Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
kin

Помогнете

Recommended Posts

Имам малък проблем и много ще се радвам ако някои ми помогне :greenangel: Зна4и проблема при пеенето ми е такъв 4е ритми4носта ми добра и бързо схва6там ритъма но когато пея Мънкам (на буквите М и Н много натъртва) ако някои знае как мойе да се оправи това да каже :) благодаря предварително :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако си от София мога да ти помогна но трябва да видя точно каде бъркаш

Share this post


Link to post
Share on other sites
Имам малък проблем и много ще се радвам ако някои ми помогне :) Зна4и проблема при пеенето ми е такъв 4е ритми4носта ми добра и бързо схва6там ритъма но когато пея Мънкам (на буквите М и Н много натъртва) ако някои знае как мойе да се оправи това да каже :) благодаря предварително :)

 

И ас много се побърква, като някой пи6е като маймун4е...

Caruso прав. Трябва види къде бърка... Мойе направи запис, ако не от София.

:thumbs_up:

kin, да ме извиниш, но не мога да си представя как "натъртваш" върху М и Н. Това са звучни съгласни - много БЛАГОДАТНИ ЗА ПЕЕНЕ (лабиални, назални и пр. да не се формализирам). Върху тях можеш да пееш с тон, та и с мелодия...

Какво значи "натъртвам" точно на тия съгласни?

- Удължаваш ги прекалено като трайност и става аритмично? (След като споменаваш в предишното изречение, че схващаш ритъма, значи вероятно говорим за трайности, знам ли и аз вече!!)

- Имаш проблем да ги произнесеш, докато пееш ли? Тогава вече проблемът няма да е в ритъма, а в динамиката (силата на тона/компресията на въздушната струя)

Давам пример:

М и Б се произнасят на едно и също място в говорния апарат. Въздушната струя при М преминава през носа, а при Б носната кухина е затворена и целият въздух се изпуска през устните РЯЗКО (експлозивно). Опитай (без да казваш м-ъъъ или б-ъъъ - без "ъ" накрая!) да произнесеш М и удължи върху него, и в последния момент кажи Б. Постави си пръстите на носа - върху страните на ноздрите. Докато казваш М, трябва да има едно вибриране на страничните прегради. Като кажеш Б - вече го няма, защото изпускаш въздуха експлозивно през устните Нещо такова ли става при пеене? Ако е така, наистина ще звучи като "натъртване", но ритмически проблем не виждам откъде може да възникне.

Опитай да обясниш или някой трябва да те чуе, или пусни запис.

 

И, моля те, не пиши повече с четворки и шестици, щото ми се разсипва психиката.:recourse:

Share this post


Link to post
Share on other sites

повечето начинаещи певци добавят едно "м" при затварянето на устните в края на думи, окончаващи на гласна. сигурно за това става въпрос?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.