Jump to content
Българският форум за музиканти

Разплитане на шеста струна


muzicantini

Recommended Posts

От известно време наблюдавам едно явление на китарата ми.Имам Флойд Роуз. Шеста струна се "разплита" от към седлото. Първоначално започва често да се разстройва и да не издържа на бендове и накрая изведнъж пляк... намотката се развива и съответно трябва да отрежа разплетеното парченце. После се случва отново и накрая струната става къса и трябва да я хвърля. Случва се вече няколко пъти на различни комплекти струни. Стегнал съм седлото на максимум. Болтът е сменен с обикновен болт за кръстата отверка и просто няма на къде повече да стягам. Чудя се къде може да е проблемът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странно. Моята китарка също е с флойд, но откакто я купух не ми се е случвало нещо подобно. Чувал съм за такъв проблем, но той обикновено се получава при басовте, тъй като там струните са дебели и самата намотка също. При тях, за да се избегне разплитането, струната се сгъва почти накрая на 90 градуса, реже се 2-3 см след сгъвката и тогава може да се каже, че е готова за рестринг. Но такъв проблем много трудно би се появил дори при 6-тата струна на китара. Предполагам, че проблемът идва от дефектен saddle block clamp(виж диаграмката по-долу). Също може ти да не я поставяш правилно. Струната се реже малко след топчето в единия край и се поставя до дъно в процепа без да се развива намотката и след това се стяга с винта (saddle block clamp screw).

 

schema.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

saddle block clamp screw - именно това ми е заменено с обикновен болт. То веднага след топчето има един удебелен участък, аз режа струната веднага след него, да не би там да е грешката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами проблемът е, че не случайно оригиналните болтове са направени да се затягат с шестограм, защото с него се постига много по-добро натягане и съответно струната е много по-здраво закрепена(намотка + сърцевина), отколкото с бикновен винт за кръстачка. Най-добре е да си купиш оригинален такъв, но трябва да те предупредя, че не се намират лесно(поне тук). Казвам това, понеже съм търсил такъв за моя флойд, защото един от болтовете ми е леко крив и единственото, което намерих в нета е това, което не ме устройва, защото е комплект. Разучавам обаче един друг вариант в момента - да се вземат обикновени 40-милометрови болтове с глава за шестограм и резба тип M4 (виж тук за информация), които би трябвало да паснат идеално. На немски се казват Inbusschraube, не знам обаче как е наименованието им на български. Предполагам, че биха могли да се намерят в някой магазин за строителни материали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Muzicantini, не е грешката в това, че не оставяш от одебеленото - даже има някои китаристи, които си слагат струните наобратно - топчетата да са към ключовете, а останалото да влиза в седлото, след като се резне до намотка. Т.е. ти щом режеш топчето трябва да изрежеш след дебелото, където струната вече си е еднаква по дебелина по цялата дължина.

 

Освен това си мисля друго - възможно е от прекаленото стягане просто да срязваш струната. Забелязал ли си как частта, която е била натисната и заключена в седлото е вече плоска, а не обла, както останалата част? При теб може просто да е толкова сплескана и изтънена, че да се чупи.

 

Най-общо казано, както във всичко в живота, така и в стягането на струни, не трябва да се прекалява. По-нагледно казано, когато сложиш струната в отвора и започнеш да стягаш болта, трябва да го стегнеш толкова, че след това като хванеш струната ненавита на ключа, да можеш да повдигнеш цялата китара и да я разтърсиш леко както е повдигната, без да се извади от седлото (т.е. опънът да е около 6-7-8 килограма). По-силно вече не е нужно и води до повреди и на струната, и на седлото, и на затягащия болт, и на малкото блокче, което реално притиска струната. А тези части са МНОГО кът в България, така че си ги пази. :)

 

Помисли и за това. Дано се справиш с проблема скоро. :)

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.