Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
HateMe1

Пренасяне на китара

Recommended Posts

Здравейте! Предстои ми пътуване до Англия и искам да си взема китара. Четох теми във форума, но бяха стари и затова правя нова, ако някой може да сподели по-скорошни наблюдения по темата. Проблемът е, че от туристическата агенция ми казват, че авиокомпаниите имат стандартизирани изисквания за размера на китарите. Това ограничение било 117 см сбор от всички страни на китарата- дължина, ширина и дебелина. Това, обаче ми изглежда доста нереално ограничение, защото само дължината на китарата е ~100 см, а ширината е ~30 см... (и това е без калъф, който добавя 4-5 см общо). Не знам кой е измислял тези изисквания и дали е мерил някога китара, но пък един приятел ми казва, че без проблем си е пренесъл бас китарата, която е дори по-голяма. Авиокомпанията, с която ще пътувам е Air France. Ако някой е пътувал с тях, да каже как стои този въпрос. Също така истина ли е това за ограничението на размера? Предупредиха ме, че трябвало да доплащам ако е над тях и щяло да бъде при останалото карго (където мятат като торба с картофи всички куфари) ... Може би най-уместният вариант би бил да разглобя грифа и тялото и да я пренеса на части? Ще съм благодарен, ако помогнете. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти.Ето ти директно от саита на Airfrance условията.На англииски са защото нямах време за превод.Наи добре да се обадиш в представителството София.

Musical instruments

 

Your musical instrument must not exceed a maximum weight of 75Kg/165 lb.

 

Please note: some musical instruments are accepted in the cabin without prior agreement: violins, mandolins, banjos, etc.

They must not measure more than 55cm/21.7 in. (L) x 35cm/13.8 in. (W) x 25cm/9.8 in. (H)

The container must have rounded edges.

It is not possible to increase the weight allowance.

An accord is necessary for the transport of oversized and fragile instruments that require a seat (cellos, bass, etc.).

For more information, contact Air France or your travel agency.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Чел съм ги тези изисквания от сайта и както споменах, от туристическата агенция ми казаха за ограничението за размера (те звъняха на Air France). Но коя китара има дължина 55см?? Укелеле може би...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точно с Air France се прибрах от Канада преди 3 години, откъдето си взех моят страт. Нямаше никакви проблеми, като влязох в самолета стюардесите ми казаха да я сложа в багажните над седалките, а ако не стане там да им я дам, и те щели да я сложат в пилотската кабина. Китарата се побра без проблеми над седалките и така си изкарах цялото пътуване. Като се вземе в предвид, че в Париж се прекачих на по-малък Airbus за към София, пак нямаше никакви проблеми и по същия начин протече всичко. Бяха много любезни, нищо не ми казаха. Сега не знам, но се съмнявам че ще ти направят проблем. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

вземаш китарата с тебе като ръчен багаж - няма проблем - стюардесите я прибират и ти я дават като кацнеш

Share this post


Link to post
Share on other sites

но задължително в мек калъф ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Калъфът си е мек. Благодаря много на всички за отговорите :) Да се надявам и аз да нямам проблеми...

Share this post


Link to post
Share on other sites

А забравих да попитам дали като сте летели с китара, сте имали и куфар с ръчен багаж или само с китарата? И тежестта на китарата дали се приспада към общото тегло на ръчния?

Share this post


Link to post
Share on other sites

един френд преди няколко месеца като се прибираше от германия си я разглоби, прибра си я в куфара като пич и като си дойде си я сглоби отново. ако решиш да действаш по този начин гледай да не остава дълго в разглобено състояние. тръсрода си изменя геометрията.

(имам предвид когато струните не са обтегнати)

Edited by kulov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.