Jump to content
Българският форум за музиканти

Питане за височина на струните


Bobolin

Recommended Posts

Имам питане, относно височината на струните:

1. Височината на струните се мери от грифа до струната или от върха на прагчето до струната. Има значение къде се мери - при 1-ва или 6-та струна. Грифа (фретборда) не е хоризонтално равен и предполагам се взема за измерването разтоянието точно под самата струната.

2. Доколкото съм разбрал височината се мери при 12 позиция на грифа - колко трябва да е стандартно приемливото ако може да се нарече така разстояние. Даже би било хубаво ако всеки, който има жеалание разбира се даде пример за собствената си китара - нещо от рода на: модел китара/разстояние

 

Предварително благодаря на всички, които ще отделят от времето си за отговор на въпросите ми!

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Стандартно приемливото е колкото да не бръждят струните и да ти е удобно да свириш. Всеки си има индивидуални предпочитания - примерно на мен не ми е удобно струните да са прекалено ниско, защото при бендове ми се плъзват горните струни под пръста. Но примерно при легато и тапинг (особено с двете ръце) е по-удобно струните да са по-ниско.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разстоянието се мери от долната страна на струната (тази, която гледа към фретборда) до ВЪРХА НА ПРАГЧЕТО, а не до самия фингърборд.

Това разстояние се нарича "екшън" на китарата (action) и обикновено се измерва на 12-то прагче.

 

Вярно е, че височината на струните е индивидуално нещо.

Всеки има мнение по въпроса.

 

При мен с високи струни съвсем естествено се получава точно обратното на това, което обясни fluti за ниските - при бендове струните ми се качват над пръста. :recourse:

С ниски струни се свири по-лесно и по-бързо, защото пръстите изминават по-малко разстояние за да натиснат струната, иска се по-малко усилие.

Но от друга страна ниските струни могат да доведат до нежелани странични ефектни - бъждене по прагчетата при по-силно пикване или при стръминг, а също и кофти заглъхване при бендове.

Но всичко това в огромна степен зависи от китарата и как е настроена.

 

Аз бърниках един Скуайър и му докарах екшъна до 1,1 - 1,2 милиметра на 12-то прагче, но всичко това беше резултат на много ръчкане и "подобрения" от моя страна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на моята китара току що го премерих и е тамън 2мм. Незнам тва дали е високо, но ми се струва добре и нямам никакви проблеми. Китарата ми е тази от подписа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще допълня, че (поне за мен) при бързо свирене ако се позлва mute-ing със пръстите на лявата ръка, е много по-удобно струните да са нисичко. Аз успях да си ги смъкна до 2,1+- ,но бих искал и повече... Ама проблема е там че от бридж-а вече няма на къде а ще трябва по болта да се бара пък в моя случай това ше е най-рано при сменяне на струни..

Ае със здраве.. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята китара е доста къстъм, но да кажем, че е нещо като Скуайър. Разстоянието съм го сложил на почти 4 милиметра. Веднъж реших да се позанимая с височината на струните и почнах да си ръчкам нагоре-надолу и останах очарован от бендовете при по-високи струни. Та за мен това е достатъчно ниско, за да ми е удобно да свиря, и достатъчно високо, за да ми звучи както ми харесва. Всичко си е въпрос на вкус и не можеш да не разбереш кое ти харесва, докато не пробваш всичко - the_gorer си е съвсем прав, даже и да е да седнал в момента :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.