Jump to content
Българският форум за музиканти

Coffee

Members
 • Мнения

  0
 • Присъединил/а се

 • Последно посещение

Обществена Репутация

1 Neutral

Относно Coffee

 • Ранг
  Ослушващ се
 1. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Под едно youtube видео (озаглавено Kinu M47 Tutorial) някой коментира, че не разбира едната част как се захваща и му отговарят, че всичко пасва точно понеже "The build tolerance of the grinder is 0.02mm as per manufacturer." Ще е доста впечатляващо ако найстиа мелачката е направена с толеранс 0.02mm. Ако може тези дни направи клипче да видим как се справя новата мелачка.
 2. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Благодаря за отговора за ръкохватката. Тези дни ще си поръчам. И при мен струята така пулсира, но мисля, че е от по-високата температура. Пресостата е нагласен на около 1.5 бара и му чупих врътката като се опитах да го намаля (има нещо като лак, за да не се върти). Бях пробвал и с клещи, но мястото е малко и няма къде да хванат и истърват и така го оставих. Пречи ли нещо, че бойлера е на 1.5 бара, оствен това че трябва да правя по-дълъг cooling flush и хабя вода? Ако машината стой повече време и трябва около 25-30сек (около 200мл) cooling flush. Струва ми се, че като цяло температурата е по-висока от колкото трябва, дори и след cooling flush. Мерих температурата с мултиметър под screen-а и температурата на водата беше над 95-96 и то след като водата се успокой и почти не пада по-надолу (може и да не съм я измерил много добре).
 3. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Може ли да тестваш дали bottomless ръкохватката от Rancilio Silvia става на wega-та с E61? На моята Grimac Mini ще й поръчвам bottomless ръкохватка и гледам размерите в сайта bluestarcoffee.eu за Grimac ръкохватката и fins "перките" са по-дебели и се чудя дали ще стане. Ръкохватката за Rancilio Silvia уж е с по-правилни размери. Машината е доста старичка, но уж е стандартна E61 (с тази разлика, че е със бутон/соленоид, вместо нормалната ръчка). Също така ме притеснява вътрешния диаметър - на всички bottomless ръкохватки в този сайт го пишат 58.7мм, а при двете ръкохватки който имам към машината, вътрешния диаметър е малко над 61мм. Може би са мерили долния отвор, но тогава е трябвало да напишат, че това е размер F на снимката. Външните размери съвпадат. Прилагам снимка, за да се онаглади: http://www.bluestarcoffee.eu/ekmps/shops/gtyman/images/gaggia-naked-portafilter-[3]-2785-p.jpg Grimac Naked Portafilter - Straight Fins A.82mm Width inc fins B.73mm Width C.58.7 mm Internal width G.6.8 mm - 6.4mm Fin height H.27.2mm Fin width Rancilio Naked Portafilter - Straight Fins A.82mm Width inc fins B.73mm Width C.58.7 mm Internal width G.5.6mm Fin height H.27.mm Fin width При моите ръкохватки размерите са - Straight Fins A.82.7mm Width inc fins B.73.5mm Width C.61.6 mm Internal width G.6.3 mm - 5mm Fin height (в средата 5.6mm) H.26.5mm Fin width И най-краня въпроса. Дали ръкохватката за Rancilio ще пасне на тази E61? При повечето май пасва и няма проблеми. Може би ще трябва да измеря и някакви вътрешни размери по самата E61.
 4. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Светлината е ок и видеото се вижда добре. Кафето горе долу добре тече. Кошницата не бих я хвърлил, може някой път да потрябва. За баристите (разбира се не българските) съм чел, че не ползват везни и тн, защото толкова са тренирали с везна, че вече на око хващат и най-малките разлики. Интересно, че повечето потребители пишещи в темата пият двойин (и нагоре) дози кафе. Ако една доза е 7гр, то 18гр идват около 2.5 пъти повече. Аз се стремя да си правят единични (с до около 8-9гр кафе), но кафето става съвзем различно спрямо по-големите дози. Ще експерементирам повече с brew ratio, но двойните дози (когато си правя) ми се струват много концентрирани и вкуса е съвзем друг.
 5. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Като цяло няма смисъл. Не е чак толкова по-евтино, а отделно ще трябва да се плати и на Gabco (или друг презозвач) и да се чака повече от седмица. Доствката на тия лентички до UK е с 0.50 евто по-малко, а на един bottomless portafilter до UK е 5.5 евро (от 9.5евро), но той си тежи и разликата (че и отгоре) може да отиде за Gabco.
 6. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Повечето от форума сте от София и можете да направите партия и да си разделите разходите за доставка. Аз съм от бургаска област и съм далече за такива неща (после ще трябват допълнителни куриери и се оскъпява). Иначе доставката само на едни лентички е 3.5 евро + 5 евро за самите лентички = 16-17лв. ЕДИТ: видях сега, че за 2 броя лентички, доставката е почти двойна, така че не е кой знае колко изгодно да се взимат на партия. Аз бих изчакал и след време бих ги взех с нещо друго.
 7. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Не ме притеснява онлайн пазаруването. Притеснаваше ме значително по-голямата цена в ebay (над 50% повече), но намерих един ирландски сайт, който предлага нещата който търся на добри цени. Сигурно ще поръчам от там. Аз като цяло се интересувах от IMS single кошниците, но ще чакам резултатите от VST. Като цяло не ми е спешно, но се навивам за bottomless ръкохватка и заради нея да сменя и кошницата (пък и да не ми пуска утайка). Имат и от тия термометри като лента, който се лепят за металната част на машината и показват температурата. Не знам каква е политката на форума за постване на линкове, но тъй като сайта е ирландски и аз нямам нищо обще с него, ще го споделя, понеже може да е полезен на някого. Цените им на доставка ми изглеждат нормални. Ето линк -> https://www.bluestarcoffee.eu/coffee-group-temperature-strip-6712-p.asp Направи ми впечатление, че след добавяне на продукта в кошницата, цените са малко по-ниски от обявените в сайта (може да не важи за всички продукти).
 8. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Може ли да тестваш как става кафето с bottomless + кошницата на Rancilio. Тоест да видиш дали има голяма разлика между кошниците на VST и на Rancilio. Ако може Питам, защото в комбината имат само "калибрирани" кошници за Rancilio (тия дето ги продават с последните машини). В описанието пише, че не пропускат утайка, а с мойте понякога имам (кошниците са някакви обикновени). За жалост в комбината IMS кошниците са изчерпани, а не ми се поръчва отвън, ако няма да има голяма разлика в кафето спрямо кошниците на Rancilio.
 9. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Лидерите за шварц кафе (или drip) са Technivorm с модела Moccamaster. Има ги в България за около 500лв. Не съм го пробвал лично, но съм чувал добри неща за тях. Добре е да ги проучиш по-подробно. Иначе отделно ще ти трябва мелачка за кафе, защото машината ползва мляно кафе. Може да се спреш на някоя по-евтина (малката Delonghi KG 79 ~ 100лв) или някоя по-голяма (нови има по 400-650лв). За този вид кафе не ти трябва мелачката да мели много ситно, така че според мен Delonghi ще ти върши работа. Предлагат се и доста качествени кафемелачки втора ръка на добри цени (в olx има доста обяви). Ако ще е автоматична за espresso, в момента продават Krups EA8107 за под 600лв. Може да я проучиш, защото само я спомвнавам като модел, понеже мен не ме блазнят повечето автоматични кафемашини (предпочитам да имам по-пълен контрол над процеса на приготвяне на кафе).
 10. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Темата не е замряла, просто повечето неща вече са казани. Аз почти всеки ден преглеждам за нови мнения и чета, а гледам да пиша само ако с нещо мога да съм полезен на някой. Иначе ме дразни, че всяко мое мнение предварително трябва да се одобрява от модератор и после ако открия грешка, не мога да го редактирам. Щях да взимам една Brasilia Club и да я модифицирам, но ми изпадна един heat exchanger E61 и като цяло си карам с нея и често си правех капучинота. Модифицирал съм си предната машина с PID, манометър и контрол на налятането, но нея я ползвам само лятото. За кафета не мога да коментирам, понеже не съм от София, а по другите населени места не се предлагат прясно изпечени кафета. Затова си взех машинка за печене и си пекох няколко пъти зелено кафе. Бях го купил от чужбина, но вече и в България предлагат голямо разнообразие от зелени кафета и то на доста по-добри цени, но тях ще ги пробвам след като си изпия текущите запаси от кафе. Ако на някой му е интересно, ще споделя повече информация.
 11. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Можете да проверите дали цедката е запушена просто като я извадите от ръкохватката и погледнете през дупчиците. Ако има запушване, би трябвало да се острани само с накисване в гореша вода и може би малко изтъркване в кухненска гъбичка. В никакъв слувай не използвайте игла или остри предмети, понеже така ще разширите дупчиците на цедката (а те са с определен размер). За backflush ви трябва глуха цедка (цедка без дупчици). Цедката се слага празна в ръкохватката (или при нужда се добавя препарат), пускате да правите кафе както обикновено и след около 10 секунди спирате "кафето". Горе долу това е процедурата. Добре това да се прави периодично. Аз пия по около 2 кафета на ден и отскоро правя процедурата без препарат (през 2-3 дни като се сетя), а с препарат може би ще я правя на 2-3 седмици. Ако редовно се прави backflush само с вода, не би трябвало да има нужда да се използва препарат. Добре е да се прави при загрята машина, примерно след като направите последното кафе за деня. Ако се прави с препарат -> на препарата е описано каква е процедурата (обикновено се слага 3г препарат), прави се горната процедура 5 пъти (10 секунди работа с 10 секунди почивка). След това се изплаква кошничката и процерутата се прави 5 пъти без препарат (за да се отмие препарата). Когато има препрат от маркучето излиза пяна, която после трябва да изчезне. След това препоръчват първото кафе да се изхвърли. Горе долу това е.
 12. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Аз нямам опит с такава машина и съм самоук любител, но според мен проблемите може да са няколко: - за загрята машина се брой, когато при допир ръкохватката е гореща. Това, че лампата изгазва, показва единствено, че водата е достигнала желаната температура. Пробмена идва от това, че другите части на машината са студени и при направата на кафето, то се извлича при по-ниска от необходимата температура (трябва повече да киселее). Обикновено на машината и трябват около 20-30 минути, за да загрее добре. - използването на смляно кафе не ви дава възможност да променяте едрината на смилане, която е доста важна при направата на еспресо (когато не се ползва крема диск). Вакумираното кафе по магазините най-често е по-едро смляно отколкото трябва са еспресо (правят го за използване на машини с крема диск). Ако ви го мелят в магазина на място, пак не знаете на каква степен е смляно, но обикновено е по-ситно смляно спрямо вакуумираното, но може отново да не е достатъчно ситно за вашите нужди. - Ръкохватката и броя "чучури" за кафе не определят дали кафето е единично или двойно. Това се определя от използваната цедка и грамажа смляно кафе. Като цяло добро единично кафе се прави по-трудно и затова повечето хора правят и пият двойни кафета. За направата на единично кафе, смлятното кафето трябва да е смляно по-ситно. За диагностицирането на проблемите и за по-лесната на права на кафе помага наличието на OPV и/или манометър, но до колкото знам, такива в бразилията липсват (но липсите не са фатални, ако всичко друго е наред). Аз си правя единични кафета (но на други машини) и 6 грама според мен е малко. На пакетите на кафета на зърна на различните марки обикновено пише, че са нужни 7 или 8г. Аз ползвам около 7.5 или 8г и горе долу се получава. - Това, че ръкохватката е била пълна с вода, може да се дължи на запушен трипътен вентил. Махнете решетката на казанчето за отпадна вода и в момента на спиране на кафето, вижте дали от маркучето в задната част излиза вода в казанчето (трябва да излиза под налягане и да пръска настрани). Ако не излиза, може да имате запушване на трипътния вентил и затова в кошницата да остава вода. Обикновено това се оправя с backflush с препарат за почистване на кафе (примерно cafiza2). Добре е периодично да правите back flush с глуха цедка (blind filter) дори и без препарат.
 13. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Аз съм останал с впечатлението, че при Дъбов се предлагат кафета предимно за pour over (chemex, v60 и тн). При тях се долавят по-деликатните нотки на кафето и явно затова изпичането е такова. При еспресо се използват по-тъмно изпечени кафета. Също така се използва (но не винаги) и робуста (за плътност и каймак), а при Дъбов мисля, че се предлагат само кафета 100% арабика.
 14. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Brasilia Club има ли OPV? Търсих, но не намерих информация точно за това.
 15. Coffee

  Кафеджии има ли?

  Според мен няма смисъл, защото цената на нова Силвия и PID излиза колкото бюджетен heat exchanger (примерно SAB Pratika). Но пък heat exchanger-а е друг вид машина и си има свойте особености. Има си както предимства, така и недостатъци.
×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.