Jump to content
Българският форум за музиканти

Автентичен тъпан


Recommended Posts

Етнусиаст съм на тема"направи си сам",затова да се похваля какво си сглобих(с помоща на СПЪТНИЦАТА,която ме подкрепя в простотиите :punk_guitar: )!Тези дни ще напиша по-подробно и за нещата през които минах!!!Поздрави!!! http://bobibob.snimka.bg/experiment/avtent...547682.21362357

Редактирано от бобчо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда много добре! С нетърпение очаквам да споделиш повече подробности относно направата му. Аз също съм ентусиаст на тема "направи си сам".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с Амати-то как да го тълкувам :) !

За корпуса си прав колега,използвах такъв от стара 20 инчова аматска каса(благодарности на съфорумеца NeonGod)!В момента съм в процес на търсене на точната технология за огъване на шпертплат в правилна окръжност така че да не се чупи и пука!А като я открия ще я споделя в темата!Втория който смятам да врътна,ще е с мой корпус,живот и здраве!Въжето няма смисъл да обяснявам какво е,но все пак,обикновенно-просторно,копринено,не разтягащо се,20 метра!Да споделя сега и най-важното,а именно за кожите!За да не ме обвинят в плагиятство да кажа че рецептата която ползвах е на господин Дидов от Калофер!Две прясно одрани овчи(или шилешки)кожи се намазват от вътрешната(не от към руното)страна с гасена,бяла вар,сгъват се така че руното да е от вън,слагат се в наилонов чувал (за да се задушават) и се държат на топло(оригиналната технология е в обора,заровени в тора :D ) за около 48 часа!Аз хванах топлите дни и за около 20 часа вълната се отделяше без усилия,ако стоят 48часа може би няма да се налага да се скубе,не знам!После се изпират със студена вода за да падне варта(с водоструйка се получава супер)!Опъват се с пирончета на рамки(аз ползвах една стара врата) така след 2 седмици са готови за монтаж!Сол не съм ползвал тъй като нямаше спомената такава в рецептата,но за моя радост кожите не се скапват и не миришат на леш!След тези 2 седмици са доста твърди!Изрязах ги като за шаблон ползвах ринг на 22 инчова каса!После наложих корпуса и го очертах така че да остава отвсякъде еднакво разстояние!На около 1 см разстояние от очертанието на корпуса се правят 16 дупки(на принципа кръст върху кръст) с помоща на зъмба!И тук трябва да споделя че кожите са без обръчи(Това съм го виждал на Пакистански тъпан),просто са прегънати около сантиметър и са обшити с здрав(операционен)конец,но педи това задължително се намокрят с топла вода!!Относно нанизването на въжето мисля че не е нужно да обяснявам!Ако някои има въпроси,да пита че се омотах от обяснения и може да съм изпуснал нещо,ако е така ще се постарая да си поправя грешката!За сега е това,искам само да ви кажа че гостото да свириш(дори и само за кеф),на нещо което си си направил сам е неописуемо!!!Поздрави :cheers2: !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отлична работа!

Имам само една забележка- ПВЦ фолио на автентичен тъпан не стои добре, това е мое мнение разбира се.

 

Поздрави ! :greenangel:

Редактирано от dad_tgv
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм за фолиото колега,но като се има в предвид какъв е корпуса,просто няма друг начин да прикрия дупките и да изглежда по-естетично!А кияка който спомена колегата е търсен със естествена извивка и по "СЛИВИТЕ" се намират най- добри такива!Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Моята скромна колекция от кияци :) !

Първият на снимката е и първият ми киек изобщо!Правен е от дядо ми преди около 20 години(японска акация)!

Вторият ми е подарък от един колега(Калин),правен е от баща му и го имам от около 15години(бук)!

Третият е от неизвестен майстор и попадна у мен след размяна на едно фестивалче.Той ми е от около 10 години(бук)!

Четвъртият ми е от Васко Илиев от Перник,прати ми го заедно с тъпана!Леко го префасонирах че ми беше неудобен(бук)!

Петият е правен от баща ми(сега смятам да му направя едно 26-28 или 30инчово тупанче с телешки кожи да си другаруват :beer: )(бук)!

Шестият е купешки,турско производство(на мен ми е неудобен,практически не го ползвам,но изглежда добре)(разбирачите казват че е от див орех)!

Седмият и осмият са мое производство(запазена марка)(дъб)!

Поздрави ;) !!!http://bobibob.snimka.bg/arts/kiyaci.551310.21536473

Редактирано от бобчо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Страхотна инициатива, много се радвам, когато виждам до болка зарибени в някоя област, хора.

Когато четох технологията, която си използвал, се сетих за ето този епизод на ето това предаване.

Dirty Jobs

 

След тази част има показани още от използваните от теб методи, но и други, които не знам дали ще са ти полезни. Просто епизодът не е пълен, за което се извинявам. Ако някой има желание мога да потърся целия епизод и да го насоча

 

Поздравления и със здраве да си го ползваш :)

Редактирано от PuppetMaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.