Jump to content
Българският форум за музиканти

Финърборд радиус


DaftFunk

Recommended Posts

Как се изчислява радиуса на фингърборд-а аджеба. И кое по-точно е това чудо. При спецификациите има скейл лент - предполагам дължината на грифа в милиметри ( примерно 641 мм ) но има даден и Фингърборд радиус ( на моята е около 184 мм ) Интересуват ме тези технически термини че са ми малко неясни. :cheers:

Мерси предварително ( вярвам е полезно и за др. интересуващи се. )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами радиуса на фингърборда не се изчислява, него си го има :cheers: Т.е. на всяка китара е различен, в зависимост от модела или предпочитанието на съответния музикант. А какво представлява - грифът на китарата не е плосък, а е объл успоредно на струните ако мога така да го кажа, с цел да следва естествената извивка на пръстите и да улеснява свиренето. Повечето китари са с еднакъв радиус на грифа по цялото му продължение, а има и някои, при които на първите прагчета е по-малък (т.е. е по-объл), а на високите прагчета, които вече са за сола е по-голям, за да се улесни бързото свирене. Това, разбира се, е по-трудно да се направи и по-скъпо. И пак ти казвам, при различните марки и модели е различен. Наскоро гледах някакъв Ибанец, на който му дават радиус 400мм. Още по-...нагледно - ако имаш окръжност с радиус 400мм в случая, и от нея отрежеш едно парче 52-3 мм, колко е широчината на повечето 6-струнни китари при 12-то прагче, ще разбереш каква е извивката на грифа там :singer:

 

А scale length не е дължината само на грифа, а цялата дължина между двете магарета в активната част на струната - между това, което е преди ключовете, и другото, което е под ръката която удря/дърпа струните. И тези 641 мм също са най-често срещаните. И в зависимост от тази дължина вече си има формула, по която се изчислява разстоянието между всяко отделно прагче. Пример - бас китарите са с по-голяма scale length но и при тях разликата между празна струна и 12-то прагче е октава, както и при китарите, нищо че "разстоянието" между тези две позиции е доса по-голямо от на китарата :singer:

 

Ми..надявам се че съм помогнал :singer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yeah ! Определен схванах.. и а си мислех че е нещо такова радиуса ама вкам дай да питам за да нве ръся простотии.

Така де.. по твоите обяснения колкото по голям е радиуса толкова по-плосък е грифа... а колкото повече намалява би трябвало по объл да става. Ако съм разбрал както трябва... което показва че моя фингърбордф е по-плосък от Страт Класик чиито радиус е 184 мм.. докато моя радиус е 241 мм.

Въпрос на вкус .... между другото някохй обичат да свирят на по-плоски грифчета... наското хванах един малко по-винтидж стратски гриф и беше доста по-объл... и супер удобен за свирене де. ... тоест на мен са ми удодни облите грифове за сметка на един Лес Пол който ми се стори доста по-плосък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радиусът също така може да се тълкува като профил на фингърборд-а.Колкото по-голям радиуса,толкова по плосък е фингърборд-а и обратното-по-малък радиус,по-заоблен фингърборд.Ето един линк към сайта на Warmoth с малко полезна информация:

Warmoth Radii Article

 

 

 

Владо

Редактирано от Vlado_Abroad
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Радиусът също така може да се тълкува като профил на фингърборд-а.Колкото по-голям радиуса,толкова по плосък е фингърборд-а и обратното-по-малък радиус,по-заоблен фингърборд.Ето един линк към сайта на Warmoth с малко полезна информация:

Warmoth Radii Article

 

 

 

Владо

Мерси много Владо... наистина да схванал съм правилно принципа. Вече се убедих.

 

 

radius_profile1.jpg

 

radius_chart.gif

 

Показателни диаграми. Въпрос на стил.. предпочитания и техника на свирене.

.... аз предпочитам по облите както казах.

Редактирано от DaftFunk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така де.. по твоите обяснения колкото по голям е радиуса толкова по-плосък е грифа... а колкото повече намалява би трябвало по объл да става. Ако съм разбрал както трябва...

Правилно си разбрал! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.warmoth.com/guitar/necks/necks....seaction=radius

 

 

:):):):P

 

Нямам думи Владо! Бруууууууутален сайт! Едно от най-полезните които съм срещал в нета. !!!!!!!!!!! Безкрайно благодарности. Ще изям цялата информация от сайта с кориците. ( сложих го на Фейвъритс. )

 

Евала! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.