Декември 11, 2005 от jFog Цитирай
the_gorer Отговорено Декември 11, 2005 Автор Отговорено Декември 11, 2005 Да, това са част от основните неща, които всички правим. Само като се сетя за тях и вече ме мързи да се занимавам, а сме пропуснали поне още двадесетина операции. Най-досадно за мен е рязането на рифове - сядам и записвам даден риф последователно чтири пъти. След това от цялото режа четирите части, за да ги отделя като отделни рифове, подреждам ги една върху друга, панвам ги в SoundForge и сейввам файла. Това просто ми лази по нервите. А ако се опитам да ги наслагвам като отделни тракове в некъф мултитрак, целият ми екран се заема от тракове и тракчета, които ме мързи да именувам, защото са поне 50, губя ги по екрана, забравям кое какво беше, превъртам скролове, псувам и в крайна сметка хептен заебавам. А да не забравяме, че има барабанни тракове, които също трябва да се барат, недай боже ако трябва и да се семплират МИДИ-та, има вокали, които сакат хиляда вида обработки, има синтове, след това смесване, хиляда вида прослушвания, мастериране... Е затова никой не е успял да изкара кадърен запис в тях - просто и най-големите ентусиасти рано или късно претупват даден етап от цялостната продукция, това си проличава в записите им и винаги нещата звучат като демо. Най си е гефско да си изсвириш квото имаш да свириш, махаш се от студиото, отиваш да поркаш, а хората, на които за това им се плаща, да си болят главата с хилядите безумно изнервящи дейности по продукцията. Да де, ама нито има време за разходки по студиата, нито ми се дава лефф за глупости. Тежко е да си тарикат на дребно. Цитирай
jFog Отговорено Декември 11, 2005 Отговорено Декември 11, 2005 Ами.. за една комппрадъкшън толкоз.. в интерес на истината и аз се опитвах преди да изрязвам,налепям и преподреждам нещи озсвирено няколко пъти...ама ставаше както ти каза..заебаваш щот ти писва. Вместо дарежеш и лепиш си изсвири нещата два пъти и това е,по истинскоизлиза според мен.Като насложиш едно и също нещо няколко пъти с копи и пейст стават мазаници поне при мен де... Цитирай
the_gorer Отговорено Декември 11, 2005 Автор Отговорено Декември 11, 2005 Вместо дарежеш и лепиш си изсвири нещата два пъти и това е,по истинскоизлиза според мен.Като насложиш едно и също нещо няколко пъти с копи и пейст стават мазаници поне при мен де... А как да направя стеро звук и по-плътни китари без наслагване? Просто няма такъв начин. Затова питах дали няма нещо, което да автоматизира поне част от процесите. Цитирай
Jordan_J Отговорено Декември 11, 2005 Отговорено Декември 11, 2005 ... Целта е да се съкрати времето за пълно завършване на дадена песен и да не се загуби "вдъхновението" преди да сме стигнали до края... За да не губя вдъхновението си, когато имам идея и смятам 4е си струва - веднага я записвам на компа си - дори и на микрофона на лаптопа си. Така после 6те мога да я 4уя отновои да преценя дали ентусиазма си е струвал. Не мисля 4е е правилно о6те като ти дойде идея и със6тия ден да я докара6 до продукция. Затова си архивирай идеите и не бързай да "продуцира6". Даже напротив - доусъвър6енствай ги. Като насъбере6 идейки - някои от тях идеално може да се вместят в една и съ6та композиция - импровизирай и пробвай да го докара6 до не6то оригинално с твой по4ерк. Така си мисля де ... Цитирай
jFog Отговорено Декември 11, 2005 Отговорено Декември 11, 2005 има,вместо да свирят едно и също,китарите могат да си '' разделят мелодията '' едната да е на квинти а другата на терци да речем,при смесване с панорамата става горедолу добре...зависи от рифовете но съм забелязал че с полифонии по дебели струни могат да се направят доста добри неща. ..въобще може да стане един добър тутуриал о т цялата работа,ако намеря време ще го направя. Цитирай
the_gorer Отговорено Декември 11, 2005 Автор Отговорено Декември 11, 2005 Фог, евала за туториала, направи го. Проблемът е, че китарите в двата канала е желателно да са насложени поне два пъти. В левия два и вдесния два. Иначе звукът става доста постен, тънък и кух. В някои случаи, такова ефирно, въздушно звучене може и да е умишлено търсено, но в по-тежките неща всичко се дублира. Повечето бруталяги наслагват един и същ риф няколко пъти в левия и няколко пъти в десния канал. Двата рифа може да са различни като мелодия, но все пак са дублирани сами по себе си в собствения си канал и дори са изсвирени с различни ампове и/или настойки. Цитирай
jFog Отговорено Декември 18, 2005 Отговорено Декември 18, 2005 Щях да правя една олелия с приложени тракове ама.. голяма трепанация се очерта и викам.(*&)(*&^(*&^*&^ с няколко думи щи обадя за кво идеше реч: съжелявам за липсата на термини и прочие неща. значи ако имаш: ---- ---- ---- ---- -2- -0- мже да пробваш така: -- -- -4- -2- -2- -0- където 3-та и 4-та е другата китара или: -- -- -4- -4(х2)- -2(х2)- -0- където (х2) е по две или извирен тон от двете китари ще стане като акцент един вид.. и за да стане още по секси може да направиш следното нещо. едната китара: ---- ---- ---- ---- -2- -0- и другата вместо: -- -- ---- -4- -2- ---- да е : -- -- --- --- -9- -7- по този начин използвайки същия тон но на струна по ниско вкарваш по вече бруталити и звучи по стегнато според мен. Та като цяло идеята беше следната: Ляв канал панорама 50, съставен от: 1-ва китара: -- -- --- ---- -2- -0- плюс втора китара: -- -- --- --- -9- -7- това е левия канал,баланса с тия двете си го избираш ти. Десен канал панорама 50 изсвирен така: 1-ва-- -- --- -2-- -2- --- и 2-ра -- -- --- -9-- -9- --- Taка не само ше сгъстиш но и ще удари на червено може би Затова всяка втора китара за всеки канал е добре да я свириш с леко по различен диапазон от честоти от този на всяка първа. всичко това е за 2+2 китари на канал,аз иползвам по една за всеки с повече дист.Ако исползваш нещо подобно на погоре описаното задължително трябва да си на дист най много 70% инъче просто ще гъгне, Това не е задължително,това е начина който използвам аз нищо по вече. Особенно е ефектен при лежащи тонове или стъргане тип Рок за мелодии свирени на по една струна, където по едно и също време звучи не повече от една искам да кажа: например: от ляво: 5-та ---2--5--3--5------ 6-та -0--0--0--0-------- от дясно: за втората китара са тонове на квинта по ниско (за тоновете по 5-та ) или: 6-та -0-0-0-3-0-1-0-3 можеби плюс още една в центъра: свирейки на 5-та: -2-2-5-2-3-2-5- аз горе долу се движа в тази насока... така китарите се дублират но не съвсем нали..и стават що годе добри неща. Много по добри от колкото да записваш и наслагваш рифове изсвирени по един и същ начин няколко пъти. ми т'ва беше горе долу. Мога да ти покажа вратата ама сам трябва да минеш през нея както се вика.Тва е само като насока в никакъв случай не изчерпва въпроса. Цитирай
Recommended Posts