Jump to content
Българският форум за музиканти

Приключение С Настройка


Samurai_S

Recommended Posts

Здравейте, ще се постарая да направя темата така, че да не прилича на познатите ни от всякакви форуми безсмислени теми където пише "Имам проблем, КАКВО ДА ПРАВЯ!?" Та, по същество - имам една стара Кремона "Зорница", която бях се отказал да я "реставрирам". Преди 2 дена реших да се преборя с нея и купих нови струни, позабърсах я, затегнах болтове където имаше и дойде моментът да настроя струните. Първоначално си почнах стандартно да си я настройвам дори от друга ел.китара сравнявах тонове но безуспешно. Резултатът беше, че теоретически е настроена, защото тонът от петото прагче си отговаряше на отворената следваща струна, но при акорди и въобще като цяло при свирене си звучеше фалшиво. Пробвах да местя магаренцето по-ралични начини но с това само си изгубих времето, резултатът беше един и същ. Последното което направих е да я настроя с тунер, но от компютъра през микрофон. Използвал съм същия тунер за другата китара и там няма грешка, всичко е точно или поне така мисля (начинаещ, да, знам). Та когато я настроих с тунера, акордите звучаха приблизително правилно дотам, че ако изолираш с ума си излишния шум, можеш да разпознаеш тона с тренирано ухо. Но странното е, че при проверката с 5-то прагче - отворена струна, няма нищо общо, всичко е с около тон надолу спрямо другата струна. Не съм срещал такова нещо а и не съм такъв разбирач затова питам - Има ли "чалъм" за такива ситуаций или китарата е дяволско творение и единствения изход е да я дам на джудже което да я хвърли в дълбините на Мордор?

Благодаря предварително :thumbup:^_^

 

едит: Не знам дали ще помогне, но мога да сложа някоя друга снимка, за по-заинтересованите дори клип, с условието че критиката към начинаещото ми свирене бъде конструктивна и морално приемлива :greenangel:

Редактирано от Samurai_S
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Чалъмът" е да и оправиш интонацията - с местене на магаренцето да докараш тонът на 12-то прагче да е еднакъв с флажолета пак там. Добре е първо да провериш китарата тон по тон да не би някое прагче да е много ниско и дефакто да свири следващото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В такъв случай, най-удобно ще е, майсторски ръце да я пипнат и аз да видя за какво става дума точно и да знам занапред :virtuoz: Благодаря, върна ми надеждите, че ще свири тази китара защото е много красива :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Да, взимаш една ролетка и мериш разтоянието от нъта до средата на 12 прагче ,докарай това от 12 до магаренцето да е същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.