Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да започне един начинаещ?


duzko

Recommended Posts

Здравейте на всички съфорумници. Днес открих форума и цял ден не мога да се отлепя от него хаха. Има някой неща, които не са ми много ясни и си помислих, че тук е мястото да попитам. Знам, че сигурно някои от нещата са дискутирани и преди и се извинявам ако повтарям други теми. Първо - късно ли е човек да започне да се занимава с китара на 24 години, в смисъл със сигурност е късно, но мисълта ми е дали е късно да се усвоят някакви елементарни техники и солфежни правила? Не искам да ставам някакъв виртуоз просто обичам много музиката. Понеже на тия години човек обикновенно работи нещо и няма много време да свири си мислех да посещавам веднъж седмично учител - малко ли е като време имайки предвид, че съм начинаещ? Ориентирал съм се към електрическата китара, и даже мисля да си взема някаква евтинджос 200-250 лева. Мисля си, че няма да ме разочарова понеже нямам големи претенции. Но все пак ако някой може да ме ориентира, тия Stagg например стават ли за начинаещи или да си търся друго?

Благодаря предварително на всички, които ще си изгубят част от времето да ми драснат някой ред :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не е късно да се занимваш с музика.Брайан Мей е започнал на 21.

:D

 

Вземи си по - добре един Squier Bullet Strat за 250 кинта и го разцепи от свирене.Един път сед е добре за учител,но вечер като не си на бачкане трябва да се свири.

Редактирано от Chrysalid
Нарушение на правилото за цитиране!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не е късно да започнеш, щом те влече! :D Пък и ,както изглежда от поста ти, няма да се занимаваш професионално, така че няма никакъв проблем! Веднъж седмично на учител не е малко, достатъчно е. Намери си учител по ел. китара, след като искаш да свириш на такава. :) Научи се да четеш таблатури. Мисля, че за домашно свирене и за свирене за удоволствие са много доволни. :) ето тук има полезни неща, включително и как да четем табс. Не ти препоръчвам Стаг, по-добре вземи нещо на старо с по-добро качество, но и това ще ти свърши работа! (не съм фен на марката :D )

по-здрави Иво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и добре дошъл!

 

Първо - никога не е късно, както вече ти казаха, щом имаш желание. Има някои хора, които на доста годинки започват да правят разни неща, които цял живот им се е искало. Мисля че за музиката няма а и не трябва да има граници - тя създава емоции, а всеки жив човек изпитва някакви чувства и преживява дадени емоции. Да не говорим, че на 24 години човек е в най-ползотворния период в живота си :)

 

Второ - за учителя - не е малко, особено за някой работещ, който няма кой знае колко време да отделя от ежедневието и проблемите си. Само трябва да знаеш няколко неща като си търсиш, а в последствие и като започнеш да ходиш на учител:

 

- Трябва да знаеш каква музика искаш да свириш - малко или много всеки си има предпочитания, а всеки учител е по-"специализиран", ако мога така да кажа, в някой определен стил. Разбира се, като за начало всеки ще ти даде едни и същи основни неща, но с течение на времето и в перспектива ще е по-добре да те учи някой, който харесва и свири музиката, която на теб ти харесва, до колкото е възможно.

 

- Трябва в процеса на работа да казваш на учителя кое искаш да научиш и кое - не. Има някои учители, които се впускат прекалено много в теория, което за някой по-практически ориентиран като теб няма да е от особена полза, поне в началото.

 

Трето - инструментът:

 

Ако искаш да свириш на електрическа китара - купи си електрическа китара, ако искаш да свириш на класическа китара, купи си класическа китара. Глупаво е да се мисли и препоръчва да се започва с акустична китара, защото на нея уж било по-трудно и после на електрическата китара идвало по-лесно. Различните видове китари си имат свои специфични начини на свирене, извличане на звука, самото им звучене е по-различно и още - свирят се различни неща на тях, което се обуслявя от предишните предпоставки :hysterical: Електрическата, класическата и акустичната китари са различни иструменти!

