Fallenblood Публикувано Март 27, 2010 Публикувано Март 27, 2010 (Редактирано) от известно време благодарение на колегата Свилен имам акустичен фретлес бас, на който сега изпитвам необходимост да сложа някакви позиции. не ми се иска да набивам прагове или да цапам фретборда с маркер, а и мензурата ще търпи промяна, та ме осени идеята да вържа прагове подобно на саз/баглама. въпросът ми е от какво да ги направя (рибарска корда, стара струна, вратни жили от теле, бозало седем години) с оглед на тва, че екшънът ми е бая висок, и има ли някакъв чалъм тая работа, щото все ми се струва, че няма да станат достатъчно стегнати... смятам да ги намествам по слух, иначе вероятно от високия екшън ще ми се объркат сметките... Редактирано Март 27, 2010 от Fallenblood Цитирай
L.K. Отговорено Март 27, 2010 Отговорено Март 27, 2010 Ползвай "свински опашки" за привързване на кабели. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Март 28, 2010 Отговорено Март 28, 2010 Ползвай "свински опашки" за привързване на кабели... ...ако искаш да си нараниш пръстите и дланта. Цитирай
bluesman Отговорено Март 28, 2010 Отговорено Март 28, 2010 Вратните жили са супер ... но може да пробваш и с агнешки чревца.Докато са сурови и пресни ги обръщаш обратно и изстъргваш меките тъкани ,измиваш добре и усукваш докато стане на въже. После ако си достатъчно луд на тази тема ще продължим с инструкциите Цитирай
Demiurg Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 ... а и мензурата ще търпи промяна... Мензурата трудно търпи промяна. Щом си "заковал" струните горе на магарето и долу на струнника - това ти е мензурата и разстоянието м/у праговете е функция точно от това разстояние. Цитирай
Fallenblood Отговорено Март 29, 2010 Автор Отговорено Март 29, 2010 магарето може да се мести, а дължината и височината на грифа също не са съвсем фиксирани Цитирай
Demiurg Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 магарето може да се мести, а дължината и височината на грифа също не са съвсем фиксирани За магарето - ясно - биеш нови дупки и го местиш, ама за грифа ? Тоя бас сглобен ли е, всъщност ? Някакви снимки ? Цитирай
Fallenblood Отговорено Март 29, 2010 Автор Отговорено Март 29, 2010 снимки - ще; магарето не е закрепено, придържат го само струните, които са закрепени за струнник (tailpiece). с грифа е сложна историята, в момента е с една приставка, и определено ще има да се експериментира и в тая насока. басът е дело на Свилен и като всеки негова инструмент е малко или много уникат (досега четох темата за баса с отрязаното рогче, с 3-те адаптера и амнайсетте бленди, умрях от кеф или с други думи - възхитен съм!) Цитирай
Recommended Posts