radogg Публикувано Декември 26, 2007 Публикувано Декември 26, 2007 Здравейте, преди всичко искам да ви честетя на всички Коледа и да ви пожелая весело посрещане на новогодишния празник. И така...вече по темата, някой може ли да ми даде информация за нежеланите последици, които могат да настъпят при злоупотреба с гласа. Аз единствено съм чувал за тъй наречените "възли" на гласните струни, но знанията ми за тях се изчерпват само и единсвено с факта, че ги има Някой да е осведомен повечко за въпросното явление, примерно-симптоми, къде и как могат да се отстранят и т.н. А и освен това възможно ли е да се скъса гласна струна и какво става ако земе, че стане? Ами аз..., май че напоследък прекалявам с караокето вкъщи, та затва ми е думата Айде някои ако знае нещо по тази любопитна за мен тема да драсне малко, пък аз ше почерпя... Цитирай
Ивелин Отговорено Декември 26, 2007 Отговорено Декември 26, 2007 (Редактирано) Възлите са малки нещица, които излизат на гласните връзки от преумора и когато трептят не могат да се затварят плътно. Премахват се оперативно и след това е нужна дълга почивка (месеци понякога) и възстановяване. Пази се от възли, защото направиш ли веднъж - оставят отражение за цял живот. Гласа няма да е като преди - освен това се измаряш по-бързо и т.н. Ларингса е много фин орган и ако го "тероризираш', един ден ще ти го върне. Съветвам те да не пееш песни, които не са ти в диапазона, да не правиш бленди, които не знаеш как се правят (по-добре намери някой, който да ти покаже как става, от колкото сам да си чупиш главата). Също така има и нещо наречено "набиване на гласните връзки" - това става обикновено, като станеш от леглото и почнеш да крещиш с всички сили - има един ГИД тук във форума, писан от Евтим Джеркаров - съветвам те да го погледнеш - на мен лично много ми е помогнал. Също те съветвам да "стопляш" гласа преди сериозно пеене - няма да се мориш толкова бързо. Успех - и не прекалявай - като почувстваш умора, веднага спираш!!! п.п. Човек не може да изпее всички песни на света (поне не в оргиналните тоналности като при повечето караокета). Редактирано Декември 26, 2007 от Ивелин Цитирай
Ивелин Отговорено Декември 28, 2007 Отговорено Декември 28, 2007 Още нещо - когато имаш възли, се чува една дрезгавина във високия регистър - ако имаш някакъв такъв симптом, те съветвам да отидеш на профилактичен преглед - мога да те свържа с много добър специалист, името му е др. Фурнаджиев (Слави Трифонов, Дует Мания, Вяра от Стар академи и др. ходят при него). Също така, това важи за всеки, който има нужда от тази услуга. Цитирай
radogg Отговорено Декември 29, 2007 Автор Отговорено Декември 29, 2007 Всъщност, имам го този симптом с дрезгавината на височките тонове, трябва да кажа Явно подозренията ми не са били напразни. И аз се чудех напоследък защо започнах да звуча като Аксел Роуз Ама, както и да е, аз не се занимавам професионално с пеене и май няма да търся доктор. Благодаря много за отзивчивостта иначе! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Декември 29, 2007 Отговорено Декември 29, 2007 Ако и да не се занимаваш с професионално пеене, занимаваш се със социално говорене. Потърси доктор убезателно! Цитирай
Ивелин Отговорено Декември 31, 2007 Отговорено Декември 31, 2007 Axl Rose има проблеми точно от този вид! Мисля че е опериран също така... Цитирай
CorvusCorax Отговорено Януари 1, 2008 Отговорено Януари 1, 2008 Мисля, че ако чуете как пее Аксел сега, ще добиете съвсем ясна представа до какво води неправилната постановка и ненавременното лекуване на проблемите на гласовия апарат. Цитирай
radogg Отговорено Януари 1, 2008 Автор Отговорено Януари 1, 2008 Аха, съгласен съм с теб. Наскоро гледах един "пърформанс" на Аксел по MTV (хем май от далечната 2002г). Стана ми тъжно, щото излезе на сцената като жива легенда, засвириха началото на " Welcome to the Jungle", аз настръхнах, a когато започна да пее...цялата работа отиде на кино. Не знам със сигурност на какво се дължеше лошото изпълнение, но и аз го отдавам на гореспоменатите проблеми. Таааа така. П.С. Честита ви Нова година! Да сте живи и здрави всичките и много музикални успехи. Цитирай
just_a_sheep Отговорено Януари 2, 2008 Отговорено Януари 2, 2008 До колкото знам и Bonnie Tyler е имала такива възли и най-глупавото е, че е станала известна след операцията, когато вече й е бил скапан гласа. На почти всички клипове които минават за "лайв", си личи че пускат студийния запис. Да не говорим, че на последните концерти от преди няколко години, в които все пак пее на живо, тук-таме излиза нещо гато глас, останлото е направо ръмжене. Изобщо тея възли са си гадна работа, пък и не знам дали е вярно, ама съм чувала че могат да бъдат канцерогенни . Цитирай
Ивелин Отговорено Януари 4, 2008 Отговорено Януари 4, 2008 Аз съм чувал за друго, че от проблеми с гърлото можеш да имаш проблеми с бъбреците - нещо се отделя, но не знам точно какво... Цитирай
strange fruit Отговорено Януари 9, 2008 Отговорено Януари 9, 2008 Проблеми с гласа и бъбреците.....уау.........имам бъбречни проблеми-явно имам проблеми и с гласа, а не подозирах..... Цитирай
radogg Отговорено Януари 9, 2008 Автор Отговорено Януари 9, 2008 Well, you never know Наздраве, тогаз! Биришката е полезна за бъбреците. Цитирай
Ивелин Отговорено Януари 9, 2008 Отговорено Януари 9, 2008 Проблеми с гласа и бъбреците... Абсолютно сериозно - и не само бъбреци - удря на различни места... Като понауча повече по темата ще пиша още Тази информация я имам от Д-р Фурнаджиев (Столичен специалист по проблеми с гласа - при него ходят Слави Трифонов, Щурците, дует Мания, Вяра (Стар академи), Нина Николина, Алекс и Нели (Шоуто на Слави), Буги Барабата, Анелия. че дори и аз и т.н.) Така че, едва ли говори глупости... Цитирай
Arq Отговорено Януари 11, 2008 Отговорено Януари 11, 2008 Ами след, като найстина можете да си причините нещо с пеене подяволите опитайте се да не злиупотребявате. аз пуша, пия и ходя по задимени места. Чакам си последствията. Бирата е вредна, както и спиртните напитки. Цигарите не коментирам, не мисля че за да запизиш гласа си читав изисква толкова голямо усилие. При мен е опасно да. Всяка седмица по 4 пъти имам репетиция от 2 часа. Опреното пеене е рисково ако се прекали и вече 3 мой съученички имаха възли. Просто не се пренатоварвайте и напъвайте. Това е. с правилна постановка няма какво да си направите. Това че удря накъде не е доказано и си зависи само от нас. се пак Буги и Щурците са на по 100 години. Вяра също има проблеми, но не са свързани с това. The End Цитирай
Recommended Posts