noflip Отговорено Април 3, 2010 Отговорено Април 3, 2010 аз пък имам друг въпрос - правилно ли е да се свири пентатоника с нормален захват (който механика показа по-горе)? съвсем наскоро разбрах, че при пентатониките си има захват с палеца, който стърчи и с кутрето което стои прибрано и се шашнах, защото се опитвам да се отуча от този захват с години. също така нормално ли е когато хващам акорд на първите струни (примерно форма на D акорд по продължение на грифа) да го хващам по гореописания начин със стърчащ палец за захват при пентатоника? Цитирай
Gibson Отговорено Април 3, 2010 Отговорено Април 3, 2010 (Редактирано) Постановката не е нещо статично, на мен палеца ми стои най-често отгоре на грифа, защото свиря главно блус-ориентирани неща и няма как да бендвам като ми е долу, но за барета и ликове, в които трябва да се разкрача го свалям автоматично.Друг е въпроса, че аз съм се учил на акустична китара с метални струни в началото, а не на класическа, тогава сигурно щях да свиря повече с палеца надолу Редактирано Април 3, 2010 от Gibson Цитирай
lizardman Отговорено Април 3, 2010 Отговорено Април 3, 2010 Да, наистина постановката не е нещо статично. Логично е всичко да се подчинява на това какво свирим в момента и кой е оптималният начин да го свирим. Например при хващането на акорди има два основни типа захват на грифа: когато имаме баре или когато сме на ниските (като височина) струни - палецът е ниско, а когато нямаме баре и сме на високите струни - палецът се изнася нагоре. Това е естественото положение на ръката. Естествено, че като свирим на високите струни, палецът ще бъде по-нависоко и пръстите ще сочат към струнника. Със слизането към по-ниските струни, палецът сам си слиза надолу и пръстите застават право срещу фретборда, перпендикулярно на грифа. Самият гриф играе ролята на един лост, около който ръката се върти и наглася. Особено при бендването трябва да се научим да използваме този лост. Важно е да използваме постановка, която не изисква усилие, защото иначе колкото по-трудни неща свирим, толкова повече усилие ще трябва да влагаме, ще стягаме ръката си и т.н., а това донася след себе си куп проблеми (включително фатални). Цитирай
Recommended Posts