Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам следния проблем, за който дори не съм сигурен че има решение, но доста се порових е менюта и manual-и...безрезултатно. Ще съм благодарен за решение, съвет или потвърждение че проблема няма решение. Та, ситуацията е следната: Свиря с KORG N 364. Налага ми се да ползвам едновременно две или повече бленди (различни партии се свирят на двете) или бързо да минавам от една бленда на друга - примерно пиано и орган. За целта ползвам режима Combi, който го има в повечето KORG синтове които съм пробвал (за други марки не знам как е), но основното е че в един пресет можеш да заредиш два (или повече) различни звука и да разделиш клавиатурата, така че част от нея да свири орган, другата-пиано. За някои неща обаче не ми стига клавиатурата и затова настройвам пианото (примерно) да се командва от MIDI канал едно - от клавиатурата на синта, а органа от MIDI канал 2, който идва от външна MIDI клавиатура. Тоест канал 1 и 2 са примерни - мога да ползвам и други. И така с един пресет имам едновременно два различни инструмента - единия го свиря от миди клавиатурата, другия от клавиатурата на синта. Проблема обаче е че искам да командвам смяната на пресетите от MIDI клавиатурата. Когато и тя и клавиатурата на синта са на един и същи миди канал (дори и да не е първи), смяната работи. Ако обаче миди клавиатурата е на различен канал от тази на синта, синта не приема командите (дори миди клавиатурата да е на първи, а тази на синта на друг). Има ли някакво решение или някакви конкретни настройки които пропускам?

(само да уточня - аз свиря едновременно на двете клавиатури и двете са ми подръка, въпроса е че заради компактност и по лесно пренасяне използвам само една стабилна стойка върху която слагам корга, а мидито слагам върху корга...така е и доста по-удобно ако трябва бързо да преминеш от едната клавиатура на другата...неудобството е че миди клавиатурата закрива контролните елементи на корга и именно затова искам от нея да сменям пресетите)

благодаря

Отговорено

бре! толкова ли е труден въпроса или аз неясно/неправилно го зададох?

може никой тук да не се е ръчкал с Korg N364, ама някои основни неща като Global настройките и параметрите на COMBI пресетите са като на други Korg свирки които съм пробвал (само дето не мога да кажа конкретни модели в момента). Предполагам че ще е нещо точно в тези настройки, ама хич нямам идея какво (каквото пробвах не става)...

Отговорено

Миди клавиатурата ти би трябвало да може да се настрои да праща смяна на различни миди канали.

Аз малко не разбрах всичко, но може да го направиш и с мапинг.

Отговорено

Това с мапинга не ми е познато, а другото което казваш...по един миди канал да пращам това което свиря, а иначе по всички да отива команда program change? Нещо не ми е ясно да може да се направи подобно нещо на Midi клавиатурата, доколкото знам (макар че не твърдя че съм прекалено опитен) клавиатурата работи само на един midi канал (който се избира със съответните бутони).

За да стане малко по ясно какво правя, ще се опитам да дам конкретен пример:

вариант1: от global настройките на KORG-а , собствената му клавиатура е сложена на MIDI канал 1. MIDI клавиатурата пък я слагам на канал2. Правя си един COMBI пресет в който вкарвам 2 инструмента - пиано и стринг. Нагласям пианото да е на МИДИ канал 1, стринга на МИДИ канал 2. Като свиря от KORG-а чувам пиано, като свиря от МИДИ клавиатурата чувам стринг. Всичко е ок. Но като тръгна да сменям програмата от миди клавиатурата, нищо не се случва.

вариант2: от global настройките на KORG-а , собствената му клавиатура е сложена на MIDI канал 2. MIDI клавиатурата пък я слагам на канал1. Правя си един COMBI пресет в който вкарвам 2 инструмента - пиано и стринг. Нагласям пианото да е на МИДИ канал 1, стринга на МИДИ канал 2. Като свиря от KORG-а чувам стринг, като свиря от МИДИ клавиатурата чувам пиано. Всичко е ок. Но като тръгна да сменям програмата от миди клавиатурата, нищо не се случва.

вариант3: от global настройките на KORG-а , собствената му клавиатура е сложена на произволен MIDI канал (няма значение кой). MIDI клавиатурата я слагам на същия канал. Като свиря от KORG-а и от МИДИ клавиатурата чувам един и същ инструмент - този който е настроен на същия МИДИ канал. Като тръгна да сменям програмата от миди клавиатурата, всичко е ок. Само че не ми трябва един и същ инструмент да се свири и от двете клавиатури.

Отговорено
Но като тръгна да сменям програмата от миди клавиатурата, нищо не се случва.

А сменя ли се програмата в Корга на същия канал?

Влез в Комби и разгледай след като смениш програмата от мидикийборда, какво се променя в същия канал на Корга.

От там ще си направиш изводите кое да enable/disable в Корга.

Отговорено

хм...значи самия COMBI пресет не се сменя с друг (а аз това искам), освен при вариант 3, който описах горе. Иначе в самия пресет мога да сложа едновременно 8 различни инструмента (от Program пресетите) и ако този който се командва от миди клавиатурата му дам program change - enable, тогава от миди клавиатурата мога да сменям само този program пресет, без да се сменя COMBI пресета или да се засягат останалите program пресети, които са на различен канал от миди клавиатурата...но това определено не ми върши работа, тъй като на различни песни свиря с различни комбинации от инструменти, а понякога ми се налага и в самата песен да ползвам повече от една комбинация.

Отговорено

Трябва да може да сменяш и комбинациите. Не само даден звук в тях.

Виж Миди имплементацията на свирката си. Там би трябвало да пише дали получава program change и за Combi.

Отговорено

Мерси за съветите и отделеното време, колега :thumbs_up:

Тези дни като остане време ше поразровя подробно книжките на МИДИ клавиатурата и КОРГа (то на КОРГа книжката всъщност са две доста дебели книжчици, хехе), да видим ше излезе ли някой заек от тоя храст... :Piano: (много кефи тази емотиконка, не че беше най-подходящата тук)