Jump to content
Българският форум за музиканти

Coffee

Members
 • Мнения

  0
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Обществена Репутация

19 Good

Относно Coffee

 • Ранг
  Ослушващ се

Последни посетители

123 профилни разглеждания
 1. Coffee

  Кафеджии има ли?

  На IMS кошниците (май и VTS с така) са за различно количество кафе. IMS имат 3 размера за единично и 3 за двойно. Зависи колко суровина се ползва. Аз избрах кошници в среден диапазон. Единствената разлика между различните единични кошници е, че кошниците, който са за по-голямо количество кафе са по-дълбоки. Например единичната ми е за 9.5г кафе, но аз редовно си правя 7.5 или 8г кафе и става добре. Така е и при двойните кошници - тези за по-голямо количество са просто по-дълбоки. Погледай клипове със сравенения и прегледай чуждите форуми. Преди няколко месеца като ги поръчвах така търсих информация. Сега се сетих, че отначало имах проблеми с единичната цедка. Навсякъде пръскаше и ако ползвах bottomless ръкохватка, трябваше всичко да чистя. След това намалих налягането на машината и се оправи (поне си мисля, че беше от налятането). Когато търсех информация и други хора се затрудняваха с единичната цедка и не можеша да изкарат добро кафе с нея. Когато настройвах едрината на смилане, правех кафе с двойната цедка и когато се получи горе долу добре, после донагласих още малко смилането за единичната цедка. Казват, че когато се правят двойни и единични кафета с една мелачка, IMS единичната кошница е за предпочитане, защото без променя на едрината на кафето (спрямо смилане за двойно кафе) изкарва прилично единично кафе. При другите видове не е така и трябва да се настройва мелачката и се хаби кафе и време. Ако се пият само единични или само двойни, тогава не е нужна постоянна смяна на степента на смилане и VTS също са добър избор.
 2. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Явно всичко е избягало в новия форум и няма кой да отговори. По принцип казват, че има разлика в кафето. Екстракцията била по-равномерна. По спомен по-назад в темата, потребител със Silvia и с кошница VTS каза, че имало съществена разлика. В youtube има доста клипове със сравнения. Аз имам единична и двойна кошница на IMS, но ползвам основно единичната. Тя обаче е различна от обикновените единични и затова не мога да направя пряко сравнение с нормална единична. Идеята на единичната на IMS е да прави кафе с екстракция като на двойна кошница, без обаче да се променя съществено едрината на смилане на кафето (при обикновените единични, едрината на смилане за единично кафе трябва да е по-ситно отколкото при двойна доза). Доволен съм от кошничката - с нея получавам доста добро кафе.
 3. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Ако пиеш капучино, ще спестиш повече. Малко става като онзи виц: Един се хвали - Днес тичах след автобуса и така спестих. Другия му отговаря: - Другия път вземи тичай след някое такси, ще спестиш повече.
 4. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Добре е да има български кафеджийски форум. Според мен това ще подобри кафе-културата на българина. Предимството на форума е, че е специализиран и може да се пускат различни теми и ще е полезен за някой, който търси нещо конкретно и не му се чете тема от 90 страници (тази) или от 70 страници (темата в hardwarebg). Всичко е много по-подредено в раздели и лесно за намиране. Аз основно следя (а от време на време и пиша) в тази тема и темата в hardwarebg, но ще преглеждам и новия форум (чуждите кафе форуми ги преглеждам само ако търся информация за нещо по-конкретно). В специализирания форум има и раздел купува/продава и ми се струва полезна за някой правещ ъпгрейд, независимо дали търси да купи или да продаде някаква техника. Аз не се чувствам като спамър, понеже пиша в темата основно по темата. Според мен и другите не трябва да се чувстват като спамъри. Който се дразни от кафеджииска тема в музикантски форум може просто да я подминава.
 5. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Потърсих информация за M47 Traveler, но за сега няма много, понеже мелачката все още е в pre-order. Има и тема за нея -> https://www.home-barista.com/grinders/new-kinu-m47-traveler-t55206.html За сега разликите са, че е по-ниска (170мм срещу 200мм) и по-лека (горе долу наполовина спрямо M47), с по-малък капацитет (20-25гр срещу 30-40гр на М47), изработена е от алуминии или алуминиева сплав (М47 е от стомана) и чашката/контейнерчето за смяното кафе се захваща с o-ring (при М47 на последните версии е с 11 магнита). Ножовете са същите. В темата казват, че има доста видотве алуминии (с различна твърдост) и все още не се знае какъв точно е използван, но се предполага, че са използвали качествена сплав.
 6. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Може както казваш капацитета да е по-малък. Иначе ножовете са същите. Може да има и разлика в системата за подравняване на ножовете. Видиях, че друг производител ще пуска подобна мелачка на Kinu M47 -> https://www.bplus.biz/products/apollo-manual-hand-grinder Цената е ок, но пък май се изпраща от Америка или Канада и ще мине митница и това ще я оскъпи до към Kinu M47. Все пак я пускам за иформация. Има и сравнение срещу Kinu M47 -> Apollo vs Kinu M47 - TEST DE MOULINS À CAFÉ (REVIEW)
 7. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Kinu пускат нова версия на ръчната мелачка -> M47 Traveler. Не знам точно какви са разликите, но е с около 100 евро по-евтина.
 8. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Въпрос на предпочитания. Ротационните помпи са по-тихи и по-надеждни. Слагат ги и в машини, който няма опция за вързване към водопровод. Моята машина няма възможност за свързване към водопроводна система и на мен не ми пречи да наливам вода през няколко дни. Казват, че веднъж вържиш ли си машината към водопроводната мрежа, удобството е толкова голямо, че след това няма да й помислиш за връщане назад. Разбира се според района и твърдостта на водата е добре да се сложи и филтрираща система. Неудобство е, ако спре водата и също така, че не може да местиш машината (не че много често се налага да се мести).
 9. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Аз съм си харесал Lelit Bianca за 4к, след което на теория няма да ми трябват повече ъпгрейди, но в близкото десетилетие най-вероятно ще си карам със сегашната кошница. Бих дал толкова пари за машина, защото знам, че хубавите машини са при добра подръжка изкарват минимум 15-20 години. Иначе и аз за кафе не бих дали повече от 50-60лв за кг. Просто до тази цена има доста добри кафета.
 10. Coffee

  Кафеджии има ли?

  И аз като съм пил от Лук Ойл не ми е харесвало. Нямаше вкус на нищо и беше прекалено горещо (явно при мен е била по-висока температурата). Иначе ползват машини на Rancilio и кафе Baristo. Тези Baristo сега на 9ти ноември организират бариста шампионат и се рекламират, че обучават персонала как да прави добро кафе, но явно не се справят много успешно. Дори имат академия с курсове за баристи Първо място на машмионата за миналата година е било 2000лв. Общо взето трябва да се приготвят 4 еспресо и 4 капучино за под 11 минути и те оценяват, но с професионалните машини (Rancilio Classe 11 xcelsius) с няколко глави ми се струва доста лесна задача. Има и клип от миналогодишното представяне: Български Бариста Шампионат 2017
 11. Coffee

  Кафеджии има ли?

  IMS Competition shower screen (200 микрона) IMS Competition The single 9.5 g H21 mm IMS Competition filter basket 14/20g Аз съм с тия и съм доволен. На кошниците/цедките има и разновидности за повече или по-малко кафе, но избрах горе долу посредата. Основно ползвам единичната с 9-10г кафе. Преди това нещо не ми се получаваше с нея и с bottomless пръскаше навсякъде и беше мазало и бях принуден да я ползвам с друга ръкохватка, но от известно време всичко е наред с единичната цедка/кошница и съм доволен. Тая единичната на IMS я рекламират като някаква по-специална и уж кафето се полуачава същото като при двойната цедка/кошница, но в по-малки дози. (не трябвало да се сменя едрината на смилане, докато при другите кошници/цедки, ако се прави кафе с двойна или единична цедка, трябва да се регулира едрината на смилане между различните кошници/цедки).
 12. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Обикновено пия 2 единични кафета (9-10 грама кафе) - едно сутрин и едно след обяд. Понякога вместо единично кафе си правя млечна напитка (ако имам мляко). Случва се и да изпия на ведъж няколко кафета, за да не ги хвърлям (примерно когато настройвам едрината на мелачката ). Ако единичното кафе стане много добро, понякога решавам да си направя още едно Като цяло гледам да не пия повече от 2 кафета на ден. Чувал съм (сигурно не е вярно), че ако се прекалява, с кафетата може да ти стане нещо и после да трябва да пиеш повече кафе, а аз не искам да стигам до такава ситуация.
 13. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Поздравления за мода. Доста добро решение, да се управлява термоблока с PID. Според мен няма чак такава нужда, защото и обикновен термоблок също е доста добро решение (аз мислех за такъв мод, но се отказах, тъй като минах на друга машина). С тока трябва много да се винмава, още повече при работа във влажна среда. Дори и малък ток може да бъде смъртоносен. Аз гледам и за най-малкото да изключвам тока и да проверявам по няколко пъти. Най-лесния варинат е някаква по-тънка и дълга фуния или маркуче (ако има място да се събере). Друг начин е външен съд, с подходящата форма. Просто удължаваш маркучетата и при нужда пробиваш дупки от където да минават и си готов.
 14. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Има "вносители" който продават в olx същите за по около 30лв кг. В английския амазон има 6 х 1кг Tierra , но идва пак около 30лв на кг. Тези "вносители" са обсъждани накратно по-назад в темата. Като цяло предлагат доста видове на доста добри цени, но може да ти пратят някое с по-изтичащ срок (трябва да се пита). По-тъмно изпечените кафета, приготвени по-късо (ristretto) и на по-висока температура трябва да съдържат по-малко кофеин. Италианците жулят по няколко кафета на ден и като цяло не им пречи, понеже са малки и с малко кофеин. Ако е за кръвно, кофеина май не оказва чак такова голямо влияние, но не съм доктор и по-добре не ме слушайте за такива неща
 15. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Този PID който си харесал е добре, че е малък, но модела с вграден SSR е до 3А, а за Силвия 1100W ще ти трябва по-голям ток. Може би ще става да се мод-не (не знам вътре точно с какъв елемент е). Друг вариант е с външно SSR реле (ще има място къде да се навре). Има PID от същата серия, само че за управление на външно SSR реле. По други форуми като съм чел, хората предпочитат датчика да е pt1000, понеже били по-точни, макар и са по-бавни от K-type. Неприятното е, че pt1000 с тази резба ще се намери трудно (преди като бях търсил, мисля че намерих само някакви много скъпи). За това "накисване" съм виждал че правят мод с незадържащ бутон в горния край на машината (потърси в тубата). Натискаш бутона и отваря само клапъна, без да включва помпата (може и да не е така, най-добре да се провери). Така хем е по-устойчиво на проблеми, хем по-лесно може да променяш времето на preinfustion. Има специяен PID за силвия, но е доста по-скъп от китайските аналози. При него можеш да избираш колко да ти е preinfusion и дължината на кафето. Проблема (за който е проблем) включваето на машината да загрява повечето хора го решават с таймер. Има и такива който се управляват по интернет. Като цяло това е което се сещам и което може да ти бъде полезно. По чуждите форуми има много информация за Silvia.
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.