Jump to content
Българският форум за музиканти

Разделяне/отличаване на "живите" неща от неживите


  

23 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Значи, няколко неща - първото е, че рядко имам желание да слушам как някой е изсвирил риф, наредил барабани, "програмирал" нещо и т.н.. Не казвам, че е лошо, но смятам, че би било много полезно да се отбелязва изрично кое е изсвирено с група, независимо дали е студиен запис или такъв, с диктофон, от репетиция.

Май второ няма, освен че се допускам, че не само аз държа на общуването между участниците в "оркестър".

 

 

Идеята ми хрумна след като прочетох реклама за форумния фест, в която имаше линк към раздел "Авторска музика"и отивайки там, на първа страница открих предимно неща, несвързани с "оркестър", а части от парчета, "неживи" музики, липсващи вокали и т.н.

Всичко има смисъл, но няма ли да е особено много полезно ако отделим готовите неща, изсвирени с група от всички останали?

Все пак, форумът е предимно за това, според мен и "Авторска музика" би трябвало да е основният раздел.

 

Защо да няма и отделен подфорум за тези случаи, имайки предвид по-горното - не трябва ли да се обърне повече внимание върху тези неща?

 

(За раздела с кавърите също не би било лошо май, а?)

 

Идеи, мисли?

 

....

 

Позволявам си да пусна и анкета за хората, на които не им се пише.

Разбирам работата, която отново ще се създаде на поддържащите форума, но идеите (музикалните) вече станаха твърде много, а и ми се струва, че това е нещо много важно.

От друга страна, потребителите биха се затормозили с още едно правило и т.н., но може би е време да сложим една тема (както е в един форум, в който също участвам), в която има линкове към основните правила и напомняне, че за да пишеш в даден раздел, трябва да си прочел и неговите правила (на съответния раздел) и в която тема докато не си потвърдиш, че си съгласен с всичко това, нямаш право да пишеш никъде - т.е. първият пост на всеки нов участник трябва да е приемане на правилата. От там, нататък всеки си носи отговорностите, не търси обяснения и т.н.

 

...и ако има нещо, нема нищо, ама си чакам шкембето и се размислих...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, чудна идея.

Аз, например, искам отделен раздел за пиано/клавишни изпълнения, със подраздели "на живо" и "програмирани", че китаристи и без туй не слушам.

Дано ти е дошло шкембето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като свирещ само и единствено с Undead музиканти... бих казал, че за мен няма никакво значение. Аз не се срамувам и страхувам от допира с "неживото" :wallbash: нито ще опетни слуха ми. Ако е необходимо да се упоменава изрично - ОК. Ако е необходимо изобщо да няма такива изпълнения - пак ОК :D Че си рЕдим барабаните и ще си дрънкаме за кеф вкъщи.

 

Въздържал се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво ми дойде шкембето :D

 

Значи, аз много се уча и сверявам от това кой, какво и как го "реди" и не казвам, че не е полезно или, че не ми харесва, но си представете как един средностатистически фен попада на форума и иска да се запознае с действащи банди или пък, дори другия случай: продуцент търси групи и какво намират?

 

Аре, по-лекичко - това, че някои си нямат (авторски) банди, не означава, че трябва да спъват тези, дето си имат :D

...иначе и аз искам раздел за бас-кавъри и бас-композиции, но не виждам нужда :wallbash:

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То ...толкова е рехаво в "авторска музика" остава да ги разделят.Аз лично слушам всичко там . и това ми е любимия раздел..Аз не намирам смисъл да се делят. В този раздел , човек може да сподели идеята си дори само на кухарка.Не се оценява звука , а идеята на парчето и се обсъжда бъдещето му. Всъщност няма лошо да се обсъди и звука на готови парчета... Абе авторска музика - автора може да свири на гайда ....кво правим? Авторска музика на гайда?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ И аз това съм написал: "независимо дали е студиен запис или такъв, с диктофон, от репетиция", ама като чуя риф от гитар про и не ми става много приятно ако не съм го търсил, нали - има разлика.

За звук не говоря - това е друга, дълга тема - който има уши, чува.

 

Само да добавя - нека всеки представя идеи, но групата е друг свят, това е!

Аз, лично, нямам нито едно завършено свое парче - всичко съм правил с хора и пак повтарям - за мен е важно общуването и общото представяне.

Ето ви два случая - човек знае само два акорда, но свири в пънк група и си е точно на мястото като ритъм китарист.

Втори случай - супер виртуозен басист свири в група, но някак си, оказва се, че всъщност пречи, а не свири.

 

...такива неща - групата е друг свят.

