Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

аз пък имам друг въпрос - правилно ли е да се свири пентатоника с нормален захват (който механика показа по-горе)? съвсем наскоро разбрах, че при пентатониките си има захват с палеца, който стърчи и с кутрето което стои прибрано и се шашнах, защото се опитвам да се отуча от този захват с години. също така нормално ли е когато хващам акорд на първите струни (примерно форма на D акорд по продължение на грифа) да го хващам по гореописания начин със стърчащ палец за захват при пентатоника?

Отговорено (Редактирано)

Постановката не е нещо статично, на мен палеца ми стои най-често отгоре на грифа, защото свиря главно блус-ориентирани неща и няма как да бендвам като ми е долу, но за барета и ликове, в които трябва да се разкрача го свалям автоматично.Друг е въпроса, че аз съм се учил на акустична китара с метални струни в началото, а не на класическа, тогава сигурно щях да свиря повече с палеца надолу :(

Редактирано от Gibson
Отговорено

Да, наистина постановката не е нещо статично. Логично е всичко да се подчинява на това какво свирим в момента и кой е оптималният начин да го свирим. Например при хващането на акорди има два основни типа захват на грифа: когато имаме баре или когато сме на ниските (като височина) струни - палецът е ниско, а когато нямаме баре и сме на високите струни - палецът се изнася нагоре. Това е естественото положение на ръката. Естествено, че като свирим на високите струни, палецът ще бъде по-нависоко и пръстите ще сочат към струнника. Със слизането към по-ниските струни, палецът сам си слиза надолу и пръстите застават право срещу фретборда, перпендикулярно на грифа. Самият гриф играе ролята на един лост, около който ръката се върти и наглася. Особено при бендването трябва да се научим да използваме този лост.

Важно е да използваме постановка, която не изисква усилие, защото иначе колкото по-трудни неща свирим, толкова повече усилие ще трябва да влагаме, ще стягаме ръката си и т.н., а това донася след себе си куп проблеми (включително фатални).