Jump to content
Българският форум за музиканти

връзване на прагчета?


Recommended Posts

от известно време благодарение на колегата Свилен имам акустичен фретлес бас, на който сега изпитвам необходимост да сложа някакви позиции. не ми се иска да набивам прагове или да цапам фретборда с маркер, а и мензурата ще търпи промяна, та ме осени идеята да вържа прагове подобно на саз/баглама. въпросът ми е от какво да ги направя (рибарска корда, стара струна, вратни жили от теле, бозало седем години) с оглед на тва, че екшънът ми е бая висок, и има ли някакъв чалъм тая работа, щото все ми се струва, че няма да станат достатъчно стегнати... смятам да ги намествам по слух, иначе вероятно от високия екшън ще ми се объркат сметките...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вратните жили са супер :) ... но може да пробваш и с агнешки чревца.Докато са сурови и пресни ги обръщаш обратно и изстъргваш меките тъкани ,измиваш добре и усукваш докато стане на въже. После ако си достатъчно луд на тази тема ще продължим с инструкциите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... а и мензурата ще търпи промяна...

 

Мензурата трудно търпи промяна. Щом си "заковал" струните горе на магарето и долу на струнника - това ти е мензурата и разстоянието м/у праговете е функция точно от това разстояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

магарето може да се мести, а дължината и височината на грифа също не са съвсем фиксирани :butcher:

:wallbash: За магарето - ясно - биеш нови дупки и го местиш, ама за грифа ? Тоя бас сглобен ли е, всъщност ? Някакви снимки ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

снимки - ще; магарето не е закрепено, придържат го само струните, които са закрепени за струнник (tailpiece). с грифа е сложна историята, в момента е с една приставка, и определено ще има да се експериментира и в тая насока. басът е дело на Свилен и като всеки негова инструмент е малко или много уникат (досега четох темата за баса с отрязаното рогче, с 3-те адаптера и амнайсетте бленди, умрях от кеф или с други думи - възхитен съм!)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.