Sir Alfred Публикувано Януари 14, 2011 Share Публикувано Януари 14, 2011 Здравейте! Предстои ми да лакирам китарата си, направена е по собствен дизайн и имам нужда от съвет какъв лак е най - добре да използвам. Лака ще се пръска върху байцнат акрилен кит за дърво. Байца също е на водна основа. Имам възможност това да се направи в професионални условия но се чудя дали с автомобилен или лак за дърво да лакирам? И какъв лак, ако е за дърво е добре да си взема? В лака ще се слага и брокат(дамска козметика) за ефект, така че трябва да е нещо което да не го разяде евентуално! Ако има вариант за лакиране с лак за дърво без да се пръска, ме интересува дали с така наречената "бала" ще стане или има и други методи? Поздрави и благодаря! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Януари 14, 2011 Share Отговорено Януари 14, 2011 Мегатема, забодена най-отгоре. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 14, 2011 Share Отговорено Януари 14, 2011 (Редактирано) Доколкото съм запознат , най добре е да ползваш нитроцелулозен или полиуретанов лак, като първия е по-слабо устойчив на стареене, спрямо втория, но често се предпочита от много хора, тъй като се смята че по- малко влияе на звука на китарата. С полиуретановия се работи по лесно, но нямам идея как ще взаимодейства с дамската козметика, която смяташ да забъркваш в лака. За нанасяне без пръскане(предполагам имаш предвид с четка или валяк ) резултатите няма да са много задоволителни. С авто лакове не е подходящо , но ако държиш само на външния вид, може и да ти свърши работа. Преди да лакираш е добре да подготвиш повърхността на китарата, да бъде максимално гладка. После е важно да се запълнят порите с грунд или друг подходящ порозапълващ материал, но го избираш според това, с какъв лак си решил да работиш. Между всяко следващо нанасяне, е добре да се шлайфат неравностите и винаги преди пръскане да се подготвя възможно най гладка повърхността. Ако искаш огледален гланц, накрая трябва и да полираш(има полир пасти за целта). Ако искаш да стане безупречно е най добре да ти я пръсне някой с опит в боядисването, а ако целта е да се научиш да го правиш ти или искаш китарата да е изцяло твое дело, давай смело, ако объркаш нещо сваляш лака (след като е изсъхнал ей!) и почваш наново Все пак да отбележа че не съм спец в областта и също нямам опит, просто съм се интересувал как става. Иначе, в "мега темата"в която те пращат ще се изгубиш и най вероятно няма да стигнеш до там, където пише нещо съществено. И ето един алтернативен подход , който наскоро срещнах в нета, но си е компромис все пак, трябва си пистолет и компресор. Виждал съм снимки на китари пръскани с това и резултатите изглеждат добре. Ето тази китара е пръскана с такова. Редактирано Януари 14, 2011 от ultramega Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tatkoogi Отговорено Януари 15, 2011 Share Отговорено Януари 15, 2011 Отбелязал си, че вече има нанесен акрилен кит върху инструмента. Добре е да се съобразиш с това и да използваш лак на същата основа, защото противното може да доведе до лоши резултати. Освен това и смесването на лак и козметика е хубаво да се отиграе предварително. Успех! Огнян. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts