Jump to content
Българският форум за музиканти

Търсе съвет за избор на китара


Deakula

Recommended Posts

Здравейте. Преди да направя питането си ще ви разкажа набързо историята. Преди 10г. ми подариха една акустична китара лаурен (супер безизвестностна марка внасяна у на с от Фактор). Преди около 1г. реших, че или ще я продавам или ще се уча на нея. Стана второто. Лека-полека за тази една година понаучих някой неща като интрото на Steirway to haven, nothing else matters, fade to black, unforgiven, don't cry (guns & rouses)... както и цели песни като dust in the wind, carnival of rust... За "съжаление" посвирих и на други китари, и за мое учудване техните струни бяха много по-меки от моите. Аз вече съм с добре отгледани мазоли на пръстите, и това не ми правеше впечатление, но на китари с меки струни се свири много по-лесно (МНОГО). Реших че е време за смяна. Определих бюджет около 300лв. Ходих по магазините и достигнах до решението, че от акустичните най ми харесва:

Fender CD-60 CE - Dreadnought Cutaway Electric - Sunburst

Обаче питам се сега- какво е предимството на електрониката??? Какво ще мога да правя с тази китара, което няма да мога с обикновена кухарка?

Птам се и още нещо (е тук ставам за смях). Ако си взема електричарка като тази:

JACKSON JS1R DINKY BLK

и някакво кубе, ще мога ли без ефекти да си свиря всички неща които по принцип са за акустична. Никога не съм свирил на електрическа и не знам нищо за тях, но майката му да *** да изсвириш солото на Sweet child O mine - безценно! (както и още 1000... неща, които се свирят на електричарка).

 

Много благодаря за помощта. Весели празници!

Редактирано от Deakula
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като гледам, към кои песни си се насочил:

- Fade to black

- Nothing else matters

- Sweet child o' mine

- Don't cry

 

отговорът като цяло е ясен - les paul китара.

До тук добре, но проблемът е, че дори и на epiphone да тръгнеш да купуваш, дори и втора ръка, по-малко от 600 лева няма да излезе

Нали се сещаш, че също така, за да свириш на електрическа китара, ти е нужно някакво кубе или едни що-годе свестни тон-колони и аудио карта за компютъра и да свириш през него ?

 

Предимствата ?

Че имаш доста богато разнообразие от звуци, които можеш да постигнеш с помощта на ефекти, които не би могъл да използваш при акустична китара.

Също така повечето от кухарките не са предвидени за бърза игра по последните прагчета, които пък от своя страна са едни от най-често срещаните градивни единици за сола.На една средностатистическа акустична китара забрави да получиш някакъв чуваем звук от 15+ прагче.Или ще се чува така, все едно се къса жичка - много тихо, пискливо и траещо по-малко и от секунда.А за горните песни ти е нужен добър състейн (т.е. продължителност на тона).

 

Не мисля, че Jackson е най-удачното решение за такива песни, виж някакви модели на Epiphone/Stagg/Vintage (като за тия пари - толкова).

Ако не си запознат, трябва да знаеш, че ако нямаш ефекти, електрическата китара сама по себе си звучи като кухарка, че даже и по-грозно (е, зависи сега каква с каква китара сравняваш де :icon_shithappens: )

Ако си вземеш кубе - ок, повечето кубета имат вграден overdrive/distortion, но за през pc ще ти е нужна някаква програма, например guitar rig (погледни в родните тракери - там я има със сигурност).Ако пък кубето ти няма drive channel, ще трябва да си купиш ако не процесор, то поне един ефект - някакъв distortion

 

Огледай в раздела Продавам, там имаше разни китарки les paul тип на цена по твоя критерий.

