Demiurg Публикувано Юни 10, 2010 Публикувано Юни 10, 2010 Принципно преди с групата свирехме стандартно смъкнати в Ре, но отскоро тестваме едни неща в До, и открих, че с чак толкова свалени струни просто няма тон, особено в средите. Принципно свиря с 45-130 струни (5-струнен бас), марки - най-разни - Д`Адарио най- често, чат-пат Ърни Бол, а в момента съм с Ротосаунд, от които бях много доволен, преди да смъкна строя още надолу. Та бих се радвал нискосвирещите колеги да препоръчат някой модел, който дори и толкова смъкнат, запазна все пак някакъв тон. Цитирай
chobbi Отговорено Юни 10, 2010 Отговорено Юни 10, 2010 Ами,според мен трябва да промениш поне размера на струните.За да звучи добре в по-нисък строй също оказва значение и мензурата на инструмента.Ако си със стандартна 34" мензура не можеш да "смъкваш"кой-знае коло.Аз например имам един инструмен на който имам D-тунер на 5-та струна и съм го настроил да ми "слиза" на А,но при ме 5-та струна е с 37" мензура.Има един модел на "DR",който не съм го пробвал,но можеш да го погледнеш: http://www.drstrings.com/catalog/ddt-bass-strings Цитирай
Свилен Бас Отговорено Юни 10, 2010 Отговорено Юни 10, 2010 (Редактирано) Не разбрах - значи, колегите ти са с 6-струнни китари, с 6-та в До, а ти искаш 5-та да ти стане Сол? Ротосаунд имат модел, който е от Фа диез - http://www.rotosound.com/dz66.html и би могъл да ползваш него. Уоруик също имаха подобен, обаче и в техния случай ставаше въпрос за 4-струнен комплект. Би трябвало да има и други... Аз бих направил именно това - не да свалям, а да взема комплект, с кварта надолу и да вдигна строя с полутон. Срещал със и сатйове, които изработват струни по поръчка в зависимост от височината, мензурата и предпочитанията на поръчителя, но не съм стигал до тях и нямам идея дали си струва. Конклин предлагат струни поотделно с малко по-различни размери (нопоне са надеждни), но не съм проверявал въпроса с доставката (ако изберше тях, сподели да комбинираме, че отдавна се каня) - http://www.conklinguitars.com/accessories.html Редактирано Юни 10, 2010 от ...taka li e? - a taka. Цитирай
bgmttt Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 Може ли някой да ми обясни кому е нужно да се свалят струните.....особено пък на петструнен бас. Цитирай
Mephistofel Отговорено Юни 11, 2010 Отговорено Юни 11, 2010 ^ Понякога се налага. Не си е работа да си транспонираш всички пръстовки, за да си запазиш стандартния строй. Аз така реших проблема: http://forum.muzikant.org/index.php?showto...st&p=536092 Ако предположим, че ти говориш за Шектъра, който е с 35", ще се получи още по-добре. Минуси - изисква се време да свикнеш, а и си е тегаво - бая е фитнес с такива въжета. Цитирай
Demiurg Отговорено Юни 11, 2010 Автор Отговорено Юни 11, 2010 Благодаря за отговорите. Тъпото е, че такива струни не съм виждал по нашите магазини, ще трябва от чужбина да мисля нещо.... Не разбрах - значи, колегите ти са с 6-струнни китари, с 6-та в До, а ти искаш 5-та да ти стане Сол?.. Именно ! Един комплект за F# ще ми дойде идеално ! Цитирай
anonymized_2157 Отговорено Юни 14, 2010 Отговорено Юни 14, 2010 А аз бих искал да попитам за 4 струнен бас какво ще препоръчате. Свирим в ДО, обаче стандартните ми струни - .045 - .105 малко шляпат... Добре де - много Та споделете от опит колко дебели струни да си сложа, които грифът да ги издържи и да звучат добре. Ако кажете и някоя марка, ще съм благодарен. Цитирай
Demiurg Отговорено Юни 14, 2010 Автор Отговорено Юни 14, 2010 ... Взимаш един 5-струнен комплект и слагаш 4-те дебели. Цитирай
inqubus Отговорено Юни 14, 2010 Отговорено Юни 14, 2010 Зависи, Drop C ли е или C standart? Ако е първото, нещо като 55-75-95-115/120/125 - има такива комплекти на няколко производителя... Цитирай
anonymized_2157 Отговорено Юни 15, 2010 Отговорено Юни 15, 2010 (Редактирано) За Drop C става дума. Да, и аз си мислех да е нещо от сорта на .055 - .115 . Защото и във линка за DDT bass strings пише за 4 струнен бас heavy: .055 - .115 . Благодаря ви много! Ще разгледам комплектите. Иначе чух добри отзиви за ротосаунд струните. Един познат хич не е доволен от тона който оставят ърни бол и много бързо овяхвали... Ще видим какво ще взема. Поздрави и наздраве! Редактирано Юни 15, 2010 от Blinda Цитирай
Recommended Posts