 

За марката и цената конкретно си е твой избор спрямо вкуса ти от към форма, цвят на китарата, нова или втора употреба, както и парите, които си готов да дадеш. За 250 лв можеш да си намериш много хубава използвана китара - в разден Купувам - Продавам - Предлагам понякога изпадат доста хубави предложения. Ако държиш да е нова китарата, наистина не ти остава много голям избор в този ценови диапазон, но и Squier не са лоши за начинаещи. Просто е нужно като дойде време да купуваш китарата, да вземеш със себе си някой, който разбира от китари, за да забележи евентуални дефекти по китарата, която си си харесал и да ти даде съвет да я вземеш ли или не.

 

Ами това е за сега, доста се разписах, но мисля, че бях полезен.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ да, доста си написал, но затова пък все верни работи :)

 

 

duzko, никога не е късно да започнеш да правиш нещо, което доставя голямо удоволствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не е късно да се занимваш с музика.Брайан Мей е започнал на 21.

:)

 

Вземи си по - добре един Squier Bullet Strat за 250 кинта и го разцепи от свирене.Един път сед е добре за учител,но вечер като не си на бачкане трябва да се свири.

wtf?! Брайан Мей не е започнал да свири на 21 години на китара, а мноооооого по-рано!

Относно темата - всичко става ако човек има мерак.И аз смятам да си купя такъв Скуайър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за това, че искаш да се научиш да свириш и то на КИТАРА!

Аз не съм много вещ в музиката и започнах сравнително късно да свиря - някъде към шести клас.Изключително и само за удоволствие използвам акустичната си китара.Затова и съм още с "Кремона" - Казанлък :)

Но за лаик като мене и това е достатъчно!

Сега съм на 21 и нещо ме хвана мерака да се науча и на клавир да свиря...и най-вероятно ще си купя в най-скоро време.

Мисълта ми е : Щом китарата те влече - свири!

 

Поздрави и успех в начинанието!

 

П.П. : Момичетата си падат по китаристи :)

Редактирано от ivo_tenev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече ти казаха-никога не е късно да станеш за резил :yes:

 

Един път седмично е оптималният вариант. Важното е да се насочиш към добър учител, който ще ти покаже какво всъщност представлява свиренето и ще те вкара в музиката, а не в дрънкането.

 

Електрическата китара е уникален и наистина страхотен инструмент. Обаче и адски труден. Ако се насочиш към правилния учител ще имаш възможност да се убедиш в думите ми, защото сериозните произведения за ел. китара са нещо наистина сериозно. Казвам ти го, защото от поста ти разбирам, че си сериозен и имаш голямо желание. Това е всичко, което ти трябва. Останалото е кеф от свиренето и напредване постепенно.

 

Поразгледай темите във форума, потърси с тъсрачката-има много теми за начинаещи, в които се дават насоки за някакви упражнения и по-лесни песнички, които са супер като за начало.

 

Успех и питай на воля квото ти трябва :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-важното е да имаш хъс за това, другото не е от значение. Трябва като свършиш работа да бързаш да се прибереш в къщи само и само за да подрънкаш малко и това е, така ще се научиш. Успех :metalist:

 

 

Rock On!! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за коментарите. От тях се разбира, че всички тук са много печени и разбрани, защото в интерес на истината очаквах изрази от сорта на " Глей го па тоя, на дърти години решил да свири..." и разни такива. но останах наистина много приятно изненадан. На всички мога само да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Не прочетох мненията дотук, така че ако се повтарям с някой - извинете ме!

 

Ще кажа по темата само две неща:

 

1. Абсолютно никога не е късно да започнеш да се занимаваш с музика и чрез това да изразяваш емоциите и идеите си и да си прекарваш готино!

 

2. Отиди на учител! Преди да си купиш китара още! Той ще ти обясни много неща, ще ти даде съвет каква китара да си вземеш и т.н.

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 15 years later...

Човече какви ги говориш/пишеш, навърших 60 тази година и търся китара.И уроци ще записвам скоро.Китарата ме радва ако ще на 100 да съм и да мога да си мърдам пръстите ще опитам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.