Jump to content
Българският форум за музиканти

миксиране на Hi-fi


peshoy2k

Recommended Posts

на някои хора сигурно им досадих вече, но мисля че това ще е интересна тема за повечето форумци, защото масата няма студийни монитори. въпроса ми е:

ако се прави микс на hi-fi дали няма да е по-добре всичко да се сложи на среда /flat/ и да се изключи активния филтър на усилвателя / звучи гадно/.

та дали така няма да получим по-реална звукова картинка :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

98% от HiFi колоните умишлено са правени да не звучат вярно, усилвателите - също (дори при изключени корекции), така че вярната звукова картина направо я забрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдам :(

 

За съжаление това вероятно е факт. Моят усилвател има "Direct", което прави bypass на тонкорекцията, но въпреки това ми се струва че не е особено direct.

 

Преди това си бях направил един усилвател клас А, който нямаше абсолютно никакви тонкорекции и има известна, макар и минимална разлика между неговият звук и този на сегашният ми усилвател дори включен на Direct (и двата са с транзисторни крайни стъпала).

 

Тонколоните също много допринасят за цялостната картинка, но това което си мисля, е че все пак една hi-fi уредба може да се използва, ако се направи едно калибриране. Единственият пракчитески подход който виждам е да се калибрира човека :) , т.е. да се слуша продължително време някакакъв еталонен запис, така че човек да усеща какъв трябва да бъде звука.

 

Вторият вариант е това да се направи, като се play-ва еталонен звук (синтезиран, не музика) и се запише с микрофон(и) резултата и се анализира като звукова картина. Проблемът тук идва от това, че са необходими добри микрофони и отново идва проблемът с калибрирането, този път на самите микрофони. На времето имаше в конрад подобна идея - продаваха някакъв комплект микрофони + софтуер, с които да се тества и анализира акустиката на една тонколона.

 

Какво мислите за тези разсъждения ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е ясно :blink: Не знам защо, обаче ми се струва, че ако си купя такива монитори, пак ще трябва да си "калибрирам" слуха към тях - да изслушам известно количество дискове, които имам за да усетя как трябва да звучи и моят запис.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе знам утре дай боже ще се сдобия и с амп/ линеен/ и с монитори после как ще поствам вече за миксиране да му мислят 'ората с монитори :P знам че са отзивчиви де те си знаят кои са ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам тая тема умря, макар че ми е интересна. Да вземем да я разводним малко :rolleyes:

 

Ей тва е моя невероятно линеен (в смисъл ръбат) усилвател :lol: Клас А, грее достатъчно за да си спре човек парното през зимата :)

 

usilvatel.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че ви радва :rolleyes: Само да допълня, че дизайна на кутията и прекрасните ръбати форми допринасящи за линейността на звука са инспирирани от невероятния дизайн на Лада 2107 (перфектният паралелипипед) :D

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че ви радва :cheers: Само да допълня, че дизайна на кутията и прекрасните ръбати форми допринасящи за линейността на звука са инспирирани от невероятния дизайн на Лада 2107 (перфектният паралелипипед) ;)

Лада Hi-Fi Sound! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.