Jump to content
Българският форум за музиканти

Неясноти относно настройката на Флойд Роуз.


Recommended Posts

Скоро пуснах тема, в която питах за техника (кубета и прочие). Оправих този проблем, свиря с компютър.

 

Но скоро се случи друго. Скъсах струна, нормално, свирех доста интензивно а струните бяха ужасно стари. И оглеждай сложния механизъм на флойда (който няма нищо общо с класическата ми китара) се ошашавих и реших да отида до близкия музикален магазин да ми сменят струните. Занесох китарата и човекът, като видя състоянието на струните се шашна. Явно бяха доста загубили еластичността си или предишният собственик не ги е настройвал правилно, но бриджът беше адски вдигнат нагоре. Почти нямаше накъде повече да се отпуска Флойда, струните бяха на един пръст от грифа, звучеше ужасно фалшиво на горните позиции. Оказа се, че болтовете за фина настройка (тия вдясно на бриджа) поради неупотреба са клеясали и трябваше с клещи да ги развивам и смазвам. Ужас! :X ....

 

 

Та човекът в магазина реши, че трябва да пооправим малко нещата. Погледна грифа и каза, че бил доста огънат напред, затова натегна малко тръс род-а, от която грифът се поизправи. След това започнахме да сменяме струните една по една, както си му е редът. Бриджът постепено се отпусна и след като сменихме всичките струни направо потъна в тялото на китарата. Започнахме да настройваме и тук се появиха проблемите. На първите позиции, а и не само на тях, има ужасно бръждене, особено на 4, 5 и 6 струна. Като мине звукът през техниката, не се чува толкова, но мен лично ме дразни и предполагам, че не трябва да е така. Гледах разни клипове в Youtube, рових из форума да търся обяснение и горе-долу разбрах, че бръждене се получава, когато грифът е много прав. Затова реших собственоръчно да отпусна леко тръсрода. Купих си за целта инструменти, но не успях. Гаечният ключ ли беше мек, болтът ли заяде, не успях да го мръдна, а ключът превъртя. :cheers2: Реших да не го пипам, затегнах всичко, смазах, каквото сметнах за нужно и китарта вади що годе хубав звук и лесно се свири. Остава обаче проблемът с бръжденето, а също и това, че по високите позиции леко фалшивее. Четох, че това се оправя с правилна "интонация", която се извършва, като се местят .... ъъ... не знам как се казват... елементите, за които се хващат струните при бриджа... Та понеже преди смяната на струните те бяха в равно положение, в магазина, гледайки как са на другите китари, решихме да ги поразместим, като не първа и четвърта струна да са най-отпред, на втора и пета малко по-назад, а на трета и шеста - най-назад. Не съм сигурен защо това се прави и дали въобще е правилно, но предполагам, че не е точно така. Четох също, че трябва бриджът да е в изравнено положение с тялото на китарата. Това, разбрах, че се прави от двата болта, които са отзад на механизма на Флойда. Играхме си също с два болта, които са от пред в основната на Флойда, намират се на оста, около която той се движи. Като се стегнат, сякаш бриджът пада надолу, а като се отпуснат, се вдига. Мислех, че бръжденето ще се оправи, като разхлабя тези болтове, но не стана.

 

 

Та да обобщя:

Китарата свири с нови струни, които са що годе ниско спрямо грифа, но има бръждене и леко фалшивеене на горните позиции. В задачата се пита:

 

Какво и как трябва да направя, за да отстраня тези проблеми. Казаха, че е най-добре да отида при някой майстор, който разбира и за 20 - 30 лева ще ми направи китарата да свири перфектно, но в Сливен май няма такъв, най-близкият е в Нова Загора, на където нямам път, а и предпочитам аз да разбера как става, та като ми се наложи друг път, да знам какво да правя.

 

In need of help... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Възможно е струните ти да браждят, ако екшъна им е нисък. Вдигни екшъна от бриджа и би трябвало да се оправи.

Колкото до фалшивеенето - http://www.projectguitar.com/tut/intonate.htm тука пише как се прави.

Общо взето изсвирваш 12то прагче нормално и после с natural harmonics и започваш да нагласяш дължината на струната от бриджа докато стрелката на тунера не показва еднакви стойности и за двете.

