Jump to content
Българският форум за музиканти

euphoriaburn

Импеданс

Recommended Posts

Здравейте,

все повече и повече почвам да се чудя каква роля играе импеданс параметъра за слушалки или колони.

 

Какво значение има в случая, само знам че е някакво съпротивление, но какво определя то?

 

Благодаря

Share this post


Link to post
Share on other sites

Определя какъв ток ще мине през колоната/слушалките, когато приложиш определено напрежение на говорителите.

Демек - съпротивление на колоните/слушалките.

Това, разбира се, е твърде опростено обясбебие, но върши работа практически. Иначе импеданс не е същото като съпротивление за прав ток, тъй като говорителя не е резистор, а реактивен товар.

За транзисторни усилватели, колоните трябва да имат равен или по-голям импеданс от този, за който е конструиран усилвателя.

При ламповите усилватели, озвучителното тяло трябва да има импеданс, точно равен на избраният от усилвателя импеданс.

Ако импедансите не са съгласувани, могат да се получат сериозни повреди.

 

При слушалковите предусилватели(транзисторни и интегрални), по-рядко би се получила повреда, но е добре, все пак, да се има предвид с какви импеданси може да работи предусилвателя.

Иначе, много хора си включват слушалките директно в линейния изход на звуковата карта и апаратурата, което е погрешно и води до много посредствен и изкривен звук, понеже линейните изходи имат изходно съпротивление най-често над 5-10 килоома, което е просто несъвместимо с около 20-омовия товар, който повечето евтини слушалки представляват(около 500 пъти по-нисък).

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

и аз имам затруднения с разбирането на импеданса... това, че трябва да се съгласува, ми е ясно, но от какво се получават, тъй да се каже, входният и изходният импеданс?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Импедансът е комплексна математическа величина, която даже не зависи само от конкретни елементи, а от взаимодействието на много различни компоненти, схемотехника и конструкция.

Например изходният импеданс на един усилвател (примерно лампов) се определя от: правотоковото съпротивление на намотките на изходящия трансформатор, приведеното вътрешно съпротивление на изходните лампи, индуктивностите на изх. трансформатор, загубите в магнитопровода на трансформатора, преходните съпротивления на контактите, дълбочината на обратната връзка, честотните компенсации, качеството на захранването и още много други неща.

Импедансът на един високоговорител ( явяващ се входен такъв) се определя от: правотоковото съпротивление на звуковата бобина, стойността на магнитната индукция в магнитния процеп, от тежината на трептящата система, от площта на излъчващата мембрана, от еластичността на окачване на трептящата система, от акустическото оформление в което е поставен високоговорителя, от съотношението на тежините на звуковата бобина и мембраната и още един куп други условия.

 

Импедансът не се получава, това е параметър който отразява определено качество. Понеже не мога да го обясня елементарно (защото не е елементарно) давам връзка, където е обяснено както трябва.

ИМПЕДАНС

За да се разбере обаче, е необходима основа, на която да се стъпи. Ако тя липсва, не знам как ще бъде разбрано обяснението.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Също така, импедансът е функция на честотата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.