Jump to content
Българският форум за музиканти

Тонколона


Recommended Posts

Здравейте,

 

Разполагам с готова дървена кутия 60х18х40, предния панел на която е от ПДЧ а останалите са от някакво дърво - не съм способен да ги разпознавам, но са си цели сковани дъски с дебелина 1.8 см.

 

Доста четох за кутиите и как точно изменят параметрите, но не мога да измисля какъв говорител би бил подходящ за тая кутия. Ще се ползва като озвучително тяло на миксиран сигнал (2 китари, бас, синт, вокал) на, да речем, 100 вата/8 ома, за стотина лева. Дупката е за 12 инчов говорител, има и още 2 дупчици за ВЧ спийкъри с Ф 9.5. Мястото до задната стена е 18 см, но обемът е затворен и от това, което изчетох може тотално да се прецака АЧХто при тоя обем над 40 литра. Като цяло, кутийката дори не е подплътена с вата, но точно това едва ли е проблем.

 

За предишния говорител не знам нищо освен, че е някакъв руски. и в началото обмислях да сложа eminence alpha 12A, но за него четох (препоръка за дизайн на самите еминенс) че за затворен обем кутията трябва да е ~20 литра, двойно по-малко! Това дали би било фатално?

 

Изобщо не търся перфектен звук, колоната така или иначе ще е в тухлено помещение с ужасна акустика. Просто по спешност ми е необходима замяна на старата колона :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Впрягаш каруцата пред коня. От високоговорителя и желаните паарметри се проектира кутията. Обратното е изстрел в тъмното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) Да, то самата тема си беше нещо такова - аз се надявах че някой, който си е проектирал, му се е случил същия или поне близък размер и един вид наготово да използвам чуждия труд.

Опитвах се днес сам да пресмятам на някаква програма "Speaker Workshop", но тя изисква параметри на самата кутия, които не знам с каква стойност са - Leakage, damping и т.н. И понеже е относително спешно, реших да се пробвам, макар че теми като тази далеч не са на почит тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно е, че няма шанс да се направи нещо читаво. Не защото не може да стане, а защото за целта са необходими знания, апаратура и доста работа по натъкмяване и търсене на подходящ високоговорител от хиляди възможни.

В края на краищата каквото и да се сложи, някак ще работи. Може да има липса на ниски честоти, или "издуване" в някаква област на ниските честоти, но при липса на инструмент за контрол няма как да се разбере. Още по-малко да се въздейства в положителна насока.

Това е единия проблем, а другият, може би по-важен, е съгласуването на високочестотните високоговорители с нискочестотния. Без измерване няма как да се разбере какъв филтър ще е подходящ - на каква честота да стане преминаването между нискочестотния и високочестотните говорители. Има още един пролем - съгласуването на чувствителностите на различните говорители.

Тези проблеми водят до неравномерности в чувствителния диапазон на вокалите, където най-често се получава акустична обратна връзка.

И така - няма информация, няма апаратура, няма знания - темата е предварително обречена.

kolega:

Слагай, каквото ти попадне и закърпвай някак положението. Всичко друго ще са само празни приказки.

А като мине зора, си намери хора, които да ти свършат работата както трябва! Ако искаш, ти си решаваш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.