Jump to content
Българският форум за музиканти

Coffee

Members
 • Мнения

  0
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Обществена Репутация

14 Good

Относно Coffee

 • Ранг
  Ослушващ се

Последни посетители

62 профилни разглеждания
 1. Coffee

  Кафеджии има ли?

  И аз като съм пил от Лук Ойл не ми е харесвало. Нямаше вкус на нищо и беше прекалено горещо (явно при мен е била по-висока температурата). Иначе ползват машини на Rancilio и кафе Baristo. Тези Baristo сега на 9ти ноември организират бариста шампионат и се рекламират, че обучават персонала как да прави добро кафе, но явно не се справят много успешно. Дори имат академия с курсове за баристи Първо място на машмионата за миналата година е било 2000лв. Общо взето трябва да се приготвят 4 еспресо и 4 капучино за под 11 минути и те оценяват, но с професионалните машини (Rancilio Classe 11 xcelsius) с няколко глави ми се струва доста лесна задача. Има и клип от миналогодишното представяне: Български Бариста Шампионат 2017
 2. Coffee

  Кафеджии има ли?

  IMS Competition shower screen (200 микрона) IMS Competition The single 9.5 g H21 mm IMS Competition filter basket 14/20g Аз съм с тия и съм доволен. На кошниците/цедките има и разновидности за повече или по-малко кафе, но избрах горе долу посредата. Основно ползвам единичната с 9-10г кафе. Преди това нещо не ми се получаваше с нея и с bottomless пръскаше навсякъде и беше мазало и бях принуден да я ползвам с друга ръкохватка, но от известно време всичко е наред с единичната цедка/кошница и съм доволен. Тая единичната на IMS я рекламират като някаква по-специална и уж кафето се полуачава същото като при двойната цедка/кошница, но в по-малки дози. (не трябвало да се сменя едрината на смилане, докато при другите кошници/цедки, ако се прави кафе с двойна или единична цедка, трябва да се регулира едрината на смилане между различните кошници/цедки).
 3. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Обикновено пия 2 единични кафета (9-10 грама кафе) - едно сутрин и едно след обяд. Понякога вместо единично кафе си правя млечна напитка (ако имам мляко). Случва се и да изпия на ведъж няколко кафета, за да не ги хвърлям (примерно когато настройвам едрината на мелачката ). Ако единичното кафе стане много добро, понякога решавам да си направя още едно Като цяло гледам да не пия повече от 2 кафета на ден. Чувал съм (сигурно не е вярно), че ако се прекалява, с кафетата може да ти стане нещо и после да трябва да пиеш повече кафе, а аз не искам да стигам до такава ситуация.
 4. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Поздравления за мода. Доста добро решение, да се управлява термоблока с PID. Според мен няма чак такава нужда, защото и обикновен термоблок също е доста добро решение (аз мислех за такъв мод, но се отказах, тъй като минах на друга машина). С тока трябва много да се винмава, още повече при работа във влажна среда. Дори и малък ток може да бъде смъртоносен. Аз гледам и за най-малкото да изключвам тока и да проверявам по няколко пъти. Най-лесния варинат е някаква по-тънка и дълга фуния или маркуче (ако има място да се събере). Друг начин е външен съд, с подходящата форма. Просто удължаваш маркучетата и при нужда пробиваш дупки от където да минават и си готов.
 5. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Има "вносители" който продават в olx същите за по около 30лв кг. В английския амазон има 6 х 1кг Tierra , но идва пак около 30лв на кг. Тези "вносители" са обсъждани накратно по-назад в темата. Като цяло предлагат доста видове на доста добри цени, но може да ти пратят някое с по-изтичащ срок (трябва да се пита). По-тъмно изпечените кафета, приготвени по-късо (ristretto) и на по-висока температура трябва да съдържат по-малко кофеин. Италианците жулят по няколко кафета на ден и като цяло не им пречи, понеже са малки и с малко кофеин. Ако е за кръвно, кофеина май не оказва чак такова голямо влияние, но не съм доктор и по-добре не ме слушайте за такива неща
 6. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Този PID който си харесал е добре, че е малък, но модела с вграден SSR е до 3А, а за Силвия 1100W ще ти трябва по-голям ток. Може би ще става да се мод-не (не знам вътре точно с какъв елемент е). Друг вариант е с външно SSR реле (ще има място къде да се навре). Има PID от същата серия, само че за управление на външно SSR реле. По други форуми като съм чел, хората предпочитат датчика да е pt1000, понеже били по-точни, макар и са по-бавни от K-type. Неприятното е, че pt1000 с тази резба ще се намери трудно (преди като бях търсил, мисля че намерих само някакви много скъпи). За това "накисване" съм виждал че правят мод с незадържащ бутон в горния край на машината (потърси в тубата). Натискаш бутона и отваря само клапъна, без да включва помпата (може и да не е така, най-добре да се провери). Така хем е по-устойчиво на проблеми, хем по-лесно може да променяш времето на preinfustion. Има специяен PID за силвия, но е доста по-скъп от китайските аналози. При него можеш да избираш колко да ти е preinfusion и дължината на кафето. Проблема (за който е проблем) включваето на машината да загрява повечето хора го решават с таймер. Има и такива който се управляват по интернет. Като цяло това е което се сещам и което може да ти бъде полезно. По чуждите форуми има много информация за Silvia.
 7. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Според мен е по-добре ПИД с готов контролер, понежен на ардуино му трябва захранване и от там повече място, което води до смяна на койтеинера за вода или замяната с външен. В интернет има доста модове и с двата варианта. Готовите решения от Китай са достатъчно надеждни и евтини. От манометър няма много смисъл. Веднъж нагласи ли се OPV да е на около 9 бара, не виждам за какво ще се ползва манометъра (освен ако няма да правиш модове и на помпата и от там pressure profiling). Чувал съм добри неща за комбина бар. От там си пазарувам части и съм доволен. Вероятно ще могат да направят проверка и настройка на налягането.
 8. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Доколкото съм разбрал, като цяло идеята на E61 е стабилността (затова и е толкова масивна). PID замества преостата, по-лесен е за настройка и контролира температурата в по-малки граници (температурата в бойлера трябва да е по-стабилна). Чрез този термосифон се загрява групата на определена температура (това зависи от големината на отворите, през които циркулира водата). - Ако водата в бойлера е по-висока от групата (примерно когато машината не се използва известно време), то при преминаване през групата, водата малко се охлажда, а групата се загрява. - Ако водата в бойлера е с по-ниска температура от групата (примерно при правене на кафета едно след друго), то при преминаване през групата, водата се загрява, а групата се охлажда. Идеата е горе долу и при двата варианта да се постига горе долу еднаква температура на екстракция на кафето. А колко ще е крайната температура, зависи от температурата в бойлера, понеже се получава някаквиа разлика (offset) с температурата на групата. Има там някакви стандарти, но при всяка машина е малко по-различно (също така зависи и от условията на ползване (като температура на помещението). Най-важното за нас като крайни потребители е, че пием доста по-добро кафе от това по повечето заведенията. Също така е интересно да се експериментира.
 9. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Тези манометри - левия е за екстракцията, десния е за налягането в бойлера. Левия се гледа когато правиш кафето и е от порядъка на 8-9-10 бара и затова ми беше странно, че си го записал около 1 бар. Според мен за температурата най-добре си гледай PID. Те хората са го сметнали и са настройли машината. Важното е да се спазва някаква методика на приготвяне и ако ще донагласяш нещо, при различните проби да променяш само по една променлива (едрина на смилане, грамаж, температура и тн).
 10. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Тези термометри не са много точни и имат забавяне. Не ми стана ясно какъв е този манометър налягане и манометър пара, понеже стойностите са доста близки. Също така не става ясно в каква чаша си събирал водата, която измерваш и дали е била предварително подгрята. Ако не е, то разликата в температурата ще е доста голяма (стига до 20 градуса разлика). Brew Temperature Comparison: Pre-heated vs. Room Temp Espresso Cups Хората, които правят подобни измервания ги правят в стиропорени чаши, защото горе долу запазват началната температура. Ето няколко теми и обяснения как се прави: http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/342452Styrofoam cup temp test Testing Espresso Brewing Temperature
 11. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Аз преди гледах за такива термометри, но се октазах, защото не стават за моята машина и ми се струват доста надценени. Затова съм си залепил едни лентички (по-назад в темата ги има). Не са много точни (показват през 5 градуса), но пак дават бегла представа за температурата. Иначе някой флъшват на време и така потдържат горе долу еднаква температура. Ако с твоя PID можеш да намалиш температурата в бойлера на 90-95 градуса, то тогава в бойлера няма да има налягане и температурата в тръбичката (heat exchanger) трябва да е в същите градуси така да си контролираш температурата. Обикновено повечето PID не показват точно температурата в тръбичката (heat exchanger) , a имат няколко градуса отмeстване (offset), който би триябвало да може да се коригира. Не знам дали ще стане това дето го написах по-нагоре, но не ти пречи да потърсиш повече информация за такъв метод за контрол на температурата.
 12. Coffee

  Кафеджии има ли?

  В момента cafiza2 (16.5лв) в комбината е по-евтин, спрямо puly caff plus (19.2лв) от същото място. Имат и някакъв друг за 11.5лв, но аз лично предпочитам на тия по-реномираните препарати, но и евтиния пак ще става. Всичките са по 900гр, което е достатъчно за няколко години редовно чистене. Най-неприятния момент от чистенето е, че се изхвърля първото направено кафе.
 13. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Мерси, аз съм със соленоид и значи ще чистя по-често. Спрямо мелачката, ако е за домашна употреба (тоест малко потребиление), според мен е по-добре някоя ръчна (от тези по-хубавите). Хем мели сравнително бързо, хем става и за мобилна. В някой заведения също ползват ръчни мелачки за единични дози за по-специални кафета. Иначе от Ceado скоро пуснаха подобна Ceado E37Z-Hero, но е доста по-голяма (и скъпа) от Niche Zero Има и unboxing от вчера -> Ceado E37Z-Hero: Unboxing the World's Best Single Dose Espresso Coffee Grinder
 14. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Аз горе долу си чистия когато се сетя. Флъш-вам със сляпа цедка и вода на 3-4 дни по 1 път за 10 сек, с препарат на 1-2 месеца по 4-5 пъти през десетина сек. Не е фатално ако се чисти и по-рядко.
 15. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Сам даваш клипче, в което показват как се регулира, а после говориш за закупуване на отделен кит. Аз бих отворил машината и бих опитал сам да я регулирам по показания начин. Опитай, а ако не стане, ще си я ползваш на 12 бара. Като цяло нищо не губиш и можеш само да спечелиш (освен ако не те тресне тока, но там или внимавай, или изключвай машината ).
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.