Обаче не съм 100% сигурен, дали така се интонира, аз моята така я интонирах, ама знам ли дали съм го правил правилно :)

Редактирано от Чукопад
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.

Започвам подред:

 

1)Задължително почисти хубаво и смажи с нещо всичките клеясали части по флойда.

 

2)Бръжденето основно на първите позиции на грифа се дължи не толкова на нисък екшън, колкото на неправилната настройка на тръс рода. Първо настрой китарата си и ще ти обясня нагледно с три картинки:

 

В перфектния случай трябва да имаш лека извивка на грифа. За да провериш това натисни с лявата си ръка 6-та струна на първо прагче, а с палеца на дясната ръка 16-то прагче на същата струна. Сега протягаш показалеца на дясната си ръка до седмото прагче и леко почъкваш струната към него (говоря за "телта" на прагчето). Трябва да имаш разстояние между струната и прагчето от около 0,3-0,5 мм (колкото половината от дебелината на кредитна карта).

49253071.jpg

 

В твоя случай грифът е изпъкнал прекалено много към струните (с други думи казано е прекалено прав) и трябва да отхлабиш тръс рода. От картинката се вижда, че когато свириш на ниските позиции струните се докосват до 5, 6 и 7-мо прагче и се получава неприятното бръждене.

79697698.jpg

 

Третият случай е обратен на втория - грифът е прекалено огънат, струните са много високо и повечето хора свалят екшъна от самия бридж, но това не оправя нещата на 100%. Необходимо е да се натегне тръс родът:

31476038.jpg

 

 

Тук е моментът да те предупредя за нещо важно - ЧРЕЗ НАСТРОЙКИТЕ НА ТРЪС РОДА МОЖЕШ ДА ПОВРЕДИШ КИТАРАТА СИ. Затова просто въртиш 1/4 оборот, настройваш китарата и проверяваш. Ако не става повтаряш и т.н. Някои хора са толкова предпазливи, че дори изчакват 1 ден след всеки 1/4 оборот, за да се даде време на дървения материал да слегне.

 

3) Хубаво е да сменяш струните си поне на един месец.

 

4) Нагласяш флойда да е паралелен на тялото на китарата. Това става чрез болтовете в задната кухина на китарата. Просто трябва да постигнеш необходимия баланс между струните и пружините. Идеята е да постигнеш нещо подобно на първата картинка (при втория случай затягаш пружините, докато при третия ги отпускаш):

floydroseprinciplecopy.jpg

 

5) Оправяш си екшъна (трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да отхлабиш струните, иначе може да увредиш бриджа). Вече си разбрал откъде става това. Тук няма правило - някои хора предпочитат по висок екшън, други по-нисък. Прецени си сам. След като смъкнеш бриджа, натягаш струните, настройваш ги и пробваш. Ако не си доволен - пак и т.н.

 

6) Интонираш китарата - колегата е дал линк към сайт, където е обяснено. Най-общо казано местиш седлата напред или назад. Тук е хубаво да имаш тунер, т.к. по слух се съмнявам, че ще се справиш. Идеята е когато свириш свободна струна и 12-то прагче на същата струна тонът да е един и същ с разлика от една октава. Когато тонът на 12 прагче клони към диез (sharp) отдалечаваш седлото от адаптерите. Когато клони към бемол - приближаваш седлото към адаптерите. Повтаряш лека-полека докато стане.

 

 

Надявам се да съм бил изчерпателен и полезен не само на теб, но и на други хора с подобен проблем.

 

 

P.S.: Нещо се бъгна и ми е публикувало мнението преди да съм го написал изцяло. Ще помоля накой от модераторите да изтрие предишното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за това интониране. Всъщност трябва да отхлабя струните, да преместя седлото напред или назад и после пак да ги натегна, за да проверя дали са правилно интонирани?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така. Първо отпускаш струната, после преместваш седлото и настройваш струната обратно. Проверяваш дали тонът на 12-то прагче е идентичен с този на свободната струна (разлика една октава).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интонирането се прави струна по струна.

1. Настройваш китарата по тунер

2. Мериш 1-ва струна флажолет на 12 прагче и с пръст на 12 прагче

3. Отпускаш струната, местиш седлото, натягаш струната.

4. Пак отиваш на т.1 Като направиш 1-ва струна минаваш на 2-ра. Като "извъртиш" струните пак проверяваш отначало и ако се налага правиш корекции.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм... нещо не ми се получава. Независимо от това как местя седлото на струните, при всички струни се наблюдава следното - по тунер празна струна е настроено, флажолет на 12 позиция е съвсем леко по-нисък, а самата 12 позиция е доста по-висока, даже се чува ясно разликата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази ситуация трябва да увеличаваш трептящата дължина на струната. Ако по някаква причина седлата са напред към грифа ще се наложи да отстраниш това.

Друг вариант е струните да са стари, разтегнати, неподходящи и т.н.

Ако тази китара никога не е била вярна може да има и по-сериозен проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами струните са на една седмица. Местих седлата в различни позиция, включително най-назад от адаптерите, обаче няма видима промяна. :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма ли поне една струна, дето да звучи точно? Да не би флойда да е преместен напред, към грифа или наклонен пак натам?

Пусни някоя по-детайлна снимка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм... нещо не ми се получава. Независимо от това как местя седлото на струните, при всички струни се наблюдава следното - по тунер празна струна е настроено, флажолет на 12 позиция е съвсем леко по-нисък, а самата 12 позиция е доста по-висока, даже се чува ясно разликата.

 

По принцип това, което казваш относно разиката между флажолета и празната струна не може да е вярно, защото този флажолет в средата на струната (12 прагче) е винаги една октава по-висок от "празния" тон. Тук няма значение интонацията, защото реално не използваш никакви допирни точки, различни от изходното положение <празна струна между двете крайни точки>. :) Пробвай като настройваш китарата по тунер, да удряш малко по-леко струната в такъв случай, защото ако я удариш прекалено силно, тонът наистина излиза по-висок, тъй като амплитудата й на движение е доста по-голяма и се разпъва значително, спрямо миниатюрните трептения при флажолета.

 

Така, сега за интонацията.

 

Като натиснеш на 12 прагче съответната струна, ако тонът е по-висок, от колкото трябва да бъде, мърдаш седлото по-далече от 12 прагче (назад). Ако е по-нисък - мърдаш напред. Неприятно е че постоянно трябва да отпускаш значително струната и после пак да я настройваш всеки път като искаш да преместиш седлото, но няма как. Така или иначе ако свириш с еднакъв размер струни всеки път, няма да ти се налага да го правиш всеки ден. :)

 

Освен това ще си позволя да дам един съвет всички, които ще нагласят интонацията на китарата си:

 

Наблюдавайте свиренето си (или мръсотията по грифа :D ) и вижте кои струни в кои зони (в какъв диапазон от прагчета) използвате най-често. Аз например, на едната китара с 13ките рядко използвам шеста струна след 10 прагче, пета след 15то, трета и четвърта след 18 и т.н... Затова се стремете интонацията да е вярна в тези зони на струните, които използвате най-често, тъй като не е възможно да се направи изцяло точна интонация на всички прагчета (поне не достатъчно лесно) - има колебания, които трябва да се вземат предвид, ако се търси наистина добра интонация. Точно поради тези особености е хубаво по принцип всеки китарист да може сам да си направи интонацията на китарата спрямо своите си ръце и начин на свирене :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Довечера ще направя една фотосесия на китарата и ще постна снимки. Това с флажолета... може и аз да се лъжа, тонът на тунера постоянно мърда докато се стабилизира. Но е факт, че независимо от това дали седлото е близо или далеч от 12 позиция, тя звучи много по-високо от празната струна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така, ето малко снимки: Бриджът отгоре и в профил, също и височината на струните при 12-та позиция.

 

http://img268.imageshack.us/i/dsc02126b.jpg/

http://img6.imageshack.us/i/dsc02129vo.jpg/

http://img13.imageshack.us/i/dsc02128ca.jpg/

http://img709.imageshack.us/i/dsc02127n.jpg/

Редактирано от muzicantini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам нещо необичайно. Да не би нъта да не си е на мястото (нулевото прагче на грифа)

Я затегни един кападастер на 1-во прагче и се опитай да направиш интонацията на флажолет и 13-то прагче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да занесеш на човек, който има представа за какво става на въпрос.

Така във форума, без да се види и пипне ми се струва невъзможно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.