Jump to content
Българският форум за музиканти

Кристиян Чобански

новаци
  • Мнения

    12
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Кристиян Чобански's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. ДЮФА "ИЗВОРЧЕ" НАБИРА НОВИ УЧАСТНИЦИ ! Ако си талантлив, ако искаш да се научиш да танцуваш, свириш или пееш, ако имаш очи за красотата на българското народно творчетство, ЕЛА ПРИ НАС! Танцовият състав, школата за народни инструменти и хорът към ДЮФА "ИЗВОРЧЕ" набират нови таланти. Заниманията се провеждат два пъти седмично, вечер в залите на Националния Дворец на децата, София (бул. Стамболийски и ул. Константин Величков). Таксата е 20 лв месечно. За повече информация: Петя Букурещлиева - тел. 0886693546 ДЮФА „Изворче” към Националния Дворец на децата , гр. София е първият детски фолклорен ансамбъл създаден в България. Началото му е поставено през 1961г. по идея на големия български композитор Филип Кутев. Тогава той поверява задачата на младия редактор във фолклорната редакция на Радио София, а днес ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев. За помощници му изпраща няколко от най-добрите инструменталисти от Държавния Ансамбъл и Ансамбъла на Радиото - Никола Ганчев(кавал), Христо Касиотов(гъдулка), Иван Варимезов(гайда)… Един от тях – Михаил Йорданов (тамбура) дълги години ръководи оркестъра и на Държавния ансамбъл, и на детския, и създава поколения добри музиканти. След него оркестъра се поема от Иван Кумичин. Школата на „Изворче” възпитава и обучава таланти, много от които поемат пътя на професионалните музиканти или танцьори. Редица имена на съвременната фолклорна сцена свързват първите си стъпки с обучението в ансамбъла - Лиляна Галевска, Светла Караджова, Роза Банчева и др. През годините хореографи на ансамбъла са били Лили Зафирова, Даниела Нишкова, Ели Думбалова, Никола Колев. В ансамбъла традицията и приемствеността са на почит и уважение. Бившите възпитаници често водят своите деца да продължат пътя им, а днешните ръководители са професионалисти, започнали творческите си изяви като певци, танцьори и инструменталисти в ДЮФА „Изворче” – Рахила Петрова, Иван Иванов (Иван Иванов е син на Ирина Будурова, дългогодишен ръководител на подготвителната певческа група и помощник-диригент на хора към Ансамбъла), Петя Букурещлиева, Ана Георгиева, Константин Фиданчев. Под ръководството на главния си художествен ръководител на ст.н.с.д-р Михаил Букурещлиев, съставът е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина, печелил е престижни награди на национално и международно ниво. Всяка година той изнася свой годишен концерт в НДК и има участия в концерти и фестивали. По модела на „Изворче” сега в България съществуват десетки детски фолклорни формации. И днес ансамбълът набира нови членове от цяла София за своите състави – хор, оркестър от народни инструменти и танцов състав. Репетициите се провеждат вечер, в Националния дворец на децата, гр. София на ул. „Константин Величков”, на пети етаж. Ако сте талантливи и обичате българския фолклор - заповядайте в школата за родолюбие и народно творчество ДЮФА „Изворче”!
