jordanp Публикувано Август 6, 2010 Share Публикувано Август 6, 2010 Имам една акустична китара Fender Squier, на която не ми харесва приглушеното звучене и твърдоста на струните. http://prikachi.com/images/538/2400538X.jpg Комлекта струни е D'Orazio, 10-ка или 11-ка, не съм сигурен. Тъй като струните ми бяхя повдигнати над грифа малко повече от нормалното, пробвах да ги коригирам, като изпилих леко от каналчетата на магарето; имаше лек ефект за твърдоста, сега като че ли по лесно се натискат. Може и още да се смъкне, но не смея да не го разваля съвсем. http://prikachi.com/images/539/2400539j.jpg Другото за което се сещам е да пробвам с комплект 9-ка. Преди година като сложих новите струни имаше малко подобрение. Също така пропуснах, че магаренцето се е отлепило малко в основата си, предполагам и това оказва влияние. Позалепих го малко в края за да не се отцепви още при оптягането на струните. http://prikachi.com/images/540/2400540a.jpg Иначе китарата винаги си е била "твърда", само дето като свиря на някоя друга и започва по малко да ме дразни. Дайте някакви препоръки, освен да сменя китарата , как мога да постигна малко по звънко звучение. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antonium Отговорено Август 6, 2010 Share Отговорено Август 6, 2010 (Редактирано) Това, което можеш сам е да сложиш по-меки струни - примерно 9ки. Другото е малко да натегнеш тръс рода (металната пръчка, която е в грифа), с цел малко да прибереш струните към грифа, НО това е по-рискована и деликатна работа и по-добре някой запознат да я свърши... Първо пробвай с 9ки!! Редактирано Август 6, 2010 от antonium Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jordanp Отговорено Август 6, 2010 Автор Share Отговорено Август 6, 2010 Ще пробвам с 9-ки първо, да видя ефекта. Това за металната пръчка съм си го мислил, но това от където се коригира грифа си мислех, че е за изместването му на ляво и дясно. Там е финна работа, ако намеря някой разбирач, в краен случай може да опитам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
badValue Отговорено Август 6, 2010 Share Отговорено Август 6, 2010 за приглушени струни ... нови му е "майката" 9ки трудно ще намериш а и няма смисъл от тях , хубаво е да сложиш струни за акустична (за по- "звънко" -80/20) твърдоста ... понякога пак нови го поравя ... или да се свали екшъна ... тръстРод и "магаренца" .... ако не знаеш какво правиш по добре недей .... (по - хубаво за магарето е да си купиш ново и на него да експериментираш, че то е пластмаса вадиш-слагаш и е по- хубаво вместо да "копаеш" да изпилиш от долния край) тръстРод-а просто трябва да ти направи грифа почти прав (ключово ПОЧТИ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jordanp Отговорено Август 6, 2010 Автор Share Отговорено Август 6, 2010 (Редактирано) за приглушени струни ... нови му е "майката" 9ки трудно ще намериш а и няма смисъл от тях , хубаво е да сложиш струни за акустична (за по- "звънко" -80/20) твърдоста ... понякога пак нови го поравя ... или да се свали екшъна ... тръстРод и "магаренца" .... ако не знаеш какво правиш по добре недей .... (по - хубаво за магарето е да си купиш ново и на него да експериментираш, че то е пластмаса вадиш-слагаш и е по- хубаво вместо да "копаеш" да изпилиш от долния край) тръстРод-а просто трябва да ти направи грифа почти прав (ключово ПОЧТИ) Допадна ми идеята за изпиляването на магаренцето Само че се чудя, дали ще може така лесно да се маха и слага? В момента е разположено в един канал, надявам се да не е залепено, та да може да се измъкне. Имам една класическа китара, на която се изплъзва на страни, надявам се тук да може да се измъква на горе. За грифа: разстоянието между първо прагче и струните започва да нараства неколкократно, докато стигне до последно прагче. Това ли е нормалното положение, или трябва да е съвсем или почти еднакво навсякъде? Редактирано Август 6, 2010 от jordanp Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
janev Отговорено Август 7, 2010 Share Отговорено Август 7, 2010 Първото нещо, което трябва да направите е да си свалите струните, после много внимателно и постепенно -с не много големи напъни да се опитате да отлепите нацяло магарето чрез подпъхване в отлепената част на остър нож, който да не е много дебел, но с дълго острие -някакъв готварски, като потепенно се стараете да обиколите отвсякъде от периферията към центъра прилепващата равнина между магарето и тялото. Пак повтарям -това трябва да стане много внимателно, плавно с не много голям натиск на навлизане на острието в цепнатината, за да не откъртите някои по-здраво залепнали части. След като отлепите нацяло магарето -почистете внимателно всякакви остатъци от лепило по тялото и магарето -може с напречно разположено острие на нож в началото, а после и с парче фина шкурка. След всичките тез гимнастики -отивате в някой железарски магазин или в Мосю-Бриколаж или Практикер и търсите лепило " Moment -wood standard " на "HENKEL" -това е лепило за дърво подобно на С-200, препоръчвам ви го от личен опит -лепил съм и грифове и магарета -препоръчвам ви точно тоз вид "Wood-standard" защото не стяга много бързо -дават му около 20 мин. отворено време за наместване на детайлите. Намазвате и двете части тънко, прилепвате и по някакъв начин притискате (ако нямате дърводелски скоби -чрез някакво затискане с тежки предмети) Старайте се да наместите магарето на точното му място и да прилепне по цялата си повърхност. При сегашните летни температури -най-добре изчакайте не по-малко от 24 часа преди да сложите струните. За да не стане някой гаф или разместване на магарето -остатъците от лепилото които се "изцъркват" от прилепващата равнина -премахнете после -след цялостно изсъхване -чрез изрязване с макетен нож, а ако не ви дразнят -оставете ги. Не се набиват много на очи, тъй-като след изсъхване лепилото става прозрачно. Не знам дали правилно съм разбрал -че сте задълбавали пласмасовата опора на магарето в местата на контакт със струните -ако е така сте збъркали.Правилно е да прецените с колко милиметра трябва да слязат струните надолу -като това слизане може да е различно за първа и шеста струна -и след това да намалите нацяло (по цялата дължина ) ширината на пласмасовата лентичка така-че след поставянето и в дървената част на магарето -горната и част където контактуват струните да е една права линия без вдлъбнатини. Надявам се да съм помогнал поне малко с обясненията си и ви пожелавам да проявите малко повече творчество и търпение за правенето на таз делокатна операция. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jordanp Отговорено Август 7, 2010 Автор Share Отговорено Август 7, 2010 Благодаря ви за изчерпателния отговор, ще пробвам по посочения начин. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jordanp Отговорено Август 18, 2010 Автор Share Отговорено Август 18, 2010 Успях да ремонтирам китарата! Дървената част от магаренцето си прилепва идеално, изпилих от пластмасовата част и смъкнах малко струните. За сега реших проблем с твъдоста на струните, сега ще ги сменя с един комплект 10-ки (9-ки не намерих) и се надявам да звучи още по-добре. Единствения проблем за сега е, че на 3-та струна, 2-ро прагче ми бъзди лошо. Вероятно закача 3-то прагче, на другите струни е наред. Смятам да набия малко 3-то прагче от към тази част, иначе не се сещам за другначин за премахването на дефекта. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts