AXE Публикувано Декември 16, 2004 Публикувано Декември 16, 2004 Нека текстописците да обменим малко опит. Как пишете текстове? Какви рими използвате - ААББ, АБАБ... Как изграждате самият текст - история ли разказвате или нещо друго. Какво внимание отделяте и как "вграждате" посланието, ако въобще има такова... На какъв език пишете текстовете? Абе въобще тая тема е гигантска, но все отнякъде трябва да се започне, а после по интересното ще го пренесем в отделни теми. Като за начало ще дам един много полезен (поне за мен) линк. http://www.rhymezone.com/ Това е едни онлайн речник на римите(и не само). Супер яко е - пишеш си думата, която искаш да римуваш и то ти изкарва 100ина рими, от които да си избереш. Направо е незаменим! :hello: Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Защо не споделиш някой твой текст? Аз лично наскоро написах първият си текст, който ще влезне в песен... и съм почти доволен... единствено ми е малко странно, щото е мой все пак Цитирай
AXE Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 For Whom The Bell Didn't Toll I'm dying... My last seconds are flying... There's so much pain in my heart, that I feel for me life is barred. This world is so rude to me! Nobody loves me! My hurt soul makes me cry. Flying with the wind I will die! Pain and Anger made me kill myself! My body died and my soul flied away. I saw my dead body from above. And there were all the people I love! In that coffin my corpse was lying... And there were so much people crying... Oh NO! What I did? I thought everybody hates...me! But I've mistaken Love for Hate! A terrible mistake I've made. Now I want to turn back time. BUT I CAN''T!!! I feel guilty for all those tears, cried for me! But the Chains Of Death are holding me so tight, that I cannon break free! Echos Of Sorrow are filling my soul! I died and there's no path back to follow! ...And all those people are crying on my grave 'cause they know I'll never be back to crave Forgivness! ... and smile to them... My body, covered with flowers, will forever be lying in that coffin... NO!!! В памет на един приятел, който се самоуби. R.I.P. Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 На първо гледане rhymzone не е много добър... поне на мен не ми харесва Колкото и да ми се иска не мога да намеря с какво да римувам less като... mess със сигурност не ми върши работа хех... Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Поздравления, текста ми хареса... жалко за приятеля... Хех... аз пък пиша текст за дракони... по някое време ако нямаш против може тук или на ЛС да те помоля за малко помощ... Цитирай
AXE Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 Мерси, радвам се, че и на някой друг му харесва. А за помощта нямаш проблеми - с квото мога ще помогна. Ако мислиш че ще е от полза и за други - пиши тук, ако не - на ЛС. Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Аве ето как върви текста ми: Куплет 1: The time has come D# D# D# F to see the death F F F# F before your eyes D# D# D D# To meet the face D# D# D# F of the revenge F F F# F and pay for lies F# F# (високо)B Bb Та... това е първата част от първият куплет както и нотите на вокала... а ето така е тази част от втори куплет: The price you pay will be your life but nothing less You'll die on spike ... ... И ето тук идва момента, в който не мога да измисля нищо, което да е яко и да се римува с less. Преди няколко минути ми хрумна: You'll die on spike and you will never have last bless НО last bless звучи леко изнасилено заради двете "с", първото от които завършва със t... надявам се да ме разбра Та мисълта ми е... кво моеж да се римува с less, ебаси Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Пуу, превари ме, дееба Ама така е - човек като е на работа Та значи - за езика - аз перкам на английски. Некакси якия метъл на БГ не ми звучи - може би защото всичките ми влияния са на английски. Имам и неща на български, обаче те си стоят като стихотворения - не са текстове на песни. За римите - в началото прасках сичко римувано, после усетих, че така става еднообразно, и го разчупих Готиното е, че в песента може да се направи такъв аранжимент на вокалите, който да 'оправдае' и най-безумни от поетична страна изцепки Аз обаче гледам да си държа ритъма - повече си ме кефи Е, има и изключения, разбира се За схемата - споменатите от тебе ААББ и АБАБ са на практика двустишие и четиристишие. Аз много ги използвам, ама вкарвам и разни други тарикатлъци - иначе става скучно. Хубаво е и да се разчупва ритъма понякога - става готино с як аранжимент по преходи. Ае засега толкова. А да пост-на и няколко текст-а (сори, че не ги давам като линкове, ама нали БГ сайтовете само от тука се виждат ): 1. Ropewalker Don't look down - the abyss is gazing Don't look down - its stare is blazing Walk the rope - regret not the weaker Strinding on - unwavering seeker Don't look back - there's no one around you There never was - they are all behind you The gathering storm - no other companion Brittle the steps, but sworn the rebellion Hundreds we were, but I tread alone now Uneasy the road, no one to teach me how Travel I must - the string 'bove the chasm Voices so near - so full of sarcasm But I still go on - and torrents still beat me The wind, the despair - they can not defeat me The goal is now vague, but I am still here Still sworn and still treading - 'till it does appear... 2. Saturn Part 1 v1 (intro) This universe has not beheld you footsteps Your web of lies obscures not my sun Your empty speech resounds not in my silence Your fireflies defile not my night (ch1) 'can't see the light - It burns the eyes 'can't touch the ice - The flesh it bites 'can't taste the flames Don't dare even think of it Rejoice in your constraint! v2 Been thrown in such a prison In anguish and in fright My hatred glanced a dagger To lacerate the tyrants' heart v3 But cunning and elusive Concealed they turned to be Obscured from earthly vision Untangible to me (ch1) v4 And despite the quest relentless Unreachable remains the foe Despair slips in madness Descending deeper to the core v5 Then he who sought, but did find not Gave shoulder to the barren rock Suspicion came to me unsought fooled I was or the cheering flock? v6 In disbelief and shame I lay Defeated, sunken in dismay And dismal, guideless and alone I turned to prophets of my own Part 2 v7 Awaken, my friend Homer, and raise Achiles' spear! Bring out Athena's shield Revel in Troya's fear v8 Awaken, Blake, extoll unchainable desire Envigor weary hearts Kindle my passion's pyre v9 Awaken, Milton, see The devil's gate lies open You paved the road for me Renewed the sword to be! part 2.2 v10 Emerge from slumber, restless ghosts Spring out from rocks and winter frosts My deafness gone is now, I hear The sea-shell song into my ear (ch2) I see the light - through burning eyes My ice is calm On crystal palm The taste of flame- I dared to imagine I will break the maker's frame v11 Eternal universe's mirror is focused on a point, a spear Shines in the hand of the Defiant In battle final crush the giant Part 3 v12 Bewildered as I stood upon the ruins of yesterworld Unsilent, and unchoken, and unheld The universe that blossomed in my fury ensnares me Yet sunken, fireheart within it flies... v13 Where I move the suns Where I shape the shades Where I wield the scepter and the throne... Другите са ми в нас, дееба. Довечера ще постна пак 1 Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 (Редактирано) Та мисълта ми е... кво моеж да се римува с less, ебаси chess (ноо яка алюзийка мое да вкараш ) caress coalesce (Чете се 'коалес' и е ноо яко като за последен ред. Кредъл ъф Филт ) Ае ако ти триаат повече - свирни Редактирано Декември 16, 2004 от Glacierise Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 (Редактирано) Та мисълта ми е... кво моеж да се римува с less, ебаси chess (ноо яка алюзийка мое да вкараш ) caress coalesce (ноо яко като за последен ред) Ае ако ти триаат повече - свирни Какво е алюзия? Междудругото се замислих за coalesce, щотое някво ултра сложнокато правопис Редактирано Декември 16, 2004 от Sturmfuhrer Цитирай
AXE Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 @Sturmfuhrer forgiveness - примерно: You'll die on spike crawling you'll ask my forgiveness или вместо crawling - agonizing ама не ти знам ритъма и мелодията и може хич да не се връзва @Glacierise Тва Saturn песен ли ще е, или двучасова композиция :green: Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Виж пак горе за coalesce, редактирах си мнението Означава 'обединявам се, сливам се'. А за алюзията - имах предвид да вкараш връзка с някаква метафора с шаха, сещаш ли се Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 (Редактирано) @АXE : RIP за твоя приятел, пич. Иначе самия текст триаа да го поошлайфаш (някои думи не пасват просто), а освен това е твърде буквален - т.е. казва всичко и не оставя нищо за собствена интерпретация. Иначе бива A Saturn-a Ми двучасова не е, 'ма над 8 минути го удря Редактирано Декември 16, 2004 от Glacierise Цитирай
AXE Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 Мерси за съветите. Кои думи викаш не пасват? Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 (Редактирано) Те ти коментар: I'm dying... My last seconds are flying... There's so much pain in my heart, that I feel for me life is barred. This world is so rude to me! Nobody loves me! My hurt soul makes me cry. //Тука мy hurt soul не стаа Flying with the wind I will die! Pain and Anger made me kill myself! My body died and my soul flied away. I saw my dead body from above. And there were all the people I love! In that coffin my corpse was lying... And there were so much people crying... //На последните два реда се губи ритъма Oh NO! What I did? I thought everybody hates...me! But I've mistaken Love for Hate! A terrible mistake I've made. //Тука двата пъти мistake звучи кофти Now I want to turn back time. //Тука по-скоро wish? BUT I CAN''T!!! I feel guilty for all those tears, cried for me! But the Chains Of Death are holding me so tight, that I cannon break free! //Оръдието в гащите ли Echos Of Sorrow are filling my soul! I died and there's no path back to follow! ...And all those people are crying on my grave 'cause they know I'll never be back to crave Forgivness! ... and smile to them... My body, covered with flowers, will forever be lying in that coffin... //Тва стои незавършено Kато цяло, може по-ритмично да го раздаваш, 'ма тва си е въпрос на вкус Редактирано Декември 16, 2004 от Glacierise Цитирай
Recommended Posts