Към съдържанието


Снимка

На горещия стол: Боян


18 отговора на тази тема

#16 Bo Yan

Bo Yan

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 331 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Boston
 • Инструмент:китара

Публикувано 24 януари 2011 - 03:09


От няколко месеца съм в БГ и нищо не се случва,... В БГ се правят пари от музика по-лесно отколкото на другите места, където съм бил.
... На мен навън ми е по-лесно да живея от музика отколкото в БГ.


Много ме обърква този противоречив отговор - хем в БГ по-лесно се правят пари, хем на вън ти е по-лесно да живееш от музика отколкото в БГ!? :)
:) :P
Познавам Боян - китарист, учил в Щатите блу грас, който се върна миналото лято в БГ и си посвирихме с китари в Докторската градинка през август 2010г, но май не си ти? :)Лими, разбирам те. изглежда объркващо, но не е. просто трябва да обясня. не знам откъде да започна, заплетено е... все пак си е балканска драма...
прекарах 6 месеца в БГ. наложи се.
нямаше работа през повечето време, т.е. имаше, но не през цялото време както съм свикнал - аз нямах избор и трябваше да търпя и да чакам да мине времето. това най го мразя. опитвах разни неща, но хората като разбираха, че съм в БГ замалко и се отказваха да свирят с мен. голямо разочарование... а 6 месеца са ужасно много време... късметлия съм да имам страхотни приятели, които ми помогнаха да имам работа тук-там.

в БГ се правят пари от музика много лесно - факт. още преди да замина, до 2005 свирех по пиано барове и клубове и правех много добри пари. само в софия в момента има сигурно 30 пиано бара, 20 клуба с жива музика и кой знае колко още места, от които потенциално можеш да печелиш като свириш.

на мен навън ми е по-лесно да живея от музика (макар че парите се правят много по-трудно), защото бизнес моделите са по-добре установени, защото имам повече контакти, защото музиката ми харесва повече, защото готините ми инструменти са там и още няколко причини, които не искам да изричам на глас.
в БГ мога да свиря всички чекии, които се свирят по клубовете и пиано баровете от последните 30 години насам (те няма да се променят), и парите са супер... особено за такава музика... обаче кефа от цялата работа е нула. зиро. ниенте. 0. това ме потискаше още преди да замина и е една от основните причини да искам да видя какво става по света и по специално там, където правят музиката, която ми харесва.

надявам се да съм изяснил въпроса.

а иначе, не, не съм аз този Боян, с когото си свирил в докторската градинка. ако знаех, че стават джемове там, щях да дойда.
по щастлива случайност и аз имам нещо с блу граса - свирих преди около 3 години на един фестивал за кънтри музика в Тенеси и групата, в която свирех на добро спечели ей тая награда:

Публикувано изображение

#17 Bo Yan

Bo Yan

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 331 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Boston
 • Инструмент:китара

Публикувано 24 януари 2011 - 03:59

Разкажи как стигна до Бъркли, обогати ли те престоя там, срещна ли яки музиканти, кои ти преподаваха.


Иване, много дълъг отговор искат тия въпроси, а вече няма за кога.

по горе писах за бъркли... не писах че нивото на тези хора е много високо, и че има хора от цял свят. по много. винаги съм си мислел че съм отворен и че съм се интересувал от други култури и имам широки схващания за света като цяло... грешал съм. разбрах го там. и започнах работа да вляза в час. обогатяването е мащабно, не можех да си го представя преди да отида там. имах очаквания, които бяха надминати многократно. но това можеш да го видиш в последствие, след като си се сблъскал лице в лице с други култури. правя уточнение, че мен ме силно ме интересува културата на тази страна - езикът, нравите, историята и т.н.
много хора, които отиват там пренебрегват тези неща или просто не искат да ги разберат и това им създава дискомфорт, а и грешно разбиране за света около тях.

за музикалните неща... в един нормален учебен ден аз ще видя и чуя 30 студента и 4-5 учителя да свирят (теоритични и подобни класове не ги броя в този аргумент) и вечерта ще отида на джем или на концерт. замисли се, кога за последен път си чул някое интересно музикално произведение (напр. джаз стандарт) да бъде интерпретирано от толкова много хора в толкова кратък период от време? разбираш ли накъде бия? адски много музика, всеки ден, през цялото време. зверско количество информация. всеки ден си изложен на безброй идеи и концепции свързани с музиката - от учители И студенти. всеки прави нещо специално и ти го виждаш пред очите си. виждаш различни идеи на хора от цял свят. хората свирят в коридорите, по стълбите, на улицата.. даже не е нужно да си в клас, за да нучиш нещо ново.
последния ти въпрос... имам списък на учителите които са ми повлияли най-много на моя сайт.. боянхристов.ком


като каза за яки музиканти, вън от бъркли (че малко ми стана досадно вече хаха) искам да ти разкажа за един твой колега, басист, с който работих на един кораб. пича беше млад, 25, и свиреше тип бродуейско шоу на прима виста, пиян, с безкрайно отегчен поглед, облегнат назад на стола и крака изпружени пред него. представи си четене от раз на бесни темпа, всякакви криви тоналности и сменящи се размери (театрална музика), смяна на темпа, фийл и тоя пич ковеше всичко на момента... нещо в мен умря като го видях това... и друго се роди... така че баланса е запазен... хахаха...

#18 Bo Yan

Bo Yan

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 331 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Boston
 • Инструмент:китара

Публикувано 24 януари 2011 - 04:01

благодаря на всички за хубавите въпроси. надявам се да съм отговорил добре.
сега ще сложа на стола моя приятел китаратапешо

#19 Лими

Лими

  Heavy безПристрастен

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2198 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Акуст. и ел китари, вокал

Публикувано 24 януари 2011 - 23:47

Ясен отговор! Напълно те разбрах! И на мене отдавна ми е писнало да свиря изтъркани златни хитове и затова си свиря слабо познати неизтъркани хитове, от които не падат кинти,а само чисто удоволствие, ама нали затова живееме! И свириме!

Няма по-красива музика от изсвирената и изпята с талантлива човешка ръка и уста, с минимум компютърни подправки(преебавки)
Мои Видео уроци с Ак. китара , Yakety Axe My FusionRock Есенна импресия
Нов Отговор  


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни