Jump to content
Българският форум за музиканти

Nor

новаци
  • Мнения

    0
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Norway

Nor's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

6

Обществена Репутация

  1. Отговор на първи въпрос: Машината е доста добра, нищо общо с предишните ми елит, крупс, саеко и делонги(2 бр.). Съвсем различен клас, съвсем различни възможности, и разбира се, съвсем различни пари. Имам в момента 3 цедки, и последната седмица ги изредих и трите в експерименти. То написано в нета има много, но често мненията са коренно противоречиви, и човек трябва да експериментира, за да намери истината. Освен ако, разбира се, не се приеме някакво твърдение за истина, и започне да се следва сляпо. PID-ът настроих на 92,75 градуса, фабрично беше на 93,60. Оная арабика от снимката, дето бях я постнал преди, ми дойде кисела, затова купих 1 килограм чиста робуста и ги смесих в съотношение 60:40 в полза на арабиката. Започнах с ботъмлес с единичната цедка. 9 грама, 30 мл. за 25 секунди. Получи се нелошо кафе, въпреки, че според мен тампера опира леко на ръбчето на цедката. После, като попрочетох още малко писания (особено на един господин в другия форум, дето все има меродавно мнение ) , реших да пробвам с 16 грамовата цедка. 14 грама кафе, 50 мл., за 30 секунди. Хубаво кафе, но ми дойде силно. Имам предвид не като кофеиново съдържание, а на вкус. Резултатът беше същия и с третата цедка, 18-грамовата. Пробвах и ръкохватката с двата чучура, пак с двойна цедка и 14 грама кафе- две кафета, едно за мен, и едно в мивката. Честно казано, аз коренна разлика от единичното(с единична цедка) и едно от тези от двойната цедка, не можах да направя. Ако вие ползвате други пропорции за единична цедка, ще се радвам да споделите. Сега-Фаустото. Степлес, може да се настройва изключително прецизно. Получава се така, че, когато се променя едрината на смилане, се променя и количеството, което пуска, и фактически човек първо настройва едрината на смилане, и после количеството. Имам един Latte Art Pen, дето го бях поръчал специално за разбиване на грудки, но почти не се налага да го ползвам. Прекрасна машина, за разлика от делонги мелачката. Отговор на втрия въпрос не мога да дам, защото живея в Норвегия
  2. Ами, момчета да се похваля и аз :-) Всичко вече е по местата. Упражненията се измериха в ни повече, ни по-малко от 1 килограм кафе :-) Оборудването, кафето и напитката.
  3. Здравейте :-) Ами тя всъщност машината дойде, чакам кафемелачката и дистрибутора. Ама сърце юнашко не трае, пробвах я със смляно от Дедика-мелачката кафе. Както и очаквах, нищо не стана. Изтича бързо, вкус никакъв, и то при зверско тампиране. Така че CyberGene въобще не ме е подвел. Просто Делонги са си произвели кафемелачка за непретенциозните машинки с крема-диск и това е. Ще се чака Рокет-мелачката от Италия, няма как. Има един въпрос обче, който не ми дава мира :-) Рокет-а има два портафилтъра - със стандартна единична и стандартна двойна цедка. Аз поръчах допълнително и ботъмлес, който е с 16-грамова цедка. Досега като ширпотребител пиех едно кафе от около 50 мл и 7 грама субстанция. Според това, което изчетох, малко хора ползват единичната цедка за нещо, повечето са с двойна и 15-16-17-18 грама смляно кафе за единичен шот в нея. Причината, както казват, била, че се получава много по-качествена напитка, отколкото с единична цедка. Аз бих искал да ползвам ботъмлеса с примерно 16 грама кафе. Предполагам, че тук във форума има хора, които са преминавали от единична на двойна(че и по-голяма) доза заради смяна на машините, и искам да питам как се усеща ефекта на нещо между двойно ристрето и двойно ристрето лунго(ако има въобще такова)?
  4. Ave, Напреднали :-) Редно е като нов тук да кажа няколко думи за себе си, но първо искам да ви благодаря за всичко, което споделяте във форума. Откакто започнах да чета, вече съм друг човек и разбрах, че не съм пил свястно кафе през живота си (освен в Италия, де). Когато човек се запали, сякаш дявола му взима душата :-) Всичко при мен започна от фрустрацията от старата ми DeLonghi Icona. Бях решил да мина на по-горно ниво, и като прочетох за Дедиката с ботъмлеса на CyberGene, си викам това ще е. Поръчах я заедно с кафемелачка Дедика, плюс хубав тампер и претампер(или дистрибутор, не знам как е правилно да се каже). С това оборудване така и не можах да произведа читаво кафе, с много малки изключения. Отдавам го на факта, че Дедика кафемелачката не мели кафето достатъчно ситно, даже и на най-високата степен, което в съчетание с високото налягане на машината водеше до 9-10 секундно изтичане. Money for nothing, един вид. Оттук нататък алтернативите бяха две-покупка на хубава кафемелачка за Дедиката, или тотална смяна на концепцията. Избрах второто-кафемашина Rocket Mozzafiato Type V и кафемелачка Rocket Fausto. Машината пристигна, а кафемелачката я чакам след 20 март. Поръчал съм и претампер като на jabs, и благодаря за хубавото клипче и обясненията след това. Хубаво е, когато човек има от кой да се учи :-) То няма как да нямам въпроси после, така че ще споделям как вървят нещата и ще питам :-) Засега ви желая всичко добро:-)
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.