Jump to content
Българският форум за музиканти

Намаляване чувствителността на хорна


Recommended Posts

:greenangel:  Как мога да намаля чувствителността на хорната в колоната-монитор,поради появяваща се микрофония,Правих проби:на мястото на монитора слагам друга с друга хорна нямам проблем, Филтъра за хорната е Обертонски от 90-те. Хорната е също Обертон от по-новото им производство,Дали ако се сложи някакво товарно съпротивление или нещо подобно/ и къде точно/ ще се реши проблема. Благодаря ви! :hysterical:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най напред трябва да се измери електрически и акустически. Проблем може да има, може да няма, може да е във филтъра, може да е в драйвера. Единствения начин е да се опре на нещо достоверно . След като се премери, ще се види има ли и къде има неравномерност, която да се явявява причина за акустичната обратна връзка.

Ако озвучителното тяло е самодейка, на което нищо не е проектирано и мерено, може да се открият интересни неща.

Всякакви налучквания може да доведат до повече проблеми, включително с усилвателите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е,за замерването.Забелязал съм че тези хорни са си такива,по-чувствителни.все пак трябва да има начин да се намали  чувствителността им   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено че има начин и не един, но как да се препоръча, без да се знае какво е положението - нито характеристика, нито схеми, нито конструкция? С хвърляне на боб няма да стане. Както писах, едно неправилно действие може да измени импеданса така, че да стане беля.

В действителност не очаквам да се направи по правилния начин :bravo: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип Икуалайзер се използва за корегиране на акустични проблеми, а не на калпави апаратури.

Не че не може, ама например в дадения случай ще трябва по един на всеки монитор (защото явно мониторите са с неясни характеристики) и допълнително още икуалайзери за основните канали...

Дали ще е по-рентабилно от правилно направен монитор ? Освен това е явно, че човекът иска сам да си го излекува за да мине най-скромно. Дали при това положение ще инвестира в икуалайзери? А и нивото на звуковата система явно не си заслужава подобни жертви, в противен случай нямаше да се коментира изобщо.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих съвсем опитно товарно съпротивление със съпротивителен проводник,вързах го след кондензатора и преди  товарните лампи/Флтъра е Обертон/Хорната намали чувствителността си,тоест не микрофонира.Надявам се да не се появят осезаеми изкривявяния

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.