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам Свилен ... макар да не съм съгласна с разделението.

Това би провокирало следващо подразделение на песни, изсвирени от банди, които са репетирали и мислили по аранжимента преди записа, и такива, които не са го направили... след това ще се почне със стиловете...и коментари какви точно групи най-добре описват сайта за пред "гостите"...

 

Честно казано съм изненадана, от възможността някой да "пуска" в авторска с идеята, че тук ще го чуе продуцент или мениджър и т.н.

Други музиканти с подобни музикални стремежи до го чуят - да; евентуални фенове или потребители - пак да, ама аз май съм с пообъркана схема в главата вече ...

Останала съм с впечатлението, че пускащите и слушащите в този раздел са си близки някак си и по-скоро като на виртуално кафе се информираме кой по какво работи :) И на моменти авторска и джем се сливат... даже сега като се замисля май съм пускала няколко неща в неподходящия раздел...

Аз, примерно, предпочитам да работя с други музиканти вместо с компютър...

Но по ред причини не всички неща, които съм писала допадат на хората, с които работя в даден момент или пък аз не считам, че те са подходящи, за да ги свирят... Е, какво да седя и да чакам да се появят "правилните" хора ли?

Ако трябва да си търся оркестър за всяка песен, която реша да запиша, за да споделя с хора в нета, трябва да си потърся сериозно богат съпруг... :secret:

 

Иначе и на мен в повечето случаи ми харесва повече да чуя нещо изсвирено с истински инструменти.

Но, първо, не всеки има време и възможност да намери музиканти, с които да се разбира и да изсвирят песните му.

Второ, за хора като мен, които пишат основно песни( не инструментални пиеси и т.н.) "производственият" процес често изпреварва техническите способности/обезпеченост.

Има и нещо друго... Тук говорим за пускане в Авторска музика, поправете ме ако греша, но това не е раздел: "Готов за пускане на еди кой си пазар музикален продукт". Всяко едно от авторските неща, изсвирени с виртуални инструменти може да бъде записано от истински музиканти-ако авторът реши... Т.е. това, че е ползван барабанен семпъл или виртуален бас само по-себе си не прави една композиция по-недостойна да е в Авторска...Аз лично съм чувала доста излияния, все наживо изсвирени, разклатени, с доста въпросителни из тях... дето... да кажем не са ми допадали, но разделът според мен е за всеки: стига да е Aвторска музика.

 

Може би трябва да се наблегне не толкова на това, кое е изсвирено на "истински" инструмент и кое е "редено"-има достатъчно ценни находки и в двата "вида". По-скоро самите автори трябва да са по-ясни в описанията на това, което пускат за слушане.

Може би е срам/неудобство, може би идва от трудността да анализираш и да обосноваваш музикално собствена творба, но досега с някои изключения се обръща внимание повече на звукозаписния процес.

Не е лошо да има някакъв вид музикално въведение: вдъхновение, кое и как е написано, какви музикални идеи са ползвани, защо, какво не е проработило от първия път и сме сменили....

 

Де да знам... като за 3 и половина сутринта ми се струва убедително като предложение ... :):punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки, писал до тук се хваща за разни думички, а имам чувството, че идеята не е напълно схваната...

 

Ок, освен да направим 4-и подгрупи, с описание/абревиатура от поне 4 букви/символа (че да може да се ползва търсачката), които са:

 

1.: Музика от един човек, завършена;

2.: Музика от един човек, незавършена;

3.: Музика от група - репетиция/концерт/...;

4.: Музика от група - студио.

 

Така, в зависимост от настроението си, ще слушам едното или другото :)

 

За кака: една темичка, поздрав - Защо не давам мнения в "авторска музика"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ ами групите като имат само една тема в авторска и нея си пускат всичко - от студийни записи, през концерти, до демозаписи на идеи на отделни членове - какво правим. но иначе подкрепям идеята - щом някаква информация, която може да бъде полезна, може да се предостави по ненатрапчив начин, защо да не се предостави...

 

всъщност, какво стана с раздела "пясъчник"? виждам, че има такава тема, но, подобно на общите в раздел "клавир", в нея цари хаос. докато един подраздел на "авторска" за незавършени неща и фрагменти би внесъл достатъчно relief на информационното напрежение - нещата няма да бъдат строго категоризирани, но ще бъде достатъчно по-лесно човек да намери това, което иска да чуе.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това, за единствена тема на банда ми беше първоначалната идея, но нещо не се прие, а в момента освен бандите, в които участвам, май само още една (а може би - две?) се е "объркала" да действа по този начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.