Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблеми с тока


Recommended Posts

Имам следната електрическа тегоба:

Ел. инсталацията ми (благодарение на гениални инженерни решения на баща ми) в момента води до това, че всеки път, когато се изключи хладилника, лампата в банята или лампата в мойта стая, се получава брутално пукане в колоните, при положение, че и те и компютъра ми са включени в UPS.

Попитах човека, който ми оправи тоците (доколкото това беше възможно) и той каза, че за да се оправи тоя проблем, трябва цялата инсталация да се направи наново, което е свързано с голямо разбиване из апартамента, което аз не мога да си позволя в момента.

Та въпроса ми е: има ли някакъв начин тоя проблем с пуканките да се елиминира, без да се преправя цялата инсталация?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има.

Трябва на всеки електрически уред или прекъсвач да се поставят искрогасящи вериги. Може и малки филтри. За това няма да се налага разрушаване на къщата. Но работата няма да е малко.

Освен това всеки електроуред трябва да се прегледа за правилната работа на контактните системи и наличните в него филтри и искрогасящи вериги.

Ако има влияние от външни за домашната инсталация апарати, може да се наложи един специализиран филтър и евентуално разделителен трансформатор на входа на инсталацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много полезна информация, благодаря! ;) Валяк ако обичаш би ли дал повече инфо за тези искрогасящи вериги и филтри какво точно представляват, има ли нещо по-специално при монтажа им и къде могат да се намерят...това е доста интересно и нещо ново за мен. При мен от известно време има същият проблем до известна степен, но пукането е по-изявено само от два ключа и бих могъл да поставя там от тези вериги, ако разбира се това във възможностите ми. Другото което е интересно в случая е, че съм тествал доста аудио карти вкъщи, м-аудио, presonus, EMU...RME...вградени, външни и.т.н. досега не съм имал този проблем, сега съм с tascam и се появи това нещо... явно са по-чувствителни към промени в напрежението. Смених два модела и при двата го има...но както и да е явно има някакъв изход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От простото към сложното:

 

1. Намира се пукащият електроуред. Чувствителната апаратура се включва в друг токов кръг.

2. Намира се "пукащият" ключ (при мен това е термостата на хладилника). Проверява се за изправност - следи от нагряване и нагар, състояние на контактните повърхности и сила на притискане. Паралелно на на него се включва кондензатор 10nF/400V.

3. Проверяват се зануляващите вериги. Ако имате възможност измерете преходното съпротивление "фаза-защитен проводник" на контактите и ел.уредите.

4. На входа на захранването на чувствителния към "пукането" уред се слага LC филтър. В последно време по импулсните захранвания ги има доста и може да се взаимстват готови. Да се съобразява консумирания ток със сечението на проводника в индуктивността.

5. На входа на захранването на "пукащият" уред се слага LC филтър. Да се съобразява консумирания ток със сечението на проводника в индуктивността. Съвременните качествени уреди на практика не пукат и излъчват в ел.мрежата смущения, ограничени в строги норми.

 

На тази страница в материала Ефикасен филтър срещу смущения е описана една доста претрупана, но ефективна схема на филтър:

 

St115_24SN16.jpg

 

Мрежовият трансформатор го игнорирате. За сърцевина на филтрите могат да се ползват феритни пръстени от импулсни захранвания. Двата проводника се сдвояват и се навиват заедно (бифилярно). Пазете изолацията на медния проводник и при експериментите след изключване изчаквайте няколко секунди, докато резисторът разреди кондензаторите.

 

Сега разбирате защо предпочитам готовите филтри ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:oops:

И да не забравя: Горните мероприятия не оправят брум в китари и усилватели. Те са само за къси или високочестотни смущения, възниващи и разпространяващи се в електрическата мрежа в апартамента.

 

Успех в борбата!

 

:thx:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Telerig:

 

Най-напред за причината и същността на проблема:

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_compatibility

 

Сега за искрогасящите вериги:

(акцентите са с удебелен шрифт)

When a strongly inductive load such as an electric motor is switched off, the current cannot drop instantaneously to zero; a spark will jump across the opening contacts. Switches for inductive loads must be rated to handle these cases. The spark will cause electromagnetic interference if not suppressed; a snubber network of a resistor and capacitor in series will quell the spark.
A simple snubber uses a small resistor ® in series with a small capacitor ©.

Snubbers are also often used to prevent arcing across the contacts of relays and switches and the electrical interference and welding/sticking of the contacts that can occur.

The voltage across a capacitor cannot change instantaneously, so a decreasing transient current will flow through it for a small fraction of a second, allowing the voltage across the switch to increase more slowly when the switch is opened. While the values can be optimised for the application, a 100 ohm non-inductive resistor in series with a 100 nanofarad, or larger, capacitor of appropriate voltage rating is usually effective. Determination of voltage rating can be difficult owing to the nature of transient waveforms; the actual rating can be determined only by measuring temperature rise of the capacitor. This type of snubber is often manufactured as a single component.

800px-Snubber.jpg

Дотук за искрогасящите вериги. А ето и принципен мрежов филтър (един вариант).

800px-Schwarzbeck_block_diagram_LISN.gif

Това е изглед на специализиран филтър за измерителни цели. Приложните филтри не се различават много. Освен, когато не са комбинирани с разделителен трансформатор, който може да е доста киловати (за студио, например).Тогава размерите нарастват значително.

800px-Schwarzbeck_NSLK_8127.jpg

Накрая, едно четиво за желаещите да се информират по-сериозно за ЕлектроМагнитната Интерференция и защитата от нея:

(Информацията е за подготвени хора, все пак материята не е елементарна)

http://www.ieee.li/pdf/viewgraphs/emc_desi...undamentals.pdf

 

Конкретното решение на повдигнатия въпрос е сложен емпиричен процес на базата на сериозни знания.

(Както е известно, аз не си падам по copy/paste метода, който почти винаги води до калпави резултати) :thx: .

 

ПП. В допълнение, само да добавя, че смущенията не се предават само по жиците :oops: , а и през околната среда... Което пречи на простите решения.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Роко - вудуто причинява къде-къде по-големи главоболия от пуканките в колоните :)

 

Parni_Valjak - дал си супер много и изчерпателна информация по темата, хиляди благодарности за което.

Проблема е обаче, че тия неща аз не мога да ги направя - това ми е чужда материя и не бих се наел да експериметнирам, тъй че просто ще ми е нужен човек, който да го реши тоя проблем с минимум интервенции и количество железария в апартамента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам тоя ел.техник какви сметки е правил,но според мен земи му кажи просто да отдели лампите в твойта стая и в банята на отделен токов кръг.Контакта в който е включен хладилника и него и вий дали няма да се реши проблема.Тази интервенция може да я направи направо в таблото на апартамента и е за 10тина минути работа.Остави че ти хвърля шарени пилета че трябва цялата инсталация да прави-това са майсторски номера.Ако това не помогне смени си ключовете за лампите-вероятно са стари и искрят.

 

Успех!

Редактирано от Valeri_pj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Valeri_pj,

прочети добре, какво съм писал в предния пост:

ПП. В допълнение, само да добавя, че смущенията не се предават само по жиците ohmy.gif , а и през околната среда... Което пречи на простите решения.

BlueZone,

мога да отговарям само за себе си. Не знам кой би могъл да свърши подобна работа, сигурно някъде има.

Лошото е, че не ми стига времето за да откликна на всеки нуждаещ се. Ако можеше някак вместо 24 часа да имах 25... ;) .

Ще разпитам познатите и ако нещо изкочи, ще те информирам. ( Същия проблем го имам и аз, но не съм го оправил - като в приказката за обущаря със скъсаните обувки :) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

( Същия проблем го имам и аз, но не съм го оправил - като в приказката за обущаря със скъсаните обувки :punk_guitar: ).

Аналогичен случай и в наше село. Хладилникът ми пука, но не ми пука. Ако почна да записвам ще всема мерки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно е че смущенията се предават и чрез околната среда както примерно едно време развалено балканче минаващо пред прозореца разваляше картината на телевизора.Това се получава от искренето в свещта.Та за това си мисля че ако се сменят ключовете за лампите може проблема да изчезне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.