  2. ДЮФА "ИЗВОРЧЕ" НАБИРА НОВИ УЧАСТНИЦИ ! Ако си талантлив, ако искаш да се научиш да танцуваш, свириш или пееш, ако имаш очи за красотата на българското народно творчетство, ЕЛА ПРИ НАС! Танцовият състав, школата за народни инструменти и хорът към ДЮФА "ИЗВОРЧЕ" набират нови таланти. Заниманията се провеждат два пъти седмично, вечер в залите на Националния Дворец на децата, София (бул. Стамболийски и ул. Константин Величков). Таксата е 20 лв месечно. За повече информация: Петя Букурещлиева - тел. 0886693546 ДЮФА „Изворче” към Националния Дворец на децата , гр. София е първият детски фолклорен ансамбъл създаден в България. Началото му е поставено през 1961г. по идея на големия български композитор Филип Кутев. Тогава той поверява задачата на младия редактор във фолклорната редакция на Радио София, а днес ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев. За помощници му изпраща няколко от най-добрите инструменталисти от Държавния Ансамбъл и Ансамбъла на Радиото - Никола Ганчев(кавал), Христо Касиотов(гъдулка), Иван Варимезов(гайда)… Един от тях – Михаил Йорданов (тамбура) дълги години ръководи оркестъра и на Държавния ансамбъл, и на детския, и създава поколения добри музиканти. След него оркестъра се поема от Иван Кумичин. Школата на „Изворче” възпитава и обучава таланти, много от които поемат пътя на професионалните музиканти или танцьори. Редица имена на съвременната фолклорна сцена свързват първите си стъпки с обучението в ансамбъла - Лиляна Галевска, Светла Караджова, Роза Банчева и др. През годините хореографи на ансамбъла са били Лили Зафирова, Даниела Нишкова, Ели Думбалова, Никола Колев. В ансамбъла традицията и приемствеността са на почит и уважение. Бившите възпитаници често водят своите деца да продължат пътя им, а днешните ръководители са професионалисти, започнали творческите си изяви като певци, танцьори и инструменталисти в ДЮФА „Изворче” – Рахила Петрова, Иван Иванов (Иван Иванов е син на Ирина Будурова, дългогодишен ръководител на подготвителната певческа група и помощник-диригент на хора към Ансамбъла), Петя Букурещлиева, Ана Георгиева, Константин Фиданчев. Под ръководството на главния си художествен ръководител на ст.н.с.д-р Михаил Букурещлиев, съставът е изнесъл стотици концерти у нас и в чужбина, печелил е престижни награди на национално и международно ниво. Всяка година той изнася свой годишен концерт в НДК и има участия в концерти и фестивали. По модела на „Изворче” сега в България съществуват десетки детски фолклорни формации. И днес ансамбълът набира нови членове от цяла София за своите състави – хор, оркестър от народни инструменти и танцов състав. Репетициите се провеждат вечер, в Националния дворец на децата, гр. София на ул. „Константин Величков”, на пети етаж. Ако сте талантливи и обичате българския фолклор - заповядайте в школата за родолюбие и народно творчество ДЮФА „Изворче”!
  3. Не стават тия не са за нашите кавали. Аз имам "Ре" кавал, стандартен и е различен. Това е за македонски кавал, те са по-различни.
  4. Не са понеделник. Разбираш се индивидуално с учителя. Ходи се 2 пъти в седмицата. Аз хода вторник и четвъртък от 7-8 часа. Ти можеш да се разбереш с него да си например след мен ако имаш възможност и т.н. Попринцип това е Дворец на Децата и може да не те пуснат ако не си ученик, но може и това да няма значение защото все пак ансамбъла си е независим. Мисля че няма да е проблем .Ако не, може да се разбереш с човека и да го посещаваш индивидуално, и да си му плащаш на него. На колко години си иначе ? Иначе кавала ми е от един от Слатина. Един слаб човек с брада. Казва се Йордан. Сигурно е той.
  5. Аз свиря няколко месеца вече. Ходя на уроци в Двореца на Децата в София на 17 съм. Сега съм си поръчал от Веско Хасабалиев кавал. Досега свиря все на ПВЦ кавал (професионално направен е) и мога да ви кажа, че освен че е много точен, той и подходящ за начинаещи. Аз лично мисля, че мога да свиря още 1-2 години на него, докато започна да усещам че имам нужда от дървен. Също така призовавам, който е под 18 и има желание нека дойде в двореца на децата. Таксата е 35 лева, учителят е много свестен и добър, страшен професионалист, ученик на Никола Ганчев. Пиша това с цел да привлеча някого защото аз съм единствения....е има и 2 малки деца. Не само, че ще видиш кавал ами ще напреднеш много бързо и след няколко месеца ще имаш свой. Ансамбълът се казва "Изворче" и е първият детско-юнушески ансамбъл в София. Създаден е от Филип Кутев. Предстоят ти много приятни моменти при нас. Ето ти снимка на моя инструмент ТУК
  6. Хора бе напишете в google "Елементарна теория на Музиката Хеликон" и си я поръчайте от хеликон, чрез куриер...имя я. Както и почти всички книги.
  7. Купих си ПВЦ кавал, и сега се опитвам да свиря. Изкарвам само един звук - среден. Когато всички дупки са запушени, не изкарвам звук. Някой може ли да ме посъветва какво да направя. Проблема не е от кавала защото човекът ми го тества пред мен и ако не си слухар или професионалист, свири като дървения (показа ми и дървен). Най-ниските звуци немога да ги направя, нито по-високите, а когато запушвам или отпушвам дупки, едвам се усеща смяна на тона.
  8. Исках да попитам и : Съществуват ли таблатури за кавал...
  9. Та както казах съм свалил "Метод. ръководство за овладяване на орнаментиката на Южнотракийския кавалджийски стил" на Любен Досев. Искам да попитам каква е разликата между тази книга и "Начална школа за кавал" на Тодор Прашанов, да знам дали да си поръчам "Начална школа за кавал" от Хеликон, 15 лв е.
  10. Ами вижте понеже аз не искам да свиря на професионално ниво, няма да си купувам дудук, него ще го уча с дядо ми. Искам да ви попитам дали си заслужава да си купя ПВЦ кавал и да се уча на него. Свалил съм от интернет "Методи и ръководство за овладяване на орнаментиката в Южнотракийския кавалджийски стил", също и много ноти, и бих искал да знам дали те ще ми помогнат да се науча на поне някоя друга мелодия. Лятото ще посвирим и ако видя, че върви на добре може и да посетя учител или да видя къде се събират в някое читалище групи и да започна да посещавам. Аз не се стремя да овладея даден инструмент до определена степен, просто са ми безкрайно интересни всичките народни духови инструменти, но реших да се науча на кавал. Наскоро водих подробен разговор с един съученик, който свири на китара (хеви метъл), и го разпитах колко време свири какво е научил...доколкото знам китарата изисква повече време за овладяване до средна аматьорска степен от кавала или се бъркам ? Той свири от няколко месеца и е научил части от 3-4 инструментала, които изпълнява на г/д прилично ниво, а няма време да се занимава много редовно (не се упражнява често).
  11. Тоест с 6 дупки са си баш дудуците, объркал съм се.
  12. Здравейте! Като малък ходех за месеци насело, при баба и дядо. Дядо отглеждаше всякъкви животни и също вече минаха 51 години откакто е ловец (извади 51-рия билет. Може да свири на гайда, "дудук" или по-популярната в нашия край (пищталка) и т.н.Още тогава, когато той правеше гайди и дудуци винаги ми е било интересно да мога да свиря на тях като него. Естествено той не е майстор и това беше по-примитивен начин на изработка. "Дудуците" не бяха като стандартните ами с 6 дупки и в нашия край - Горна Диканя, община Радомир, ги наричат "пищалки".Свирят с нормални тонове но повече към високите. Когато ходехме с козите из планината той все сядаше и свиреше, а козите и кучетата се навъртаха около нас, лягаха на сянка и слушаха... Тогава имах желание да мога да свиря на този инструмент, но може би нямах достатъяно кураж да се занимавам, или просто всеки ден слушах и не изпитвах нужда да се уча...незнам и аз. Сега обаче те са много стари, вече не сме по планината всеки ден, аз ходя на училище и немога да седя насело с месеци, и наистина от много време насам ме мъчи идеята, че искам да мога да свиря на този инструмент. Лятото ще направим 1-2 такива, може и една гайдуница ( там ги правят свободни без гайди и е добре като за начинаещ) и ще се заема сериозно да се науча. Въпросът ми е : с 6 дупки колко тона са (нота до нота примерно), и дали няма някои сайт който да ми помогне за да се науча да свиря само за удоволствие, не като майстор ами просто като любител. Много ми е интересна и гайдата, като малък на всеки беше известно, че мечтая да стана гайдар но никой не се взе на сериозно и това отмина, след това тренирах народни танци но ме отписаха защото бях с 3 години по-малък от най-малкия в групата и неможех да им смогвам на стъпките. Но гайдата изисква много време и много сериозност. Затова ако има някакъв начин да науча как точно се редуват тоновете и т.н, или някой сайт с мелодии и нотите им ще ми е достатъчно за това което искам, защото съм закърмен с прекрасната българска култура и ми е безкраино интересно. А с гайда може би ще се занимая като завърша училище (забравих да кажа, че съм на 17 години, 10клас от София...) защото ще имам време и т.н. Благодаря предварително пишете и питайте каквото искате ще ми бъде интересно. !!!! Най ми е мерак да мога да свиря от http://vbox7.com/play:6a828f49 тази втората мелодия дето започва от 1:45., затова питам за тоновете,дали с този инструмент ще се получи нещо което дори малко да прилича на това. След време ще си купя нормален дудук, или ще си изработиме ръчно но това по-нататък. Ако искате да видите снимки от Горна Диканя вижте ми Facebook : http://www.facebook.com/profile.php?id=100000777542607 (Kristiqn Nikolaev Chobanski) в албума Горна Диканя, ето ви и добър имитатор и мой приятел : http://vbox7.com/play:6f3e920e
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.