Jorko_Beliata Публикувано Август 23, 2010 Share Публикувано Август 23, 2010 Искам да питам нещо и вероятно въпроса ще е доста дилетантски. Темата на колегата ми припомни нещо, което настоящия даскал ми каза - а именно, че много лошо съм направил, че съм почнал да уча разни неща наизуст без да се уча да чета ноти и музикална теория преди това (не че сега разбирам много от ноти). Та, какво му е лошото на "заучаването наизуст" (примерно с таблатура) на каквото и да е, преди човек да е стигнал нивото да може да го разбере от ноти (или, ако може да хване нотите в началото да развие осатъка чрез слух и познаване на инструмента?). (Това го четох) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Август 24, 2010 Share Отговорено Август 24, 2010 Сещам се за две неща: 1.Да го научиш наизуст грешно. После трудно ще се отървеш, щото ще ти е "в главата". 2.Забавяш процеса: ако учейки репертоар учиш и теория, и солфеж ще вършиш работа и по трите направления, и ще си улесниш работата в дългосрочен план. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 24, 2010 Share Отговорено Август 24, 2010 Губи се връзката нота-тон-пръстовка. Музикалната теория е изградена върху нотата и тона, не върху пръстовката. Нали разбирате какво е "пръстовка"? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jorko_Beliata Отговорено Август 24, 2010 Автор Share Отговорено Август 24, 2010 Когато посегнеш към дадено прагче с произволен пръст, а даскала ти каже "Не с този пръст, с другия."? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Chavdar Donchev Отговорено Август 30, 2010 Share Отговорено Август 30, 2010 (Редактирано) Едно време така се е преподавало по читалищата.. Учило се е да четеш ноти.. И да зубриш парчета (било то класически етюди или други видове). Това добре, ама ти да четеш ноти 10 години и накрая да не можеш да сглобиш един акорд Cm7/5- или пък да не знаеш какво е общото между Cmaj7, Dm7 и G7 (може и с примери от класическата музика).. Това е много лошо... Ако ще учиш да четеш ноти 10 години без да знаеш каква е връзката между тях, по-добре си чети табулатурата. Аз например, не разглеждам тоновете толкова като ноти, колкото като степени - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Било то степени в тоналността или степени от конкретен акорд. Според мен не е важно дали тоновете са 'до' или 'ре' или 'ми'. Важно е кои степени са. В до мажор ще са 1-ва, 2-ра и 3-та.. В такъв случай 'пръстовката' е много важна. Транспонирам във всякакви тоналности без проблем, защото пръстовката върви заедно със степените. На мен така ми е по-удобно. Иначе да, мога да чета и ноти.. но бавно.. Редактирано Август 30, 2010 от Chavdar Donchev Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts