Jump to content
Българският форум за музиканти

Боли ме китката


kolega

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Забелязъл съм, че в последно време, като свиря в по-високо темпо, китката ме заболява леко и на едно място се зачервява. На тази снимка се вижда каква точно е позицията на дясната ми ръка, а кръгчето обозначава мястото на зачервяването.

Знам, че подобни проблеми могат да бъдат доста обезпокоителни, затова пуснах темата.

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Загрявай винаги китките преди свирене - въртене, леко масажиране на пръстите /фалангите/. Никога не започвай директно в бързо темпо. Прави почивки на 45 минути. Няма високо и ниско темпо - има бързо и бавно /предполагам, че схващаш разликата/.

Ако болките се усилват когато за няколко дни не свириш - иди на лекар.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Консултирай се с лекар още сега - той ще открие дали си направил тендовагинит или е само преумора. Освен това ти препоръчвам да си стягаш ръката с бинт ако те наболява повечко и/или да я мажеш с някой от тия геловете като Fastum, Ibuprofen и т.н. И все пак нека не забравяме - болката и преумората не е нещо ненормално - в крайна сметка, всеки човек си има лимит, не може да се родиш издръжлив и да можеш да свириш 24 часа без паузи. Издръжливостта се изгражда лека полека с времето. Моите ръце също са доста кекави и често имам проблеми, така че не се притеснявай, не си единствен :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм лекар, но това, което описваш много ми звучи като начална форма на тендовагинит. Ако ме питаш мен хвани се в ръце и отиди на лекар, защото явно започваш да правиш възпаление на това място. Друго, което искам да кажа, преди да стане голяма глупост е да не си стягаш китките никога с нищо ако те болят, защото пристягането на стави, където има увеличено движение и напрежение води до разхлабване на връзките и можеш да се осакатиш. Казвам го от личен опит като бивш спортист... доста бивш вече, защото последната контузия беше последна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, значи и аз ще се поуча от теб, не знаех за това относно пристягането... Аз като свиря, не ги стягам, стягам докато не правя нищо с ръката, която ми е уморена. И още нещо, което четох по въпроса и има резултат, макар че рядко го прилагам - да си накиснеш или обилно да поливаш ръката със студена вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Изстудяването никога не е нещо, което лекува възпаление, а също го задълбочава... Лекар е решението, ако не отмине болката след два дни покой. Свиренето с перо също не е решение, то натоварва китката по друг неприятен начин. Пример! Свий си ръцете в юмруци или само допри пръстите си и започни да въртищ китките си в кръг! Има напрежение и това не се компенсира! Свиренето на бас с перо не е измислен, за да се пести натоварване на пръстите, а поради други причини.

Редактирано от IgniteAll
А и Ъ.... мразя английски език....
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

свири с перо и няма да те боли :thumbs_up:

 

това ми се струва леко странно. мога да кажа, че като свиря с перо си напрягам (именно) китката много повече, отколкото при фингър.

иначе съветите дотук ми се струват ОК, разгрявай, стягай ако те боли, но най-вече ходи на лекЪр. като ви гледах как шляпате на UU2- нема как да не те боли бате, яко триене има по баста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобни болки се получават най-вече при нередовно свирене /1 седмица нищо и после за 1 сен -5 часа/. Тогава е лесно да се преумориш и да се стегнеш.

 

Колкото до стягането с бинт - мислете го не като стягане, а като обездвижване - в санитарните магазини има специални шини за това. Но този вариант е за доста напреднал стадий на възпалението - по-добре да не се стига до там.

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не мислим гадости сега! На човекът може нищо да му няма, а просто да е претоварил китката! Дай си почивка, отиди да те види специалист и да си каже мнението. Помисли и се консултирай с някой учител по бас китара дали случайно не свириш с грешна постановка, което също е фактор за изморяване на ръцете и контузии! Това мога да кажа аз, но се пази, защото това са сериозни работи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, като чета дотука мненията, оставям с впечатлението, че доста "силово" свириш. Което, съчетано с нередовно свирене, може да ти прави проблеми. Аз лично също не репетирам всеки ден (не ми е чак такава мания), но всеки ден разгрявам баса и ръцете с няколко парчета - важно е това, да свикват мускулите и ставите, но без да се претоварват прекалено. Щото репетициите и концертите са си хамалогия, натоварване, стрес за мускулите, и като са през ден-два, не е добре... Редовно и по малко, с масажи !

Друго което се сещам - ми натоварваш се, щото дърпаш силно. А дърпаш силно, щото не си чуваш баса, най- вероятно... Което лесно може да се оправи с един плъзгач нагоре. Пак от моя гледна точка - като имах пред време едни такива моменти като твоите, рязко отказах силното дърпане, и просто се усилвам от пулта повече, че да дърпам по- слабо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

почивка, ластичен бинт и свирене само с перо по малко - това му е майката и то поне месец. Ако положението се влоши има хапчета ама натоварват стомаха - обикновенно ги предписва лекар или ти ги дават в аптеката. Аз взимах хомеопатичнити траумил и те не натоварват стомаха и ти ги препоръчвам ако се стигне до хапчета. Пвобвай ги и ако няма файда при тебе тога бих те посъветвал да минеш на други по силни.

 

Имах абсолютно същият проблем до преди няколко месеца - почна от китката и тръгна на горе по сухожилията. Беше лека болка но неприятна и не можех да свиря особенно бързи партии на дебелите струно - мъка голяма. Та фанах перото, трумил и никакво натоварване ... и мина да чукам на дърво

 

Поздрави

Алекс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Много Ви благодаря за отзивчивостта!

Ще направя малко почивка, ако се задълбочи отивам на лекaр.

 

@Demiurg - човече, адски си прав! Аз се чудех, ако си взема компресор, дали няма да оправя проблема? Защото, ако съм просто по-усилен, понякога се получават доста досадни, паразитни тонове като дръпна по-силно.

 

 

P.S. лекар

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;st=360

 

Компресор - не, лимитер си вземи, и усилвай баса повечко. А паразитните тонове се получават от незаглушени струни, от натиснати неволно флажолети, от какво ли не при по- чувствителна апаратура. В най- общия случай са високочестотни, така че намаляй високите от пулта (усилвателя).

Прочети една лекция на китариста и клавириста си за застъпването на честотни ленти и ги разкарай от бас- честотите. Така ниските ще се избистрят и ще се чуват по-добре (а басиста няма да се мори толкова за същото количество работа).

 

Относно почивката - не знам дали абсолютна почивка няма да е по- скоро вредна, според мен си трябва движение, но не и натоварване ! Но тук най- добре се консултирай с лекар (желателно спортен) !!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
А паразитните тонове се получават от незаглушени струни, от натиснати неволно флажолети, от какво ли не при по- чувствителна апаратура.

Знаеш, че не говоря за това...

Басът е динамичен инструмент, и силата на дърпане има огромно значение. Понякога, просто без да искам ако дръпна по-силно струната, и тонът изпъква с досадно голяма сила.

Както и да е, ще опитам с лимитер. Колко струваше босс-а?

Мерси отново!

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...а бе човек...защо не ми се обади на фесата...добре че я видях тая тема...а сега слушайте всички:

 

важно е мястото на болката така че все пак не е лошо да се отиде на лекар специалист(ортопед или физотерапевт) но в началната фаза на тендовагините (единствената в която процеса е обратим без трайни последствия) а и преди това е важно да се спазва следното:

 

1.не си натоварвай ръката излишно независимо дали свириш или в живота...с други думи избягвай да отваряш геройски буркани...да навиваш докрай кранчето на чешмата или болтове гайки и тем подобни...дори да маструбираш не се презорвай ами ползвай женска компания...

 

2.когато усетиш и най-малката проява на болка незабавно преустановявай всякакво движение на ръката освен ако не си на сцената разбира се...

 

3.НИКОГА...ама НИКОГА не се опитвай да спреш болката обливайки китката със студена вода...студа сам по себе си може да предизвика съдови убреждания които в комбинация с възпалението да ти е&%т майката...

 

4.купи си лекарство с кетопрофен или диклофенак от аптеката...най-добре волтарен...

 

5.преди да се намажеш с лекарството загрей болния участък 20-тина минути като го увиеш в гореща СУХА кърпа...ама не прекалено гореща да не се ощавиш...така лекарството по лесно ще проникне до сърцевината на проблема

 

6.прегледай си постановката на свирене...както и сетъпа на баса...ти доколкото помня свиреше на ямаха...ако не си свалял струните фабрично са много натегнати...

 

7.ако проблема се задълбочи няма да се плашиш...иди на лекар и той ще ти предпише подходящо лечение...в краен случай оперативно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.