Jump to content
Българският форум за музиканти

Petar Nedelchev

newbies
 • Content Count

  0
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Petar Nedelchev last won the day on October 22 2018

Petar Nedelchev had the most liked content!

Community Reputation

3 Neutral

About Petar Nedelchev

 • Rank
  Ослушващ се

Previous Fields

 • Инструмент
  Аудио система

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Petar Nedelchev

  Кафеджии има ли?

  Благодаря ти за отговора! Май ще се купуват и IMS кошници.
 2. Petar Nedelchev

  Кафеджии има ли?

  Въпрос към вече миналите по този път! Усетихте ли съществена разлика във вкуса на кафето при стоковата кошница и при IMS или VST ? А във времето на изтичане при едно и също кафе и грамаж?
 3. Petar Nedelchev

  Кафеджии има ли?

  Здравейте! Да се похваля и аз с моята модната Gaggia Classic. Купих я втора ръка от Ebay. След като пристигна се оказа, че е с пукнат бойлер и не може да се ползва. Смених го и я почистих. Открих и тази тема, както и други чужди форуми и се започна търсенето на идеалното еспресо. Поръчах си кафе от Домани и Колумбус, изучих сърфинга и успявах да изпия две-три добри кафета от десет направени. Трудно беше да получа добро второ кафе веднага след първото. И пак четох. И взех решение, ще се модва. Проблема за нестабилността при Класика е малкия бойлер и навлизането на студена вода веднага след като започне да тече кафето, което води до бърз спад на температурата и при високата толерантност на термостата, резултата не е гарантиран, а е по-скоро късмет. Така, че се насочих към PID и предварително загряване на водата преди да постъпи в бойлера. За загряване на водата преди бойлера в нета има няколко решения - с навивка от медна тръба около бойлера, монтиране на втори бойлер преди основния и с пасивен термоблок в близост до бойлера. Аз се спрях на друго решение, което да ми даде по-голям контрол върху температурата на постъпващата в цедката вода. За предварително загряване между помпата и бойлера съм монтирал термоблок, който също управлявам с PID. Термоблокът е от кафеавтомат Saeco. Така модната машината я ползвам вече 6 месеца и дава изключителни резултати с огромен процент на повторяемост. За експеримент съм правил шест кафета едно след друго, като не успях да доловя разлика, само не можах да спя цяла вечер. С външна термо сонда поставена в цедката, си играх да меря температурата на десет последователни кафета от 30мл. Резултатът беше, че темтературата винаги беше една и съща, в случая 93 градуса. Естествено съм пипнал и налягането на 8-9 бара. За сега съм много доволен от резултата и въпреки, че при заиграането преди шест месеца ме перна ток два пъти и почти наводних, като отворя очи сутрин бързам към машинката за едно добро кафе. Остава само да реша проблема с наливането на вода, тъй като заради запълването на вътрешността на кафемашината, не може да се ползва оригиналната фуния, т.е. да се пълни отгоре. Имам идеи, но не намирам време да ги пробвам.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.