Jump to content
Българският форум за музиканти

Лакиране на Ел. Китара


Recommended Posts

Здравейте!

 

Предстои ми да лакирам китарата си, направена е по собствен дизайн и имам нужда от съвет какъв лак е най - добре да използвам.

Лака ще се пръска върху байцнат акрилен кит за дърво. Байца също е на водна основа. Имам възможност това да се направи в професионални условия но се чудя дали с автомобилен или лак за дърво да лакирам?

И какъв лак, ако е за дърво е добре да си взема?

В лака ще се слага и брокат(дамска козметика) за ефект, така че трябва да е нещо което да не го разяде евентуално!

Ако има вариант за лакиране с лак за дърво без да се пръска, ме интересува дали с така наречената "бала" ще стане или има и други методи?

 

 

Поздрави и благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото съм запознат , най добре е да ползваш нитроцелулозен или полиуретанов лак, като първия е по-слабо устойчив на стареене, спрямо втория, но често се предпочита от много хора, тъй като се смята че по- малко влияе на звука на китарата. С полиуретановия се работи по лесно, но нямам идея как ще взаимодейства с дамската козметика, която смяташ да забъркваш в лака.

За нанасяне без пръскане(предполагам имаш предвид с четка или валяк :crying: ) резултатите няма да са много задоволителни.

С авто лакове не е подходящо , но ако държиш само на външния вид, може и да ти свърши работа.

Преди да лакираш е добре да подготвиш повърхността на китарата, да бъде максимално гладка. После е важно да се запълнят порите с грунд или друг подходящ порозапълващ материал, но го избираш според това, с какъв лак си решил да работиш.

Между всяко следващо нанасяне, е добре да се шлайфат неравностите и винаги преди пръскане да се подготвя възможно най гладка повърхността.

Ако искаш огледален гланц, накрая трябва и да полираш(има полир пасти за целта).

Ако искаш да стане безупречно е най добре да ти я пръсне някой с опит в боядисването, а ако целта е да се научиш да го правиш ти или искаш китарата да е изцяло твое дело, давай смело, ако объркаш нещо сваляш лака (след като е изсъхнал ей!) и почваш наново ;)

 

Все пак да отбележа че не съм спец в областта и също нямам опит, просто съм се интересувал как става.

 

Иначе, в "мега темата"в която те пращат ще се изгубиш и най вероятно няма да стигнеш до там, където пише нещо съществено.

 

И ето един алтернативен подход , който наскоро срещнах в нета, но си е компромис все пак, трябва си пистолет и компресор.

Preval_Spray_Unit.jpg

Виждал съм снимки на китари пръскани с това и резултатите изглеждат добре.

Ето тази китара е пръскана с такова.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отбелязал си, че вече има нанесен акрилен кит върху инструмента. Добре е да се съобразиш с това и да използваш лак на същата основа, защото противното може да доведе до лоши резултати. Освен това и смесването на лак и козметика е хубаво да се отиграе предварително. Успех! Огнян.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.