Весели празници ^_^

 

п.п. прощавайте ако съм написал някоя глупост/правописни грешки, ама нещо съм настинал и ми се мота главата, та не следя много-много какво пиша :bravo:

Редактирано от Bummer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбирам ли, че и без кубе ще мина, ако ползвам компютъра. За музика използвам: от компа M-audio, но предмимно слушам дискове от Marantz CD-52 през усилвател Marantz PM6010OSE и малки хорни с Visaton драйвъри. Ако правилно се ориентирам, би трябвало да мога да свиря на ел. китара предз усилвателя и колоните или през компа, докато взема кубе?

И още нещо какво е предимството на елекрто-акустичната китара пред акустичната?

Няма ли да направя грешка, ако си взема ел. китара, предвид никаквия ми опит с тях (ефекти, свирене и т.н.), вместо да взема акустична и после да премина на ектричарка?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предимството на електроакустичната е това, че можеш да я свържеш с кубе (има разлика между кубе за електрическа и кубе за електроакустична) и от там да се чува по-силно, благодарение на говорителя.

Има различни типове електроакустични китари

 

624_Fender_TBucket_400CE_Electro_AcousticSubCat.jpg

 

ibanezarch.jpg

 

Но аз лично не им се кефя особено, предвид музиката, която слушам и свиря.Според посочените от теб песни (а от тях -> групи), то тези китарки няма да са ти от полза.

 

Няма проблеми да свириш през уредбата - нали си има потенциометри поне за ниски и високи честоти ?

Май всъщност ти остава да си вземеш китарата и някакъв ефект или процесор :cheers2:

 

Не мисля, че е от особено значение, с коя китара ще започнеш - дали електрическа, или акустична.

За лесните песнички (т.е. без особености или някакви техники за по-напреднали) няма разлика в принципа на свирене.

 

В един момент, ако не можеш да си позволиш някаква Les Paul китара, намираш нещо, което ти се струва хубаво, пробваш го и ако ти се хареса - честито :)

 

Но е желателно и да се консултираш с някой, който е наясно с нещата около китарите.

Редактирано от Bummer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така малко по-малко започвам да се ориентирам. Може ли да ви помоля да ми препоръчате елертрическа и акустична китари в бюджет около 300лв. За този Fender CD-60 не прочетох много ласкави мнения, но на мен ми хареса (аз не съм пробвал и много китари). После видях ето това:

http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_19846/..._HW_420_nt.html

за която имаше положително отзиви.

Какво акустично или електрическо е най-добро в ценовия клас до около 300лв. Говоря само за китара за кубе ще се намерят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за тези пари изборът на ел. китара не е голям, но:

http://www.musicworld.bg/bg/c_362/i_21861/Cort_Z40_BK.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_360/i_23935/Cort_G210_BK.html - това е една добра идея заради двойния адаптер на бриджа

http://www.musicworld.bg/bg/c_362/i_27858/...c_EG_P25SN.html - това би трябвало да извади звук, подобен на това, което очакваш според описаните песни, но това е само на теория

http://www.musicworld.bg/bg/c_362/i_16694/Stagg_L250_BK.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_360/i_16235/Stagg_S302_BL.html - погледни и това.Stagg китарките не са лоши като за начало

http://www.musicworld.bg/bg/c_360/i_21123/...EG112_U_BL.html - цял стартов комплект - китара + кубе на желаната от теб цена

http://www.musicworld.bg/bg/c_360/i_9791/Y..._ERG121_BL.html

 

На акустични китари свиря рядко и не мога да изкажа някакво компетентно мнение.

Ако си от София, отиди в xxxx или Икономов и пробвай всички китари, които са в твоя финансов диапазон.

Направи си съотношение звук<->цена<->удобство в ръцете (това е малко относително, защото свикнеш ли с 1 китара, тя после спира да ти бъде неудобна (ако преди това е била))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега чакаме по-опитните да си кажат мнението за акустичните!

За сега съм отделил следните модели:

http://www.musicworld.bg/bg/m_300000/i_684...ARS_F_310P.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_21...rt_AD850CE.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_1930000/i_18...HW_420_tob.html

http://www.fender.com/products/search.php?partno=0960620221

 

Моля за мнения! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.