Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

и аз, както и много други чудещи се, имах този проблем - с китара в line in чистите бленди звучат как да е, но всичко, съдържащо драйв или дист, вади ужасна микрофония, когато не се свири. е, наскоро съвсем случайно ми просветна и реших да споделя.

причината за проблема:

дали защото нивото от китарата е твърде ниско и трябва да се усили твърде много още на входа, или пък е въпрос на несъгласувани импеданси (понеже линейният вход не е предназначен да се включват китари в него), или може би е кофти екраниране между входовете и изходите (като си включа тонколоните по грешка в микрофонния вход и ги усиля до край, звук се чува съвсем ясно) не съм сигурен - не познавам достатъчно добре нито електрониката, нито особеностите на вградените саунд карти. но едно е ясно разположеният съвсем близко изход на саунд картата (същия, в който се включват тонколони или слушалки) индуцира достатъчен сигнал в линейния вход, че, след едно брутално усилване от страна на някой як плъгин, се получава нетърпима микрофония.

решението:

линейният вход е предназначен да поеме сигнал, усилен до линейно ниво (очевидно). това е работа на предусилвател или буфер, какъвто, за щастие, се намира в повечето китарно оборудване. ако имате какъвто и да е процесор (аз ползвам zoom g1), включвате китарата през него и сте готови. ако имате някакво педалче без true bypass (макар че това не е гаранция да съдържа буфер - примерно по-старите педали на maxon съм чел, че имат невъзможно тъпа схема на bypass), или такова, което може да се нагласи да не променя звука (пък и няма проблем да променя, стига да ви харесва резулатът) има голяма вероятност то да ви свърши работа. иначе елементарен буфер можете да си направите и сами с минимален брой компоненти - потърсете в гугъл нещо от рода на "guitar buffer schematic", "preamp cable", "simple preamp". джобните усилвателчета-самоделки от рода на "ruby amp" също вършат отлична работа в тая насока, с такова си записвам баса.

и готово - нетърпимото пищене го няма. че пак звучи гадно - друг въпрос... за без пари толкоз! аз сега съм изкарал саунд, от който съм доволен - като за репетиции и домашни демота. ключът от палатката е в кабинет симулацията, за която и без това напоследък се изписа доста из форума.

вече който иска да му звукне малко по-хубаво - събира стотинки и купува хардуер...

дано съм помогнал! ако съм пропуснал или объркал нещо, поправете ме.

поздрави :greenangel:

Отговорено

С две думи - ако правиш нещата правилно няма да имаш проблеми.

Или ако не правиш нещата както трябва получаваш проблеми.

Китарите не са за линеен вход.

Линейният вход не е за китари.

Да беше само микрофонията - лесно.