Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампов амп


Recommended Posts

Здравейте,

реших да споделя с вас за начинанието с което се захващам. схемата е ето тази My link Не съм пълен безхаберник в електрониката но със сигурност ще имам нужда от някаква помощ и съвети и се надявам че до някъде ще ми помогнете.

На този ранен етап от построяването на комбото само съм събрал повечето от нужните елементи, а други предстои да набавям.

Смятам крайното стъпало да го реализирам по друга схема с 2 или 4хEL84 - да се получи около 20-тина вата... за да става и за в къщи и за навън.

Набавил съм лампи,цокли,резистори,повечето кондензатори,жакове,ключове...

Предстои ми да поръчвам от онлайн магазин потенциометри,капачки за тях и т.н. но като за начало първо ще изчакам да тръгне апаратурата и тогава ще се заема с правенето на самото комбо.

Мисля да го направя с обемен монтаж, релейното управление ще е на платка, а ривърба за сега няма да го правя.

 

Трансформатори за сега нямам никакви. Ще пресметна какви напрежения ще ми трябват за захранващия и ще дам да го навият хора които се занимават с това. Изходния траф също предстои да се изчислява, но първо трябва окончателно да се спра на крайно стъпало.

 

проблемите с които съм се сблъскал до сега са намирането на потенциометри (вече ги намерих в онлайн магазин не в българия), алуминиева ламарина за шасито. минах преди малко в един склад за метали близо до затвора "персей", имат ламарини колкото си искам, но не продават такива парчета каквито ми трябват, а няма смисъл защото 1х2-2мм е 160лв а 3мм е 210лв... а на мен ми трябва парче 50х50 см...

 

ще пиша периодично когато има раздвижване на нещата.

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 174
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не мисля, че подобен усилвател е подходящ за първи проект поради ред причини(ако не е първи, значи аз не съм разбрал правилно, но дори и да не е имай предвид, че изисква сериозни познания и опит).

Има доста голяма вероятност да загубиш пари и време.

 

Успех все пак!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

първи ЛАМПОВ усилвател ще ми е. до сега опит с лампи нямам, а усилвател не съм сглобявал от ученическите години. до някъде ще разчитам и на познанията на баща ми че се хвали че навремето се занимавал с лампови усилватели (щото нямало достъпни транзистори а интеграли още на са се произвеждали).

познания в електрониката имам даже и част от работата ми е това, но не на инженерно ниво...

 

на този етап не виждам нищо сложно в тоя усилвател, ще видим какво ще стане по нататък...

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самата схема не е сложна и не е проблем да се налепи, но има други подводни камъни.

Този усилвател е High Gain, което означава, че ще трябва да се бориш доста с брумове/шумове и самовъзбуждания,за които има доста тънкости,и които се учат най-вече с практика, а релейното управление допълнително ще втежни нещата.

 

Ти си решаваш, но според мен е по-добре да не се хвърляш директно на такъв тип усилвател , а по-скоро на някой едноканален усилвател тип Plеxi/JCM800, който да предвидиш така, че да можеш да доразвиеш след време.

 

И все пак няколко съвета:

 

-Прочети за Star Grounding и заземяването като цяло при този тип усилватели.

-Използвай екранирани проводници по пътя на сигнала.

-Отоплението на лампите трябва да е с бифилярни(усукани) проводници, а най-добре ако го изправиш и стабилизираш.Има и други трикове за намаляване на брума от лампите,но за тях може да стане дума по-нататък.

-Намотките на трансформаторите трябва да са Г образно разположени в пространството.

-Предвиди екраниране на предусилвателните лампи , или поне на първата.

-Щом ще е обемен монтаж внимавай с разположението на елементите и най-вече на сигналните проводници.Използвай максимално къси такива.Не препоръчвам този тип монтаж за такава схема , защото ще стане като гнездо, но това си е твой избор.

-Внимавай при избора на комутиращите елементи, ако не искаш да чуваш пукане при смяна на каналите.

 

Това се сещам в момента.

 

ПП EL84 не са много подходящи за хай-гейн усилвател(лично мнение).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ненужно претенциозна схема като за първи опит. Желая ти късмет. С каквото можем ще помагаме, но повече успех ще имаш с нещо по-просто като начало.

 

Смятането и навиването на изходни трянсформатори е висока топка. По-лесно е да се тръгне от готов траф и да се взаимства схемата, за която е предназначен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ВСИЧКИ подобни "схеми" на ENGL, които минават за фирмени и циркулират из нета са ментета, така че въобще не се пробвайте върху тях, само ще си загубите времето. В тях липсват много неща.

Има само няколко схеми на ENGL, които отговарят на действителността и те не са онези ПДФ-и.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

...

 

Трансформатори за сега нямам никакви. Ще пресметна какви напрежения ще ми трябват за захранващия и ще дам да го навият хора които се занимават с това. Изходния траф също предстои да се изчислява, но първо трябва окончателно да се спра на крайно стъпало....

С нетърпение очаквам да видя изчисленията! На захранващия, а особено и на изходящия !

 

... алуминиева ламарина за шасито....

И все пак, защо алуминий? За да е мек ли? За да не екранира, а да пропуска магнитните полета за повечко брум ли? Или е резултат от много ходене по Аудиофилски форуми?

Интересно, защо Marshall, Fender, Mesa, даже ENGL не са сетили да го използват?

 

rocker_vn, послушай колегите, ще си спестиш разочарованията!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ех ще вземете да ме откажете от тоя енгл :( а така се зарибих вече по схемата че я знам наизуст. къде има реална тогава?

няма аз да ги смятам и навивам трафовете колега - има си хора дето цял живот това са правили за военни неща а сега предполагам ще се зарадват на малко "часпром", предполагам ще ми свършат работа незнам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приеми съветите съвсем сериозно. "Еди кой си" е работил "еди къде си" няма никакво отношение към решаването на трудностите в този усилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...има си хора дето цял живот това са правили за военни неща...

Това не пречи да видим изчисленията, нали? Или понеже са военни, ще са тайни?biggrin.gif

Пък накрая да видим и измерванията -какво е станало реално.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:greenangel: :greenangel: :greenangel:

няма нищо тайно , 300-350+12+6.3(2-2,5А) нещо такова предполагам ще е достатъчно, като гледам такива напрежения използват почти навсякъде.

изходния като му дойде времето ще се мисли.

 

и на мен ми става смешно ама пък ми става и хубаво че няма да ми ги навива "бай танас" в гаража. хахах нали военните неща са по-по-най за предпочитане - гледам резистори, цокли, лампи...все военните хвалят и им надуват цените...значи и хубави трафове ще направят :)

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недей да бъркаш качествени параметри с надеждност и цена. Казвам ти го от дългогодишен опит с военна техника.

 

Изходният трансформатор е поне 3 пъти по-сложен за изчисляване и навиване от захранващия. Започни оттам - няма да сгрешиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

според мен е даже повече от 3 пъти по сложен. никога не съм виждал даже и формула по която се изчислява, а в краен случай ще се купи....

захранващ траф мога да се похваля че и сам съм навивал за пръв път в 7-ми клас....качеството - ужас - бръмчеше и грееше ама карай (това по едни формули за изчисление от една книга), после като си намерих програма за "правец"-а дето ги изчисляваше нямаха грешка :)

наясно съм че също няма да е лесно с трафовете, но съм сигурен поне че ще ги навият качествено както си му е реда. а и ламелите им трябва да са от хубав матрял.

 

напротив - казват за едни резистори (за военните) в един сайт, че били low noise -40dB, и започват да променят характеристиките над 125 градуса. ако е вярно е добре. от 0,35 eur горе-долу започват цените за бройка.

 

колегата споделя че с ЕЛ84 не му харесва за хай-гейн, и от друго място съм го чувал това (човек който писа в тази тема с ценен съвет също) но на мен идеята ми е да не е много мощен за да става и за в къщи. ЕНГЛ имат 15 и 30 ватови кубета съответно с 2 и 4 ЕЛ84, за съжаление никъде не намирам техни схеми за да не се налага да се замества крайното стъпало.

 

парния валяк верно казва за какво ми в алуминий след като е и по скъп?!?! направо ламарина 2мм - на лазер и после на поцинковане. :) наистина в някакви форуми съм го чел това, че даже и за медна ламарина говорят там.

 

п.п. схемата грешна ли е последно или трудна за изпълнение и настройка. става дума без крайното стъпало. а за шума от релетата при превключване мисля че онези транзистори + полевия са ги сложили за това май

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.