bratmito Публикувано Декември 24, 2010 Share Публикувано Декември 24, 2010 Здравейте, Имам следния проблем с лампов усилвател: При ниски нива всичко е наред,но при усилване,когато започне да криви крайното стъпало гледката (и звука) не са красиви. На осцилоскопа се вижда,че се появява crossover distortion,но само при високи нива. В интернет четох,че проблема е от т.н. blocking. Усилвателя е с 2XEL84,фазоинвесното стъпало е с ЕЦЦ83.Схемата е съвсем стандартна- разделителните кондензатори са 15nF,след тях 100К резистори към маса,стъпалото е с катод биас,анодно напрежение около 360V,напрежение на катода 13V,резисторите към решетките са 9.1К. Из интернет четох,че при подобен проблем се намалят стойностите на разделителните кондензатори,резисторите към маса и се увеличават grid резисторите,но в моя случай няма на къде повече. От какво дурго може да е проблема и как да го отстраня?Четох,че при Mesa Studio 22 намаляват проблема с 220К/2.2М делител преди решетките,ще помогне ли наистина?Последователно на разделителните кондензатори,преди тези към маса да сложа резистори? Прилагам и няколко осцилограми: При ниски нива Леко кривене Силно изкривен сигнал Снимките са лоши и осцилоскопа ми е любителски и изкривява сигнала повече от усилвателя,но става ясно какъв е проблема. Благодаря предварително! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Декември 25, 2010 Автор Share Отговорено Декември 25, 2010 Увеличих стойностите на решетъчните резистори на 18К и проблема изчезна при горна гранична честота около 10-12 KHz(-3dB).Поради късния час не мога да изпробвам с ушите си устройва ли ме това или не. Преди не можеше да изкара повече от 8-9W RMS,сега мощността преди да започне да криви нарастна повече от два пъти. В този ред на мисли при 1KHz мощността е ~ 28W RMS(преди кривене),което ми се струва нереално.Меря напрежението с мултицет върху товара и смятам по формулата P=U^2/R.Товара е активен и представлява два резистора по 5W,възможно ли е от претоварването съпротивлението им да нараства и това да бърка сметките? Има ли начин да се отстрани blocking-а без да се жертва честотната лента? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 25, 2010 Share Отговорено Декември 25, 2010 Не схванах следните неща: Това китарен или hi-fi усилвател ще бъде? Целта ти е минимални изкривявания, висока линейност или максимална мощност. Трансформаторът, захранването и режимът на лампата за каква мощност са проектирани? Дали я мериш правилно? Не разбрах нищо за катодния резистор и оттам за анодния ток. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Декември 25, 2010 Автор Share Отговорено Декември 25, 2010 Усилвателя е китарен.Целта ми добър звук при максимална мощност. Изходния и захранващия трансформатори са от българска кино машина с двутактно стъпало с EL84.В оригиналанат схема са свързани в ултралинеен режим. Катодния резистор е 130 ома. Сега останових,че в 3 през нощта нищо полезно не се върши.Връзката с товара е била прекъсната и затова са се получавали такива резултати. За щастие няма нищо повредено.Предходния ми пост е невалиден и проблема все е още е налице.Преди малко пробвах и със 100К грид резистори - не помага. Схемата на крайното стъпало в общи линии е тази(пентоден режим катод биас),но вместо дорсел има 470 омов резистор. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bratmito Отговорено Февруари 5, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 5, 2011 Оправих проблема преди доста време, но забравих да споделя.Лека беше ценерови диоди, както е оказано в тази статия: линк Имам и едно mv3 със същия проблем, и при него мод-а се отрази много добре.Из интернет доста хора се оплакват от този проблем при усилватели с EL84 лампи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts